Kimlik tespiti yapılan 14 Srebrenitsa kurbanı 29 yıl sonra toprağa verilecek

1995'teki Srebrenitsa soykırımında katledilen ve kimlik tespiti yapılan 14 kurbanın cenazesi daha 11 Temmuz'da yapılacak anma törenlerinde defnedilecek.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'teki savaşta uygulanan soykırımda öldürülen ve kimlik tespiti yapılan 14 kurbanın daha cenazesi 11 Temmuz'da toprağa verilecek.

"Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'nın ardından görülen en büyük insanlık trajedisi" olarak nitelenen Srebrenitsa soykırımının kemik kalıntılarına yıllar sonra ulaşılan kurbanları için bu yıl da anma törenleri düzenlenecek.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsünden edinilen bilgiye göre, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 11 Temmuz'daki törenlerin ardından daha önce defnedilen ve sonraki süreçte yeni kemik kalıntıları bulunan 78 soykırım kurbanının mezarları açılacak ve bulunan kemikler eklenecek.

Bu yıl toprağa verilecek isimler şöyle:

Beriz Mujic, Hamed Salic, Hasib ve Camil Efendic kardeşler, Mehmed Krdzic, Sabrija Omic, Musan Siljkovic, Sakib Harbas, Ahmet Jasarevic, Nevres Salihovic, İbrahim Salkic, Midhat Basic, Hajdin Mustafic, Latif Mandzic.

Infografik: AA

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların, Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katlettikten sonra toplu mezarlara gömdü.

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı 2007'deki kararında, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda şimdiye kadar 6 bin 751 kurban defnedilirken, 250 kurban ailelerin isteğiyle yerel mezarlıklarda toprağa verildi. 

Hala Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybeden ve cenazesine ulaşılamayan 1000'den fazla kişi bulunuyor.

Srebrenitsa soykırımı kurbanlarından kemikleri bulunup, kimliği tespit edilenlerin cenazeleri, 77'si toplu mezar olmak üzere 150 farklı noktadan çıkarıldı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)