Kiralar arttı, öğrenciler tarikat yurtlarına yöneldi
Üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu Bursa Görükle’de ev kiraları, geçen seneye göre 4 kat arttı. Yurda yerleşemeyen ya da kirayı karşılayamayan tarikat yurtlarını tercih etmek zorunda kalıyor.
Pelin Akdemir
BURSA - Bursa’da Uludağ Üniversitesi’ne yakın olması ve kiraların uygun olması nedeniyle üniversite öğrencilerinin yerleşim alanı Görükle, son yıllarda çalışanların da kiralık ev aradığı bir semt oldu.
Eskiden kiralık ev tutan kesimin yüzde 80’ninin üniversite öğrencilerinden oluştuğunu söyleyen emlakçılar, bu oranın son yılda yüzde 15’e kadar düştüğünü belirtiyor. Bunda, kiraların geçen seneye göre 4 kart artmış olmasının da etkili olduğunu belirtiyorlar.
Barınma sorunu yaşayan öğrenciler okurken çalışmak zorunda kalıyor, bir kısmı da fiyatı daha uygun olduğu gerekçesiyle tarikat yurtlarında kalıyor.
‘HEM OKUYUP HEM ÇALIŞMAM GEREKİYOR’
Görükle’de kirada kalan öğrencilerden biri Özgür Azazi, Bursa Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği okuyor. Azazi, Yıldırım ilçesinde bulunan Bursa Teknik Üniversitesi’ne uzak olmasına rağmen diğer semtlerde kiraların daha yüksek olması sebebiyle Görükle’den ev kiralamış. Azazi, nisan ayından itibaren bir arkadaşı ile birlikte 5 bin liraya kiralık evde kalıyor.
Azazi, “Üniversiteden uzak ama diğer yerlerde öğrenciye kiralık ev vermiyorlar ve kiralar çok pahalı. Bu nedenle mecbur Görükle’de ev tuttum. Günde 3 saatim yolda geçiyor. Görükle’de evler, diğer yerlere göre biraz daha normal ve eşyalı” dedi. Önceki evinde 1700 liraya kiraya kaldıklarını, ev sahibinin kira sözleşmesi bitince evden çıkardığını belirten Azazi, şimdiki ev kirasını karşılamak için iş aradığını anlattı: “Faturası, yemesi var. Aylık 1250 lira kredi alıyorum. Kiranın yarısı bile etmiyor. Sürekli iş kovalıyorum. Çoğu şeyden kıstığım halde aylık ortalama harcamam 9 bin lirayı buluyor. Hem okuyup hem çalışmam gerekiyor. Çünkü başka türlü karşılayamıyorum.”
‘TARİKAT YURTLARI DAHA UCUZ’
Eve çıkamayan öğrencilerin tarikat yurtlarına yöneldiğini anlatan Azazi, “Kiralar yüzde 25 oranında zamlanacaktı ama iki katından fazla zam yaptılar. Yurt çıkmayan, ev bulamayan öğrenciler mecbur kaldıkları için tarikat yurtlarını tercih ediyorlar. Bursa’da da bir sürü tarikat yurdu var. Tarikat yurtları biraz daha ucuz” diye konuştu.
‘KİRALAR GEÇEN SENEYE GÖRE 4 KAT ARTTI’
Görükle’de emlakçılık yapan esnaf ise geçen yıl kiraya verilen evlerin yüzde 80’ini üniversite öğrencileri oluştururken bu yıl oranın yüzde 15’lere kadar düştüğünü dile getirdi. Emlakçılar, yüksek kira fiyatlarından dolayı öğrencilerin eve çıkamadıklarını, hastane ve sanayi çalışanlarının kiralık evleri tuttuğunu söyledi.
Emlakçı Murat Erkut Özhan, geçen sene 3-4 bin lira kirası olan 40 metrekare 1+1 bir dairenin 8-9 bin liradan, 2+1 bir dairenin 12 bin liradan başladığını söyledi. Özhan, “Kiralar, geçen seneye göre 4 kat arttı. Artışın nedeni enflasyon ve inşaat maliyetleri. Geçen sene öğrenciler daha fazla kiralık ev tutuyordu. Bu yıl sadece ekonomik durumu iyi olan ailelerin çocukları kiralık dairelere yerleşti. 100 kişiden sadece 5’i öğrenci. Geçen sene 100 kişiden 80’i öğrenciydi” dedi.
Eve çıkamayan öğrencilerin, apart tarzı daireleri tercih ettiğini aktaran Özhan, “3+1 daireyi beşe bölüp yurt şekline getiriyorlar. 4-5 bin liradan kiraya veriyorlar. Öğrenciler buralara yöneldi” diye konuştu. Özhan, fiyatları duyan ailelerin tepkisini şöyle aktardı: “‘Bu fiyatlara daire mi olur’, ‘Çok uçuk rakamlar’ diye serzenişte bulunanlar da oluyor. Geçen sene yaz döneminde bütün daireler kiraya verilmişti, şimdi sezon bitmesine rağmen elimizde bir sürü kiralık daire var.”
‘ŞEHİR DEĞİŞTİREN ÖĞRENCİLER DE OLUYOR’
Emlakçı Hayriye Ahmetova ise bir ayda kiraların en az 2-3 bin lira oynadığını söyledi: “Geçen ay 7 bin olan evler şu anda 10 bin. Hastanelerde çalışan kesim kalıyor. Üniversite öğrencilerine kiralık ev kalmıyor zaten. Öğrenciler, pahalı da olsa tutmak zorunda kalıyorlar. Dikey geçiş yapan, şehir değiştiren öğrenciler de oluyor.”