Norma: Kuzeyden bir ses yükseliyor!

Finlandiyalı ödüllü yazar Sofi Oksanen’in Norma isimli son kitabı Doğan Kitap tarafından geçtiğimiz ay yayımlandı. Olağandışı bir hızda uzayan saçlarını herkesten saklamak zorunda kalan genç bir kadının hikâyesinin anlatıldığı kitapta, bu özelliği Norma’nın hayatına mal olabilecek olaylara yol açıyor.

Google Haberlere Abone ol

Pınar Tan

DUVAR - Sofi Oksanen çağdaş Finlandiya edebiyatının en dikkat çeken isimlerinden. Kuzeyden yükselen bu sesi diğerlerinden dramatik bir şekilde ayıran önemli özellikler var. Onu farklı kılan bu özelliklerin başında, ele aldığı konuları somut gerçeğin koridorlarından geçirirken büyülü bir dünya kurgulayabilmesi geliyor. Bu sebeple dünya çapında daha fazla okurun dikkatini çekiyor ve eserleri de günden güne daha fazla ülkede rafa çıkıyor. Oksanen son kitabı Norma'da, üslup, kurgu ve hikâye bakımından son derece akıcı ve odağı hiç düşürmeyen bir okuma deneyimi sunuyor.

YALNIZ KADIN NORMA

Norma, Sofi Oksanen, 408 syf., Doğan Kitap, 2017.

Norma 30’larında yalnız bir kadın. Ne bir arkadaş ne bir sevgili var hayatında, bu yüzden gerçek anlamda tek kimsesi annesi. Çünkü Norma’nın herkesten saklamak zorunda olduğu bir sırrı var: Olağandışı bir hızda uzayan ve mistik güçleri olan saçları. Karşısındaki kişinin duygu durumuna göre ya dingin, huzurlu ya hırçın, agresif... Yani Norma birinin gergin mi rahat mı, huzurlu mu huzursuz mu olduğunu, yalan söyleyip söylemediğini hatta ölümcül bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığını bile saçlarıyla anlayabiliyor. Üstelik saçları öyle bir hızla uzuyor ki, bu olağandışı durum anlaşılmasın diye dışarıda eşarpla dolaşmak zorunda kalıyor.

Oksanen’in kurguladığı dünya elbette sadece Norma’nın bu tuhaf, tutkulu saçlarından ibaret değil. Romanı elinize aldığınızda sizi karşılayan sayfalar Norma’nın annesi Anita Naakka’nın gizemli intiharıyla açılıyor. Norma şaşkın bir hâlde, annesinin herhangi bir depresyon belirtisi göstermeksizin canına kıymasına bir açıklama aramaya başlıyor ve yol boyunda bu arayış onu hayatına mal olabilecek tehlikeli bir maceraya sürüklüyor.

Dünya çapında bir saç ve kaçak bebek klanının eteklerinde dolanırken kendi ailesinin karanlık geçmişiyle de yüzleşen Norma için bütün bunlardan kurtulmanın bir yolu olacak mı olmayacak mı ipucu verip hikâyenin sürprizlerini kaçırmayalım. Ama şu kadarını söyleyelim, Sofi Oksanen sıra dışı özelliği nedeniyle kendini insanlardan saklamaya çalışan Norma’nın mistik dünyasını, hayatta kalma mücadelesini ve başına gelenleri son derece akıcı üslubuyla anlatıyor ve sizi ritmi hiç düşmeyen bir yolculuğa çıkarıyor.