Kiralık araçla yurt dışına çıkmak mümkün mü?
Türkiye’deki hayat pahalılığı, tatilcilerin rotalarını Yunanistan, Bulgaristan ve Gürcistan gibi yakın komşulara çevirmesine neden oluyor. Peki kiraladığınız araçla yurt dışına nasıl çıkılır?
DUVAR - Bodrum, Çeşme, Antalya… Türkiye’nin gözde tatil beldelerindeki işletmeler, bu yıl yüksek fiyatlardan dolayı yerli turistin gelmemesinden şikayetçi. Tatil yapmak isteyenler ülkemizdeki hayat pahalılığından dolayı gözünü yurt dışına çeviriyor. Yunanistan ve Bulgaristan batı bölgeler için, Gürcistan ise Karadeniz ve Doğu Anadolu’da yaşayanlar için popüler hale geliyor. Haliyle kısa dönem kiralanan araçlarla yurt dışına çıkış yolları da merak konusu oluyor.
Sorunun yanıtını uzatmadan verelim: Evet bazı koşulları sağlayabilirseniz kiralık araçla yurt dışına çıkmak mümkün.
ARAÇ KİRALAMANIN AVANTAJLARI
Araç kiralamak, gerçek ve tüzel kişiler için avantajlı bir yol. Şirketler gider göstererek vergiden düşebiliyor. Yanı sıra aracın sigorta, bakım ve muayene gibi işlemleri ile uğraşmıyorsunuz. Kendi aracınızla tatile çıkmanın konforu da cabası. Toplu taşımaya mahkûm olmadan, gezerek keşfetmek ayrı bir keyif.
Kiralık araçla yurt dışına çıkabilmek, kiralayan şirketlerin politikalarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Öncelikle bu talebinizi baştan bildirmeniz zorunlu. Kiralama şirketi talebinizi kabul ederse gerekli belgeleri çıkartabiliyor. Yurt dışına seyahat etmek için elbette pasaport ve AB ülkelerine gidilecekse Schengen vizenizin bulunması şart. Ayrıca eski tip ehliyetle de yurt dışına çıkılamıyor; yeni tip çipli olanı isteniyor. Araç kiralayabilmek için en az iki yıllık ehliyete sahip olmak gerektiğini de hatırlatalım.
AMAN YURT DIŞINDA KAZA YAPMAYIN
Fakat kiralık araçla yurt dışına çıkmanın bazı masrafları da var. Öncelikle kiralama için ekstra ücret talep ediliyor. Türkiye’deki kasko ve trafik sigortası geçersiz olduğu için araçta hasar oluşursa sorumluluk kiralayanda oluyor. Bazı firmalar seyahat sağlık sigortası da istiyor. Yurt dışı çıkış harç pulunu da masraflara eklemek lazım.
Türkiye’nin önemli seyahat platformlarından Enuygun’un Araç Kiralama İş Geliştirme Müdürü Zafer Sağlam da aracın kiralandığı firmadan mutlaka izin alınması gerektiğini belirtiyor. Kiralama şirketlerinin araçların durumlarını yakından takip etmek için GPS sistemini kullandığını ifade eden Sağlam, “Firmalar faturalandırma sürecinde aracın gerçek kullanım miktarını tespit edebiliyor, hırsızlık vakalarının da önüne geçebiliyor. GPS sayesinde kiralanan araçların belirlenen rotaları aşıp aşmadıkları, gittikleri yerde ne kadar kaldıkları ya da aracı ne kadar süreyle kullandıkları belirlenebiliyor” diyor.
ÇEKİŞ SİSTEMİ GELİŞTİRİLDİ
Türkiye’de en çok tercih edilen SUV modellerinden Fiat Egea Cross, Traction+ adı verilen çekiş sistemini standart donanım olarak sunmaya başladı. Performansı zorlu zemin ve arazi koşullarında daha ileri taşıyan sistem, kullanıcılara keyifli bir sürüş deneyimi vaat ediyor. Sistem, çekiş gücünün düşük olduğu tekerleği tespit edip motor torkunu tutunabilen tekerleğe aktarıyor ve bu sayede patinajı önlüyor.
Modelde yeni genel güvenlik standartlarının yanı sıra şerit takip, otomatik acil durum freni, trafik işareti tanıma, geri görüş kamerası ve yorgunluk asistanı gibi özellikler giriş seviyesinden itibaren standartlar arasında. GSR Traction+ modelinin 1,4 litre 95 beygirlik düz vitesli benzinli versiyonu 1.147.900 TL’den, 1,6 litre 130 beygir dizel otomatik versiyonu 1.456.900 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.