Kim Jong-un'un kardeşinden Güney Kore'ye: ABD'nin yetiştirdiği bir papağan

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore lideri Moon Jae-in'i 'ABD'nin yetiştirdiği bir papağan' diyerek niteledi. Kim, Moon'un 'utanmaz' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kardeşi Kim Yo-jong, balistik füze denemelerini eleştiren Güney Kore lideri Moon Jae-in'in açıklamalarına tepki gösterdi ve 'ABD'nin yetiştirdiği bir papağan' diyerek nitelendirdi. Kim, Moon'un eleştirileriyle ilgili, 'mantıksız ve arsız' yorumlarının ABD'nin tutumunun 'taklidi' olduğunu belirtti.

Seul yönetiminin tutumunun 'ABD'nin gangster-vari' mantığının aynısı olduğuna dikkat çeken Kim, "Onun (Moon) utanmazlığı karşısında şaşkınlığımızı zor gizliyoruz" ifadelerini kullandı. Kim, ABD yönetiminin Moon'la ilgili olumlu açıklamalarıyla ilgili olarak ise "O ABD'nin yetiştirdiği bir papağan olduğu için gururunun okşanmasından rahatsızlık duymaz" dedi.

Bu arada Güney Kore Birleşme Bakanlığından yapılan açıklamada, Kim'in ifadelerinin 'esefle karşılandığı' belirtildi. Açıklamada, Korelerin her koşulda asgari görgü kurallarına uyması gerektiği vurgulandı.

Kuzey Kore, 21 Mart'ta birkaç kısa menzilli füze denemesi gerçekleştirmişti. Güney Kore Devlet Başkanı Moon, 'diyalog atmosferini zorlaştıran faaliyetlerin hoş karşılanmadığını' ifade etmişti. Moon, insanların Kuzey Kore'nin denemelerinden kaynaklanan endişelerinin farkında olduğunu belirterek, Koreler ile ABD'nin diyaloğu sürdürmek için çalışmasının vakti olduğunu söylemişti. Denemelerin akabinde ABD, Kuzey Kore'ye nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımları denetleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) toplanmasını talep etmişti. BMGK'nin Kuzey Kore'nin denemelerini ele almak üzere bu hafta basına kapalı toplantı düzenlemesi bekleniyor. BMGK, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uyguluyor. (AA)