Kılıçdaroğlu: Kadınlardan iki şey istiyorum

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kadınlardan, cinsiyet kotası uygulamayan ve Aile Destekleri Sigortası vaadinde bulunmayan partilere oy vermemesini istedi. CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka da CHP Genel Merkezinde şiddete uğrayan kadınlara yardımcı olmak için çağrı merkezi kurduklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 'YaşamHak' projesinin tanıtım toplantısında konuştu. "Bu ülkede yaşayan kadınlardan iki şey bekliyorum" diyen Kılıçdaroğlu, "Ben sizin haklarınızı savunuyorum. Ama siz de kendi hakkınızı savunun. Siyasi partiler yasasında cinsiyet kotası istiyorum diyeceksiniz. Bunu kabul etmeyen siyasi partilere asla oy vermeyeceğim diye sokaklara çıkacaksınız. Bölünmeyecek beraber olacaksınız" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

- Asıl temel çözüm kadınların birlikteliğinde. Siyasette çok daha güçlü bir şekilde var olmalarında. Ben bütün kadınların belli bir hedef ilkesinde birleşmelerini istiyorum. Kadının siyasette çok daha güçlü var olmasıdır temel çözüm. Siyasette ağırlıklı olarak var olmalıdır. Bu ülkede nüfusun yarısından fazlası kadın. Parlamentoya bakıyorsunuz, buralarda kadının gücü ne kadar? Kadın buralarda arzu ettğimiz ölçüde var olabiliyor mu?

- Bütün kadın kardeşlerimden beklentim var. Ben sizin hakkınızı savunuyorum, daha çok görünür olmanızı istiyorum, onun için yapacağınız ilk şey Siyasi partiler yasasının değişmesi için çaba harcamaktır. Şunu yapmak zorundasınız, siyasi partiler yasasına cinsiyet kotasını getirmeyen partiye karşı duracağız. Gücünüzün farkında olun, olağanüstü bir gücünüz var. Kadınlar, birleştikleri takdirde deviremeyeceğiniz iktidar yoktur.

- Siz kadınlar şiddetten mağdursanız, istismardan mağdursanız yapacağınız bir şey var bu mağduriyetlere yol açan siyasi anlayışı bir kenara bırakacaksınız. Siyasi partiler yasasına cinsiyet kotası getirilmesi lazım. Elinizden alınan hakların iadesini isteyeceksiniz.

- Aile destekleri sigortasını talep etmeli tüm kadınlar. Yoksulluğunun giderilmesini istemek de bir haktır kadın için. Kadın kolları, güzel bir projeyi başlatıyor. Kadına yönelik şiddet olduğu takdirde hukuk desteği ve psikolojik destek verilecek diyor.

- Pazar artıklarından yiyecek toplayan bir kadın görmek istemiyoruz, kadın evinde otururken sosyal devlet ona her türlü olanağı sağlamak zorundadır. Bunu sağlamadığınız takdirde devlet sosyal devlet olmaktan çıkar.

- Kaba kuvvetle şiddet uygulamak erkeğin kendisini aşma kapasitesinin olmadığını gösterir. İnsana saygı duymadığını gösterir. Biz hep birlikte kadına yönelik şiddet konusunda duyarlılığımızı korumalıyız. Bu coğrafyada kimse haksızlıkla karşılaşmamalı. İnsanlar huzur içinde yaşayabilmeliler. Birlikte mücadele edeceğiz.

- Bu ülkede yaşayan kadınlardan iki şey bekliyorum. Ben sizin haklarınızı savunuyorum. Ama siz de kendi hakkınızı savunun. Siyasi partiler yasasında cinsiyet kotası istiyorum diyeceksiniz. Bunu kabul etmeyen siyasi partilere asla oy vermeyeceğim diye sokaklara çıkacaksınız. Bölünmeyecek beraber olacaksınız. Biz 21. yüzyılın Türkiye'sinde yoksulluğu yaşamak istemiyoruz. Aile Destekleri Sigortasını getirmeyen partiye oy vermeyeceğiz diyeceksiniz.

'YAŞAMHAK PROJESİ İLE KADINLAR YALNIZ KALMAYACAK'

CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, kadına seçme ve seçilme hakkı verilen 1934 yılından bu güne kadın temsiliyetinde değişen bir şey olmadığını ifade ederek, 1934 yılından bu yana yapılan seçimlerde 11 bin 385 milletvekili meclise girdi. Bu vekillerin sadece 598’i kadındı. Yani oranlayacak olursak yüzde 5 oluyor. O yıllardan bu yıllara gelindiğinde mecliste kadın milletvekili sayısı hala yüzde 5. Bir arpa boyu bile yol kat edememişiz. En temel hak olan yaşama hakkı kadınların elinden alınıyor. Kadınlar sırf kadın oldukları için katlediliyor, şiddete uğruyor. Ülkeyi yönetenler kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda samimi bir tavır içerisinde değil. Biz bu proje ile tüm şiddet gören kadınlara hizmet vermek istiyoruz. Amacımız sadece şiddet gören kadınların yaşam hakkını savunmak değil, aynı zamanda bu yaşama yön vermek ve değiştirmek” diye konuştu.

Aylin Nazlıakada, YaşamHak projesiyle kadına yönelik şiddetle mücadele edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:

- Genel merkezimizde bir çağrı merkezi kurduk. Şiddete maruz bırakılan kadınları onların sesi ile kucaklayacağız. Sloganımız “yalnız değilsin, biz varız” oldu. Şiddet gören kadınlar şiddet sarmalından kurtulamıyor. Bazı devlet yetkilileri şiddete duyarsız kalıyor, yasaların gücü yargı kararlarına yansımıyor. Biz kadınlar göz göre göre öldürülmesin diye onlara destek olacağız.

-Barınma ihtiyacı olan kadınların yerel belediyelerin desteği ile sığınma evlerine yerleştirilmelerini sağlayacağız.

-Barolar ile yaptığımız işbirliği ve partili avukatlarımız sayesinde şiddet gören kadınlara hukuki destek vereceğiz. Şiddet davalarını takip etmeye devam edeceğiz.

-Ücretsiz psikolojik destek almalarını sağlayacağız. Şiddet gören tüm kadınların yaslanacağı bir sırt olmakla kalmayıp, kadın dernekleri ile iletişime geçireceğiz. Mafya bozuntularına alan açanlar şiddetle mücadele edemezler.

-Türkiye’nin şiddet haritasını çıkaracağız. (HABER MERKEZİ)