Kırcami’nin imar sorununda çözüme doğru

Antalya’da 15 bin kişiyi ilgilendiren Kırcami İmar Planı, Muratpaşa Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi. Belediye Başkanı Uysal, imar sorununda çözüm sürecine girildiğini söyledi.

Kırcami
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Muratpaşa ilçesinde 1980’li yıllardan beri imar sorunları devam eden, mahkeme kararlarıyla imar planları ve tapuları iptal edilen Kırcami bölgesi için yeniden hazırlanan imar planları, belediye meclislerinde oy birliğiyle kabul edildi.

Kent merkezindeki Kırcami bölgesi için hazırlanan 100 binlik geniş ölçekli imar planı, geçen hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca alınan kararla onaylanmıştı. Bu kararın ardından Kırcami gündemiyle olağanüstü toplanan Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 25 ve 5 binlik imar planları oy birliği ile kabul edilmişti. Bugün de Muratpaşa Belediye Meclisi, bölgenin binlik detay planlarını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Yaklaşık 27 bin nüfusa ve 1447 hektar genişliğe sahip Kırcami’de sekiz mahallenin tamamı ve iki mahallenin de belli bölümlerini içeren bölge için hazırlanan yeni planlar, oy birliğiyle kabul edildi.

‘BUNDAN SONRA SÜRPRİZ KARAR ÇIKMASIN’

Belediye Meclisi’nde bugün alınan kararın, Kırcami bölgesinin tapu sorununun çözümü yolunda çok önemli bir adım olduğunu söyleyen Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, şöyle konuştu: “Kırcami için hazırlanan imar planlarına meslek odalarının itirazlarıyla davalar açıldı, hukuki süreç yıllarca sürdü. Bu sorunu çözüme kavuşturmak için yaptığımız görüşmelerde ilgili tüm kamu kurumları, planı desteklediğini söylese de plan 40 yıldır bir türlü çıkmadı. Görüşmelerde konuşulanlar, resmi açıklamalara, halkın önündeki hareketlere yansımadı. Yine dava açanlar olabilir. Ama önemli olan mahkemelerin hukuki zeminde karar vermeleri. Geçmişte hem yerel mahkemedeki hem de istinaftaki gerekçeler çok sürprizdi ve bize göre hukuken çok yanlıştı. Dilekçelere yansıttık bunu. Önümüzdeki süreçte tek isteğimiz sürpriz kararlarla karşılaşmamak. Süreç yargıya bırakılsın istiyoruz.”

‘İMARSIZ ALAN ŞEHRİN AKSLARINI KATLEDİYOR’

Kırcami’nin binlik planlarının mecliste kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Uysal şunları söyledi: “Bundan sonra onaylanan planları esas alarak parselasyonumuzu tamamlayacağız. Şehrin tam ortasında büyük bir mağduriyet yaratan, şehrin akslarını katleden, yerleşme düzenimizi sıkıntıya sokan, ulaşımı da tıkayan bu noktada planlamayı hayata geçirerek burayı yapılaşmaya açacağız. Bölge için daha önce hazırlanan planlarda sınırlı değişiklikler var. Eski planın ana ekseni korundu. Bilirkişi raporlarından olumlu görüş alan kısımlar aynı kaldı. Önceki davalardaki bilirkişi raporlarında geçen eksiklikleri ise iki defa revizyon planlarla karşıladık. Parselasyonla ilgili 2 kişinin kazandığı davalar var. O iki dava nedeniyle önceki planlar üzerinden birtakım değişiklikler yapıldı."

‘ÇEVREYE DUYARLI BİR YAŞAM ALANI’

Uysal, “Partiler, özellikle güç ve iktidar sahipleri yargıya asla müdahale etmemeli. Bu kamburdan kurtulalım. Önümüzdeki süreçte Kırcami bölgesini hızla bir yaşam alanına dönüştüreceğiz. Bunun için çaba gösteriyoruz. Bu alanda çevreye duyarlı akıllı binalar yükselsin istiyoruz. Yağmur suyu toplama havuzu olan bir projede çevre boya, çevreci yeşil çatı uygulamaları olabilir. Mutlaka peyzaj planı olan, 12 ay yeşil kalabilen, medeni, yüksek kalitede bir yaşam alanı üretmek istiyoruz. Yangın, güvenlik ve birçok açıdan akıllı binalarla donanmış Türkiye’nin en modern kenti olsun istiyoruz. Bu bölge, Antalya’nın en modern noktası olsun istiyoruz” diye konuştu.

Kırcami için yapılan referandumda halkın yüzde 87'si imar planlarına onay verdi. 
HALK YÜKSEK ORANDA DESTEK VERDİ

Ocak ayında Muratpaşa Belediyesi tarafından bölge halkı için yapılan referandumda, Kırcami imar planlarına yüzde 87 ‘evet’ oyu çıktığını hatırlatan Uysal, bölgede yapılan referandumun gerekçesini şöyle anlattı: “Şehrin göbeğinde tarım yapmak zorundasınız denen bir insan topluluğu, 365 derece şehirle çevrili bir alanda bunun sağlıklı olmadığını biliyor ve bunun dışında davranmak istiyor. Ama bazı siyasiler, Ankara’ya gidiyordu. ‘Bu belediye insanların yerini mahvetti, insanlar bu planı istemiyor’ diye yalan söylüyordu. Kırcami meselesini yanlış aksettiriyorlardı. Biz bu konuyla ilgili gereken açıklığı sağladık. Bunu sandık sayesinde başardık. Referandumun amacı Kırcamili komşularımızın iradesini devreye sokmaktı. Faydalı olduğuna hiç şüphe yok.”

NASIL BİR SÜREÇ İŞLEYECEK?

Bundan sonraki hukuki sürecin nasıl işleyeceğinden de bahseden Uysal, şöyle bilgi verdi: “Arkadaşlarımız yeniden parselasyon çalışması yapacak. Encümenden hızla geçirip Tapu Dairesi’ne gönderecekler. Askı süreleri, Büyükşehir’deki onaylar, itirazların tekrar görüşülmesi, daha sonra itiraz sonuçlarının Büyükşehir’de onaylanması gibi rutin süreçler gelişecek. Ama belediye olarak bizim yapmamız gereken, parselasyonu askıya çıkarıp kesinleştirdikten sonra Tapu Dairesi’ne göndermek ve inşaat ruhsatlarını vermek. Yaza kadar ruhsat verme aşamasına gelmeyi umuyoruz.”

KIRCAMİ’DE NE OLMUŞTU?

Antalya’nın merkezinde Aspendos ve Termesos bulvarları kenarında kalan yerlerin imara açılmasıyla başlayan 80’lerde başlayan yasal süreç yaklaşık 40 yıl önce başladı. 1481 futbol sahası büyüklüğündeki Kırcami’de plan çalışmalarıyla geçen 40 yıl, açılan davalar, itirazlar ve iptallerle geçti. Kırcami, ilk kez Muratpaşa ve büyükşehir belediye meclislerinde bütün grupların verdiği destekle 2019 yılında geçerli bir imar planına sahip oldu. Aralık 2020'de Kırcami'de ilk inşaat ruhsatları verildi ve bölge halkına tapuları dağıtıldı. Daha sonra Antalya 1. İdareme Mahkemesi'nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı ile Büyükşehir Belediyesi'nin 25 bin ve 5 binlik planları, Muratpaşa Belediyesi'nin ise binlik planları, üst plana uygun olmadıkları gerekçesiyle iptal edildi.  Bu süreçte mülk sahibi 15 bin kişiye verilen tapular da iptal edildi.

ÇÖZÜM SÜRECİ YENİDEN BAŞLADI

Konya Bölge İdare Mahkemesi, istinaf başvurusunu “Mahkeme kararının gerekçesinde hukuki isabet görülmemiş ise de karar sonucu itibariyle hukuka uygundur" diyerek reddetti. Antalya 2. İdare Mahkemesi'ne yapılan başvuru ile bölge planlarındaki ‘kamu yararı’ gerekçe gösterilerek Toprak Koruma Kurulu lehine iptal kararı da Danıştay tarafından bozuldu. Belediyeler, bu süreçte Kırcami’de mülk sahiplerine dağıtılan tapuları etkilemeyecek bir plan revizyonu üzerinde çalışırken ve hukuki süreç Danıştay'da devam ederken Muratpaşa Belediye Başkanı avukat Ümit Uysal, Kırcami'de referandum ilan etti ve sandıktan yüzde 87 ‘evet’ oyu çıktı. Geçen hafta Kırcami’nin 100 binlik imar planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca onaylandı. Bu kararın ardından olağanüstü toplanan büyükşehir ve Muratpaşa belediye meclislerince son hazırlanan imar planları oy birliğiyle kabul edildi. (DUVAR)

 

Etiketler Kırcami imar planı