Kirazlıyayla köylüleri İznik Gölü için mahkemede
DSİ, Meyra Madencilik'e İznik Gölü'nden su çekme izni verdi. Buna karşı açılan davanın ilk duruşmasında köylüler, göldeki kirliliği gerekçe göstererek iznin iptal edilmesini talep etti.
Osman Çaklı
BURSA - DSİ’nin Bursa Kirazlıyayla’da, Meyra Madencilik’e verdiği İznik Gölü’nden su çekme iznine karşı açılan davanın ilk duruşması bugün, Bursa 4. İdare Mahkemesi’nde gerçekleşti.
Duruşmaya, köylülerin yanı sıra DOĞADER ve Bursa Barosu Çevre Komisyonu’ndan avukat Eralp Alptekin de katıldı. Şirketin aldığı izne göre, İznik Gölü’nden yılda 200 bin metreküp su çekmesi planlanıyor.
Açılan dava kapsamında, köylüler İznik Gölü’nde bilirkişi incelemesi talep ediyor. Mahkemenin önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor.
‘DSİ SABIKALIDIR’
İznik’te son aylarda yaşanan su çekilmesi ve kirlilik, siyanobakteri artışına neden oldu. Göle girmek geçici olarak yasaklandı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, konuyla ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımla uyarıda bulundu. Albay’ın uyarısına göre, İznik Gölü’ne yüzme amaçlı girmenin kısıtlanması gerekiyor. Köylüler ve çevreciler, gölün temiz kalması için su kullanımının yasaklanması gerektiğini savunuyor.
Duruşma sonrası açıklama yapan köylülerin avukatlarından Eralp Atabek, mahkeme dosyasının eksik olduğunu belirtti. Atabek, mahkemenin bilirkişi keşfi yapmadan karar vermesinin yanlış olacağını savunarak, İznik Gölü’nde inceleme yapılmasının doğru olacağını savundu. Soruşturmanın tamamlanması için bilirkişi incelemesi gerekliliğinin üzerinde duran Atabek, “Dosya tamamlanmadı, eksik soruşturma aşamasında. İznik Gölü’ndeki kuraklık ve siyonabakteri oranındaki artışla birlikte göle giriş yasaklandı. Bu konuda DSİ zaten sabıkalıdır. İznik Gölü’nün korunmasında oldukça sıkıntı çekiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘KLASİK KİRAZLIYAYLA SORUNU’
Atabek, duruşmada DSİ’nin gölde çok azalma olursa, “su vermeyiz” beyanı üzerine, “Gemlik Gübre’ye 10 milyon metreküp su veren DSİ’nin bir denetim mekanizması olmadığı çok açıktır” dedi. Hukuki sürecin nasıl seyredeceğiyle ilgili konuşan Atabek, ikinci bir duruşmanın olmayacağını, taleplerin kabul ya da ret ile dosyanın karara bağlanacağını belirtti.
Köylülerin bir diğer avukatı Osman Atalay da yaptığı açıklamada “Aslında klasik Kiralıyayla sorunu yaşıyoruz. Bu insanların hiçbir kurumla derdi yok. Sadece topraklarını ve sularını korumak istiyorlar. Mücadele yalnızca bunun için. İlerde içecek, kullanacak suyumuz kalmayacak. Biz avukatlar olarak köylülerin yanında olacağız” dedi.
‘AMACIMIZ İZNİK GÖLÜ’NÜN TEMİZ OLMASI’
DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir ise son günlerde İznik Gölü’nde yaşanan kirliliği hatırlatarak şöyle konuştu: “DSİ’nin raporlarına göre İznik Gölü’nde son bir yılda 14-15 cm su çekildi. Bu tehlikenin giderilmesi gerekirken Meyra Madencilik’e binlerce metreküp su aktarılmak isteniyor. Amacımız, İznik Gölü’nün kurtarılması ve önümüzdeki dönemde yaşanacak olası su kıtlığına karşı gölün, temiz rezerv olarak kalması. Umuyoruz ki yaşam hakkımız başarıyla sonuçlanır.”