Kılıçdaroğlu meydan okudu: Tam bir kurultay konuşmasıydı
CHP’de seçim sonrası 'değişim' tartışması sürüyor. İstifa çağrıları yapılan Kılıçdaroğlu’nun grup konuşması 'Adaylık ilanı, meydan okuma' olarak yorumlanıyor.
ANKARA – Seçim yenilgisinin ardından MYK’yı değiştirip kongre takvimini ilan eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yeni yasama döneminin ilk grup toplantısında konuştu.
Yaklaşık 2 hafta süren parti içi değerlendirme toplantılarından sonra kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, “Ben bir genel başkan olarak partimin sadece yakın geleceğini değil uzun hedefli yapısını da düşünüyorum. Gemiyi limana sağlam götürmek yine kaptanın görevidir. Gemiyi limana sağlam götüreceğimi herkes bilsin” dedi.
Kılıçdaroğlu, seçim sonrası yüksek sesle dile getirilen “değişim” çağrılarını da “Eleştirilere saygı evet, eksiklerimizi bize hatırlatanlara evet. Değişimin önünü tıkayan bir kişi değil, değişimin önünü açan bir kişi olacağım. Mutlaka kazanacağız” sözleriyle karşıladı.
Seçim sonrası “genel başkanlık değişimi”nin de konuşulmaya başlandığı partide Kılıçdaroğlu’nun sözleri “Adaylığını ilan etme” ve genel başkanlık için adı geçenlere bir “meydan okuma” olarak yorumlandı.
Partide üst düzey görevler üstlenmiş bir CHP’li siyasetçi, “Bu tam bir kurultay konuşmasıydı. Değişim mesajı var ama genel başkan bir değişim olacaksa benimle olacak diyor. Gençlerin önünü açacağım derken onun zamanını da ben takdir edeceğim diyor” dedi.
LİMAN KURULTAY MI?
Kılıçdaroğlu’nun “gemiyi limana götürme” sözleriyle kast ettiği liman içinse parti içinde değerlendirmeler farklı. Birçok CHP’li siyasetçi bu limanı kongre takvimi açıklanan “büyük kurultay” olarak değerlendirirken bu limanı “yerel seçim” olarak yorumlayanlar da oldu.
'KILIÇDAROĞLU YEREL SEÇİMLERE GENEL BAŞKAN OLARAK GİRECEK'
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na yakın bir siyasetçi ise liman metaforu için “kurultay” ya da “yerel seçim” göndermelerinin önem taşımadığına vurgu yaparak, “Genel başkan kalıyor. Kurultay ne zaman yapılırsa yapılsın, Kılıçdaroğlu 31 Mart 2024 yerel seçimlerine genel başkan olarak girecek. Bu belediye başkan adaylarını partinin kurullarıyla birlikte genel başkanın belirleyeceği anlamına gelir. İmamoğlu da yüzde 100 yeniden aday gösterilir” diyor.
BEKLE-GÖR TAKTİĞİ İZLENİYOR, SÜRECE GÖRE POZİSYON ALINACAK
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “Yeniden adayım, genel başkanlığa devam edeceğim iddiası” olarak yorumlanan konuşması parti içinde birçok siyasetçi için sürpriz olmadı. Ancak bu açıklama kurultay sürecinde Kılıçdaroğlu’nun karşısına rakip çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Değişim çağrısını dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Meclis Grubu Başkanı Özgür Özel’in isimleri adaylık için konuşulmaya başlandı. Kurultay sürecinde delege seçimi ilçe ve il kongrelerine dikkat çeken birçok partili pozisyon almak için çok erken olduğu görüşünde. Mevcut durumdan rahatsız olan birçok kişinin “Bekle-gör” taktiği izlediği, kongre sürecindeki gelişmelere göre pozisyon alacağı konuşuluyor.
HEM İMAMOĞLU HEM DE ÖZEL’E ŞERHLER VAR
CHP Genel Başkan adaylığı için ismi geçen İmamoğlu ve Özel’in nasıl bir yol izleyeceği henüz bilinmiyor ancak parti içinde her iki isme karşı da dile getirilen eleştiriler var. CHP örgütlerinin İstanbul kazanımını çok önemsediğine dikkat çeken bir partili, “İstanbul yakın zamandaki en büyük seçim başarısı. İstanbul bir zafer. Seçmenimiz, delegemiz genel başkan adaylığı için İstanbul’un terk edilmesini, bırakılmasını istemez. Yeni bir kayba yol açacak kişiyi de siyaseten affetmez” yorumu yapıyor.
Özgür Özel’in adaylık açıklamaları ile ilgili temel eleştiri ise etik bir değerlendirme içeriyor. Neredeyse bir hafta önce grup başkanı koltuğuna oturan Özel’in genel başkan ile bir vekalet ilişkisi içinde olduğuna dikkat çekilerek, “Hem grup başkanısın hem bayrak açmaya hazırlanıyorsun. O zaman grup başkanlığını bırakacaksın. Bu etik değil” deniliyor.
Ancak Özel’in çıkışının Kılıçdaroğlu’na yarayacağı görüşünü savunanlar da var. Özel’in adaylık çıkışıyla İmamoğlu veya çıkacak bir başka adaya karşı partide denge sağlayacağına dikkat çekilirken bu durumun Kılıçdaroğlu’nu güçlendireceği kaydediliyor.
KURULTAY YEREL SEÇİM SONRASINA BIRAKILABİLİR
Açıklanan kongre takvimine göre büyük olağan kurultay için yaklaşık 5 ay var. Hesaplamalara göre kongre süreci en erken ekim ayı sonunda tamamlanacak. Büyük kurultay tarihi için Parti Meclisi 1 Kasım’da toplansa dahi, bir ay önce tarihi ilan etme zorunluluğu dikkate alındığında büyük kurultay en erken aralık ayı başında yapılacak. Çok sayıda partili yerel seçimlere 4 ay kala yapılması söz konusu olacak bir kurultayın seçim sonrasına ertelenmesinin sürpriz olmayacağı görüşünde. Yaklaşık 5 ay zamana yayılan kongre sürecinin de tartışmaları soğutacağı, kasım-aralık ayında alınacak bir erteleme kararının da sorun yaratmayacağı değerlendirmeleri yapılıyor.
'CHP GENEL BAŞKANINI TWİTTER BELİRLEMEYECEK'
Bu arada birçok partili sosyal medya ve televizyon programlarındaki CHP tartışmasına da tepkili. Parti içinde “Nasıl seçim sonuçlarını twitter kullanıcıları belirlemedi ise CHP’deki değişimi de, CHP’nin genel başkanını da televizyonlardaki tartışmalar, sosyal medyadaki yorumlar, Twitter belirlemeyecek. Partinin delegeleri, il-ilçe başkanları, belediye başkanları, Meclis grubu, hepsi katkı sunan aktörler olarak bir karar verecekler” yorumu yapılıyor.