Baş şüpheli belli oldu: Kırmızı şarap neden baş ağrıtır?
Bilim insanları, neden bazı insanların diğer içkileri tüketirken değil de bir kadeh kırmızı şaraptan sonra baş ağrısı çektiğini keşfetmiş olabilir: Baş şüpheli şaraba rengini veren ‘kuersetin’.
DUVAR - Yunan filozof Celsus’a göre şarap, yorgunluk ve ateşten öksürük ve kabızlığa kadar sayısız rahatsızlığın çaresiydi. Gelgelelim tüm iyileştirici gücüne karşılık baş ağrısına neden olabiliyordu.
Celsus, ‘De Medicina’ adlı eserinde şarap içtikten sonra hissettiği ağrıdan bahsetmişti. 600 yıl sonra Aegina’lı Paul da şarap içmenin baş ağrısını tetikleyebileceğini yazmıştı.
Celsus’un zamanından bu yana, bilim insanları ‘suçlu’yu bulmak için her türlü kırmızı tüm şarap bileşenlerini inceleyip durdu. Tanen, sülfit, fenolik flavonoi, biyojenik amiN... Hepsi ‘şüpheli’ydi ama hiçbiri aleyhinde somut ‘kanıt’ yoktu.
Şimdiyse, Kaliforniya Üniversitesi’nden bir ekip, kimilerinin şarap içtikten baş ağrısı çekmesinin nedenini bulduğunu söylüyor.
Scientific Reports‘ta yayınlanan makaleye göre söz konusu ağrının nedeni üzüm çekirdeği ve kabuğundan elde edilen ve kırmızı şaraba renk, tat ve kıvam veren maddelerden ‘fenolik flavonoid’.
Sadece kırmızı şarapta bulunan ‘kuersetin’ adlı bir flavanol, vücutta işlenerek çeşitli maddelere dönüştürülüyor. Bunlardan biri kuersetin glukuronidin. Ekibin araşırmasına göre kuersetin glukuronidin asetaldehidi asetata dönüştüren enzimi bloke etmede özellikle etkili. (Alkol vücutta iki adımda parçalanır; asetaldehit adı verilen toksik bir bileşiğe, bu da zararsız asetata, yani sirkeye dönüştürülür. Bu gerçekleşemezse, zararlı asetaldehit birikerek semptomlara neden olur).