Gaziantep’te sınırlar şiirlerle aşıldı

Gaziantep Uluslararası Şiir Festivali gerçekleşti. Festivalde Ülkü Tamer anıldı.

Google Haberlere Abone ol

Ayşegül Gürsel

GAZİANTEP - Gaziantep Uluslararası Şiir Festivali: İmgelerin Mozaiği, Kültür için Alan projesi kapsamında, Gaziantep Belediyesi’nin ev sahipliğinde, BİLSAS’ın organizasyonuyla Çevrimdışı İstanbul tarafından düzenlendi. Festivalde İsveç, Fransa, Hollanda, Meksika, Amerika, Almanya, Beyaz Rusya ve Türkiye’den 12 şair bir araya geldi.

ÜÇ DİLLİ FESTİVAL

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken’in de açılışında konuşma yaptığı festival, şehrin çok kültürlü yapısına uygun biçimde Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde gerçekleştirildi. Festival kapsamında, Alí Calderón Farfán (Meksika), A.C. Hello (Fransa), Bas Kwakman (Hollanda), Hanna Rajs Lara (İsveç), Matthias Göritz (Almanya), Mel Kenne (ABD), Volha Hapeyeva (Beyaz Rusya) gibi yurtdışından şairlerle birlikte Türkiye’den Şükrü Erbaş, Salih Bolat, Kadir Aydemir ve Nilay Özer şiirlerini okudu. Törende konuşan Matthias Göritz, “Her birey bir mozaiktir” derken, Şükrü Erbaş, “Biz şairler bir araya geldiğimizde mozaik oluşturuyoruz” dedi. Amerikalı şair Mel Kenne, “Böylesi festivaller, tıpkı Antep’teki farklı kültürlerin birlikteliği gibi, farklı insanları bir araya getirerek bir mozaik oluşturuyor. Ve ben de bu festivalde yer alarak bu mozaiğin bir parçası oldum” diye konuştu.

'MOZAİKLER ŞİİR GİBİDİR'

Festivalin üç direktöründen şair Gökçenur Ç., “Mozaikler şiir gibidir, belki bu şiir şenliği de dünyanın parçalanmışlığının acısını birkaç gün için unutup birlikteliğin mutluluğunu duymak içindir” ifadelerini kullandı. Efe Duyan ise Çevrimdışı İstanbul için 2018’in şiir buluşmalarıyla geçtiğini belirterek, “Siyasetin, pragmatizmin çarptığı duvarları aşıp, uzak coğrafyalarla gerçek dostluklar kurduk. Şimdi İstanbul’un ‘çevrimdışı’ evrenini Gaziantep’e taşıyoruz, çünkü her buluşma bir yaratıdır” derken, Nihat Özdal, “Böyle uluslararası etkinlikler, Gaziantep’in kültürel ortamını daha da zenginleştiriyor” diye konuştu.

ÜLKÜ TAMER’E SAYGI DURUŞU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen söyleşide kent sakinleriyle bir araya gelen şairler şiir yolculuklarını anlattı. Programın devamında, geçen Nisan ayında kaybettiğimiz şair ve çevirmen Ülkü Tamer şiirleriyle anıldı. İkinci günün kapanış etkinliğinde sanatçı Sedat Anar, bestelediği Ülkü Tamer şiirlerini sundu. Kendisine Damla Gürkan Anar da bendiriyle eşlik etti.

'MEKANIMIZ BİRBİRİMİZİN SESİ'

Festivalin son gününde “Şiir Yollarda: Yolculuk, Kültürler ve Edebiyat” ile “Şiir Mozaiğiniz Ne Kadar Renkli? Çokkültürlülük ve Edebiyat” başlıklı söyleşiler Gaziantep Sanat Merkezi’nde şiirseverlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Şair Nilay Özer, “Şairlerin buluşmak için bir kafeye, bir tiyatro salonuna ihtiyacı yoktur. Şairlerin mekânı birbirlerinin sesidir. Çünkü şiirin kendisi bir mekândır” ifadelerini kullandı. Gaziantep’in kültürel açıdan zenginliğinin vurgulandığı festivalde, insanları ayrışmaya iten duvarların şiirlerin yıkacağı ifade edildi. Festivalin kapanışı, dün akşam Alí Calderón Farfán, A.C. Hello, Mel Kenne, Kadir Aydemir ve Şükrü Erbaş’ın şiirleriyle Kendirli Kilisesi’nde yapıldı. Hannan Habaş ve grubu Arapça seslendirdikleri şarkılarıyla geceye katıldı.