Kılıçdaroğlu ile Karamollaoğlu görüştü: Asgari ücret 5 bin 760 olmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 4 bin 250 liralık asgari ücretin dolardaki artış karşısında düşük kaldığını söyledi. Karamollaoğlu da, "rakam değil geçimi sağlamaya yetip yetmediği önemli" dedi.

Kılıçdaroğlu ve Karamollaoğlu SAADET Genel Merkezi'nde görüştü.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti. Saadet Partisi Genel Merkezi’ndeki görüşme iki saate yakın sürdü. İki lider görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek ortak açıklamalarda bulundu.
Kılıçdaroğlu, 4 bin 250 liralık asgari ücretin dövizde yaşanan artış karşısında düşük kaldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Yine de enflasyon kontrol altında tutulursa asgari ücretli bir süre nefes alabilir" dedi.
SAADET lideri Karamollaoğlu da, "Mühim olan 4 kişilik ailenin asgari ücretle ihtiyacını karşılayabilmesidir. 4 bin 250 lira az değil ama geçinebileceği kadar değilse 5 bin 250 de az" dedi.

‘BÜYÜK MESELE ENFLASYONUN KONTROL EDİLİP EDLİMEMESİNDE YATIYOR’

Görüşmenin içeriğine dair konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Son derece verimli bir görüşme oldu. Türkiye’nin ekonomi ağırlıklı sorunlarını, dış politikayı değerlendirdik” dedi. Karamollaoğlu ise görüşmenin içeriğine dair, “Fikirlerimizi paylaşma imkânımız oldu” diye konuştu.

İki lidere de yeni asgari ücretin açıklandığı hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Siz geçmişte dolarla mı çalıştırıyordunuz insanları? Dolara göre asgari ücreti belirlemek doğru değildir. Bizim paramız Türk lirasıdır. Türk lirasını yedirmeyeceğiz” sözleri hatırlatılan iki lider bu sözlere ve asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Aylıkları dolarla mı alıyorlar almıyorlar mı o ayrı bir şey. Dolarla aylık alanlar var. Eğer sayın Erdoğan dolarla kimler aylık alıyor diyorsa listeyi de yayınlayabiliriz” ifadelerini kullanan CHP lideri Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

“Türkiye İstatistik Kurumu’na yaptığım ziyaretin etkileri görülüyor. Asgari ücret olarak verilen rakam, eğer yıl başını alır ve dolar kurundaki yükselmeyi görürsek aslında düşük. Yıl başında 384 dolar net gelir elde ediyordu bir asgari ücretli. Aynı kur 15 lira üzerinden esas alınırsa 5 bin 760 lira olması lazım. Şimdi 4 bin 250 lira net oldu. 4 bin 250 lirayı da yadırgamıyoruz. Eğer enflasyonu kontrol ederlerse 4 bin 250 lirayı asgari ücretli kardeşlerimiz nefes alarak sürdürebilirler. Bütün mesele enflasyonun kontrol edilip edilmemesinde yatıyor. “

KARAMOLLAOĞLU: BEN RAKAMIN ÜZERİNDE DURMUYORUM

Mühim olanın dört kişilik asgari ücretli bir ailenin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi olduğunu belirten Karamollaoğlu şunları kaydetti:

“Eğer fiyatlar bu fiyatların üzerine çıkmış ise 4 bin 250 lira hakikaten iyi bir rakam. O zaman vatandaş geçinemiyorsa, 4 bin 250 lira değil 5 bin 250 lira olmasının da bir farkı olmaz. Mühim olan asgari ücretle, dört kişilik bir ailenin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Bizim ısrarla söylediğimiz konu var. Asgari ücret, açlık sınırında olmaz! Açlık sınırının altında hiç olamaz. Yani bir iktidar, kendi insanına, üstelik de çalışan insanına ‘Sen çalışacaksın ama kusura bakma aldığın ücretle karnını bile doyuramayacaksın’ diyemez, dememeli. Kaç olursa olsun. Ben rakamın üzerinde durmuyorum. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde rakamların üzerine odaklanmak doğru bir yaklaşım olmuyor. Bundan dolayı ister istemez insanlar dünyada geçerli bir para birimi için ya euroyu ya da doları kullanıyorlar. Ben dolar kullanmak istemem. Enflasyonun altında kaldıysa bu zam, zam değildir. Artıştır’ diyebiliriz. Zaten artış olmuş ama o gün ki dolar kurundan ölçüldüğünde geriye gitmiş. Öyle gözüküyor. İnşallah bundan sonraki enflasyon rakamları biraz daha yavaş artar da asgari ücretle çalışan vatandaşımızın zararı daha az olur.”

KILIÇDAROĞLU: TÜRKİYE İYİ YÖNETİLMİYOR

AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir’in, “Ekonomik olarak sıkıntılar var. Kimsenin inkâr ettiği yok ama bizim yönetim tarzıyla ilgili değil” sözlerini nasıl değerlendirdiği sorulan iki lider bu konuda da açıklama yaptı.

Aydemir’in sözlerine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Ülkeyi kim yönetiyor o zaman? Onu sormak lazım. Bu yanıtı veren kişi o zaman Sayın Erdoğan’ı yok sayıyor. Ülkeyi başka biri yönetiyor algısını mı pekiştirmek istiyor? Erdoğan’ın hiç kabahati yok mu demek istiyor? İşin özü şu: Türkiye iyi yönetilmiyor. Türk parası pul oldu. İşsizlik var. Türkiye’de ciddi ekonomik sorunlar var. Bu sorunların ivedilikle çözülmesi lazım. Sorunlar böyle devam ederse çok büyük daha sorunlar çıkar. Önümüzdeki yaz Türkiye bir gıda kriziyle karşı karşıya kalırsa kimse şaşırmaması lazım” ifadelerini kullandı.

SAADET lideri Karamollaoğlu ise, “Fakat burada ‘iktidar tenkit edilmesin’ demek biraz garipsedim. 4 bin 250 rakamını kim açıklıyor? Doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı’nın kendisi açıklıyor. Aslında geçmişte Cumhurbaşkanları, Başbakanlar asgari ücret rakamını açıklamazlardı. Asgari ücret komisyonu toplanır, komisyon başkanları açıklama yapar, mesele biterdi. Şimdi bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisi açıklama ihtiyacı duyuyor” dedi.

KILIÇDAROĞLU: BU ARTIŞIN NERESİ SEÇİM YATIRIMI?

CHP’li belediyelerin daha yüksek bir asgari ücret vermek için ön çalışmalarını yapması gerektiğini belirten CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Asgari ücretteki bu artışı seçim yatırımı olarak görüyor musunuz” sorusuna ise şu ifadelerle yanıt verdi:
“Bu artışın neresi bir seçim yatırımı ki? Yıl başında aldığı asgari ücret daha değerliydi, şimdi daha az. Dolayısıyla bir seçim yatırımı olabilir mi? Kendileri için öyle düşünebilirler. Bunun seçim yatırımı olarak algılanabilmesi için enflasyonu kontrol etmeleri lazım. Edebilirler mi bilmiyoruz. Etmelerini isteriz. Asgari ücretliler mağdur olmasın. Elde ettiği gelirle rahatlıkla ailesini geçindirebilsin.”

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu ise, bu ücret artışının seçim yatırımı olup olmadığına ilişkin “kendisine sormamız lazım” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün ne seçim için yapılıyor, hangi kararlar alınıyor, bunu değerlendirmek vatandaşa kalmış bir durum. Aslında artış nispet olarak oldukça yüksek ama vatandaşın kendi geçimiyle ilgili olarak ele alındığında endişeleri giderici mahiyette değil. Buna seçim yatırımı denir mi denmez mi? Buna yüzde itibariyle denir. Fiiliyata bakıldığı zaman bu vatandaşın ihtiyacını karşılamıyorsa çok da büyük ehemmiyeti olmaz kanaatindeyim.”

‘HİÇ KİMSENİN FAİZİ İNMEDİ’

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını değerlendiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Dolar kaç lira oldu? 15 lirayı aştı… Sayın Erdoğan. ‘Türk lirasını yedirmeyiz’ demişti değil mi? Ne oldu… Daha söylediği söz Türkiye’nin bütün tarafına yayılmadan Türk lirası değer kaybetmeye başladı. Devleti yöneten kişinin söylediği sözlerin tutarlı olması lazım. ‘Türk lirasını yedirmeyiz’ Türk lirası eriyor…” ifadelerini kullandı ve şunları kaydetti:

“Nasıl yedirmiyoruz? Nasıl oluyor bu işler. Faizi indiriyorum’ diyorsunuz ama öbür taraftan devlet borçlanırken yüksek faiz ödeniyor. Türk lirasını yedirmeyiz’ diyorsunuz Türk lirası üzerinden borçlanıyorsunuz. Hani milli paraydı bu? Niye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Dolar ve Euro üzerinden borçlanıyorsun. Bir insanın söylediğinde tutarlılık olur. Eğer Türk lirası ile borç alamıyorsan iktidar ile vatandaş arasında ciddi bir güvensizlik var demektir. Vatandaş diyor ki ‘Kusura bakma sana güvenmiyorum’. ‘Faizi indiriyorum’ diyor değil mi? Faizi 100 baz puan daha indirdiler. Kimin faizi indi. Çiftçinin faizi indi mi? Hayır. Esnafın, hayır. Kredi kartı kullananın? Hayır. Hiç kimsenin faizi inmedi. Devletin faizi indi mi? O da inmedi. Borçlandı daha yüksek faizle borçlandı. Peki kimin faizini indirdiniz siz? Türk lirasını neden perişan hale getirdiniz. Az önce söyledim devlet yönetilmiyor. Yönetilmediğini onlar da sokaktaki vatandaş da biliyor. Ama inşallah çözeceğiz. “

‘ARADA BELLİ BİR KESİM RANT DEVŞİRİYOR’

Merkez Bankası’nın hangi kıstaslara göre puan indirip çıkardığı konusunda bilgisi olmadığını ifade eden SAADET lideri Karamollaoğlu ise, “Şimdiye kadar uzmanların da bu konuda bilgisinin olduğu kanaatinde değilim. Dikkat çeken bir unsur var. Merkez Bankası’ndan borçlanma imkanı olanlar borçlanıyor yüzde 15 ile şimdi yüz puan daha indi. Ondan sonra cari faizle yüzde 22,5’la kendisi başkalarına satıyor. Arada akıl almaz bir fark var. Bu doğrudan doğruya arada rantiye diye tabir ettiğimiz bir kesime hizmet ediyor ise bunun da önüne geçilemiyor ise ben bu indirimin ne manaya geldiğini bilmiyorum. Sadece arada belli bir kesim bayağı rant devşiriyor” diye konuştu. (DUVAR)