Kiracılar Platformu’ndan Bakan Bolat’a tepki: Kiralar düşüyor mu, uçuyor mu?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın, ‘Emlak sektöründe düşüş yaşanıyor’ açıklamasına tepki gösteren Kiracılar Dayanışma Platformu, fahiş zamlara ve yasadışı tahliyelere karşı Antalya'da eylem yaptı.

Kiracılar Dayanışma Platformu Sözcüsü Cengiz Kul ve platform üyeleri, Antalya'da Saat Kulesi karşısında eylem yaptı.
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Kiracılar Dayanışma Platformu, enflasyonun  üzerinde artışlarlarla fahiş seviyelere ulaşan kiraları protesto için Antalya’da Saat Kulesi’nin karşısında eylem yaptı. Daha önce yaptıkları çok sayıda eylem ve protesto yürüyüşünde, barınma koşullarının toplumun büyük bir kesimi için altından kalkılması güç bir soruna dönüştüğünü vurgulayan platform üyeleri, seslerini duyurmak için Antalya’dan başkent Ankara’ya da yürümüştü. Platform sözcüsü Cengiz Kul, barınma problemi toplumun geneli için çözüme kavuşturulmadan Ankara’ya gidip hak aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtti.

‘SESİMİZİ DUYURMAK İSTİYORUZ’

Cengiz Kul, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Bizler kendi yağında kavrulan bir halk hareketi olarak bu meydanlardan sesimizi ilgili makamlara duyurmak, yaralarımıza derman aramak için çalışıyoruz.  Mağdur kiracı arkadaşlarımızın kanunlar çerçevesinde haklarının korunmasını ve refah içinde kaliteli bir yaşam sürmelerini istiyoruz. Günümüzde bu ülkenin halkı artık yeme, içme ve giyinme sorununu  unutmuş, barınma sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Barınma sorunu insanları psikolojik ve maddi anlamda derinden etkilemiş, intiharlar artmıştır.”

 ‘BARINMAK, EN TEMEL HAK’

Derinleşen barınma krizinin sosyal devlet iddiasındaki bir yönetime yakışmadığına dikkat çeken Kul, “Düşünün göç eden bir kırlangıç kuşu bile  göç ettiği yerde ilk önce çamur toplayıp yuvasını yapma çabasına giriyor. Hayvan bile doğanın vermiş olduğu iç güdüyle kendine bir barınağın şart olduğunu biliyorsa, sosyal devlet diye nitelendirilen bu ülkenin siyasileri kuş kadar bile düşünemiyorlar mı ki bu sorunun üstesinden gelemiyorlar. Biz kiracıların sokak hayvanları gibi sokağa atılıp kaderine terk edilmesini istemiyoruz. Bu halkın kaderi, sokaklara atılan, ev sahibi kiracı husumetine sürüklenen, kendini yaşama küstürüp canına kıyan insanlar olamaz” dedi.

‘YASADIŞI TAHLİYELER ÖNLENSİN’

Ev sahiplerinin fahiş zam taleplerinin ve yasadışı tahliyelerin önüne geçilmesini istediklerini söyleyen platform sözcüsü Kul, şöyle konuştu: “Biz alnı secdede emperyalist düşüncenin altında ezilip giden bir halk olmak istemiyoruz. Bizler kıblesi makam , imanı sömürü olan ve korku imparatorluğu üzerine kurulmuş bir sistem istemiyoruz. Sosyal devletin kanunları çerçevesinde haklarımızın korunmasını, yasal olmayan tahliye kararlarının kaldırılmasını, fahiş kira artırımlarının önüne geçilmesini, ev sahiplerinin kontrollü bir biçimde denetlenmesini istiyoruz. Yani adalet zengine sihirli değnek, fakire keskin kılıç olmasın istiyoruz. Artık adaletin gerçekten işlediğini, hep gücü olanın değil garibanın da haklı olduğu davada yüzünün güldüğünü görmek  istiyoruz.”

‘KİRALARIN DÜŞTÜĞÜ ALGISI YANLIŞ’

Kamuoyunda kiraların düştüğü yönünde yanlış bir algı oluşturulduğunu belirten Kul, “Bazı bakanların çıkıp ‘Kiralar düşüyor’ cümlesini neye dayanarak söylediklerini çok merak ediyoruz. Kiralar düşmüyor, gıda fiyatları ucuzlamıyor. Asgari ücrete zam gelecek diye herkes pusuya yattı bekliyor. Önceden maaş zamanlarını iple çekerdik. Şimdi maaş zamanı gelse de olur gelmese de. Bir aylık çalışmanın sonucunda cebimizde 1 lira bile kalmıyor, maaşın tamamı kiralara gidiyor. Bu halkın çektiği çileyi, ızdırabı görmeyenler lütfen algı oyunuyla insanları kandırmasın. Kiralar düşmedi, birçok insan hâlâ aldığı maaşın tamamını kiraya ödüyor” diye konuştu.

‘BIKMADAN ANKARA’YA GİDECEĞİZ’

Bu konudaki mücadelelerini çözüme ulaşana kadar sürdüreceklerine vurgu yapan Kul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emperyalist zihniyete karşı sonuna kadar direneceğiz. Yılmadan, bıkmadan, usanmadan tekrar Ankara'ya gideceğiz. Bizler Ankara’ya sorunla birlikte çözümlerle de gittik. Fakat görüyoruz ki dikkate alınıp çözüm önerilerimize bakılmamış bile. Bakılmış olsaydı bu maddelerin toplum yararına olduğu görülürdü. Malum önümüz seçim. Kiracılar hem siyasilerin hem de yerel yönecilerin bu ağır şartları görüp çare için adımlar atmalarını bekliyor. Artık halkın sorunlarına göz yuman değil halkın yanında olan, dertleriyle dertlenen, sevincine sevinen yöneticiler istiyoruz. Evlerimizde ailemizle huzurlu oturmak için barınma, yeme-içme, eğitim hakkımızı aramaya devam edeceğiz.”