Kıbrıs'tan sondaj adımı: Katar ve ABD'li enerji devleri 'tartışmalı sularda'

Kıbrıs Cumhuriyeti, ABD'li petrol devi Exxon Mobil ve Katar devletine ait QatarEnergy ortak konsorsiyumu ile adanın güneyinde sondaj çalışmalarına başladı. Kuzey Kıbrıs, sondaja tepki gösterdi.

Fotoğraf: Temsili/ AA
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'deki enerji arayışlarına hız vererek, ABD merkezli petrol devi Exxon Mobil ve Katar devletine ait QatarEnergy ortak konsorsiyumu ile adanın güneyinde bulunan 5'inci parseldeki Electra kuyusunda sondaj çalışmalarına başladı. Bu gelişme, Türkiye'nin hak iddia ettiği ve adanın batısında yer alan bölgede gerçekleşmesi sebebiyle gerilimi tırmandırıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti, bu sondaj çalışmalarını Avrupa Birliği (AB) için alternatif ve güvenilir bir doğalgaz kaynağı olma hedefiyle gerekçelendirirken, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı bu adımın bölgedeki istikrarı bozacağını savunuyor.

KIBRIS CUMHURİYETİ'NDEN SONDAJ AÇIKLAMALARI

Kıbrıs Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Valaris DS-9" sondaj gemisinin adanın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nin 5'inci bloğunda yer alan "Electra-1" sahasında sondaj faaliyetlerine başladığı belirtildi. Bakanlık, sondaj çalışmalarının gerçek zamanlı olarak takip edileceğini ve bu faaliyetlerin blok için hidrokarbon arama lisansına sahip olan ExxonMobil ve QatarEnergy ortak girişimi tarafından yürütüldüğünü duyurdu.

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kıbrıs'ın, Avrupa Birliği ve Kıbrıs için alternatif ve güvenilir bir doğalgaz kaynağı olma hedefiyle arama faaliyetlerine devam ettiğini vurguladı.

MISIR'LA DA ENERJİ İŞBİRLİĞİ

Bu arada, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır ile enerji işbirliğini de geliştiriyor. İki ülke enerji bakanları, ada açıklarında yeni sondajın başlatıldığı saatlerde doğalgaz taşımacılığına yönelik ortak altyapı projelerini görüşmek üzere bir araya geldi. 

Kıbrıs Haber Ajansı'nda yer alan ilgili habere göre, görüşmelerde, özellikle Kıbrıs'ın 6'ncı bloğundaki "Cronos" keşfinden elde edilen doğalgazın, Mısır'a taşınarak sıvılaştırılması ve uluslararası pazarlara ihracatı konuları ele alındı. İki ülke, bu altyapının, Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya yeni bir enerji koridoru oluşturabileceği konusunda mutabık kaldı.

TÜRKİYE VE KIBRIS TÜRK TARAFINDAN SERT TEPKİLER

Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı adanın güney kıyıları açıklarındaki yeni sondaja tepkiyle yaklaşıyor. Ankara, geçtiğimiz günlerde konu hakkında yaptığı açıklamalarda gelişmeleri yakından takip ettiği, Türkiye'nin hak sahibi olduğu alanlarda oldu-bitti'lere izin vermeyeceği mesajlarını vermişti.

Kıbrıs Türk tarafı da yeni sondaj çalışmalarına sert tepki gösterdi. KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Kıbrıs'ın Türk kıta sahanlığına yakın bir noktada yaptığı çalışmaların huzur ve istikrarı bozacağını ifade etti. Öztürkler, Kıbrıs Türk halkının haklarına zarar verebilecek herhangi bir durumda Türkiye'nin duruşunun test edilmemesi gerektiğini vurguladı.

ZAMANLAMA MANİDAR

Kıbrıs'ın ABD ve Katar enerji devleri ile beraber attığı yeni adım zamanlama açısından dikkat çekiyor. Ada açıklarında gerilimi tırmandıran yeni sondaj, adada iki liderin yeni geçiş noktaları konusunda anlaşmazlık yaşadığı bir dönemde gündeme yansıyor. Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen iki lider bu konuda mutabakata varamamış ve konuyu müzakerecilere havale etmişti. 

Diğer yandan, mart ayında Birleşmiş Milletler'in (BM) yol göstericiliğinde İsviçre'de yeni bir gayri resmi Kıbrıs zirvesinin toplanması bekleniyor. Bu zirvede Rum ve Türk taraflarının birbirine zıt tezlerinin masaya yatırılması bekleniyor. Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs meselesi için müzakerelerin 2017 ortalarında kesildiği noktadan başlamasını talep ederken, Kıbrıs Türk tarafı, müzakerelerin yeni bir temelde, iki devletli çözüm temelinde sürmesini istiyor.