Kim Jong-un, İşçi Partisi'nin büyük kongresini ekonomi itirafıyla açtı: Başarısız olduk

Kuzey Kore'de İşçi Partisi'nin kongresi, yaklaşık 7 bin kişinin katılımıyla başladı. Kongrede sosyal mesafe ve maske gibi virüs önlemlerine uyulmadığı görülürken, lider Kim Jong-un açılış konuşmasında ekonomik açıdan başarısız olduklarını söyledi. Kim, ülkenin kendi kendisine yeterli olabilmesi için koydukları hedeflere ulaşamadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore'de İşçi Partisi'nin sekizinci kongresi, yaklaşık 7 bin kişinin katılımıyla başladı. Kongre'nin açılış konuşmasında geçtiğimiz beş yılın değerlendirmesini yapan lider Kim Jong-un, askeri alanda ve küresel prestij açısından başarılı olduklarını söyledi. Ancak Kim, ülkenin kendi kendisine yetebilmesi için koydukları ekonomik hedeflere ulaşamadıklarını belirterek çarpıcı bir itirafta da bulundu.

'BÜYÜN SEKTÖRLERDE HEDEFLERİN GERİSİNDE KALDIK'

Liderliği döneminde ikinci kez kongreye başkanlık yapan Kim, geçtiğimiz beş yıl için hazırlanan ekonomi planının 'sektörlerin neredeyse hiçbirinde amaçlarına ulaşamadığını' söyledi. Kim, 2016'da açıkladığı plan hakkında "Stratejinin geçtiğimiz yıl tamamlanmış olması gerekiyordu ama neredeyse her sektörde hedeflerin ciddi biçimde gerisinde kalındı" dedi. Kuzey Kore liderinin bu ekonomik itirafla, 'halkının yanında olan lider' imajını pekiştirmek istediği yorumu yapılıyor.

'ASKERİ AÇIDAN GÖRKEMLİ ZAFERLER KAZANDIK'

Kim konuşmasında, askeri alanlarda 'görkemli zaferlere' imza attıklarını da vurguladı. 2017'deki kıtalar arası balistik füze denemelerinin başarılı olması gibi askeri adımlarına değinen Kim, 'Kuzey Kore'nin gücünü ve küresel prestijini artırdıklarını' söyledi.

'KORONA VİRÜSÜNDE DURUM İSTİKRARLI'

Kuzey Kore lideri, korona virüsü konusunda da istikrarlı bir durum sağladıkları için parti çalışanlarını övdü. Kim, "Daha önceden görülmemiş uzunluktaki bir küresel sağlık krizi karşısında zorlukların üstesinden kararlılıkla geldiler" diye konuştu. Kuzey Korei bugüne dek Dünya Sağlık Örgütü'ne tek bir vaka bildirmiş değil.

7 BİN KİŞİLİK TOPLANTIDA MASKE TAKILMIYOR

Kuzey Kore İşçi Partisi'nin sekizinci kongresi, korona virüsü önlemleri açısından da ilgiyle izleniyor. 250 parti yöneticisinin, 4 bin 750 delegenin ve 2 bin izleyicinin katıldığı kongreden gelen fotoğraflarda, kimsenin maske takmadığı görülüyor. Sosyal mesafe önlemi de kongrede uygulanmıyor.

Kim'in Kongre'de yeni bir beş yıllık kalkınma planı açıklaması, ABD'de Joe Biden'ın yönetime geçmesi öncesinde dış politika mesajları vermesi bekleniyor. Kuzey Kore devlet ajansı KCNA, Kim'in Güney Kore'yle ilişkiler konusunda stratejik ve taktiksel politikalar açıklayacağını duyurdu. (DIŞ HABERLER)