İktisat tarihi tartışmaları Mülkiye Dergisi’nde

Mülkiye Dergisi'nin yaz sayısı çıktı. 43(2) sayılı derginin teması; İktisat tarihi Tartışmaları.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mülkiyeliler Birliği tarafından yayınlanan hakemli eleştirel sosyal bilimler dergisi olan Mülkiye Dergisi'nin 2019 Yaz sayısı çıktı. Dergide, Fransa’daki Sarı Yelekliler hareketinden toplumsal cinsiyete, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinden iç-dış borçlara çeşitli bilimsel makalelerin yer alıyor.

İktisat tarihi Tartışmaları teması çerçevesinde dergide yer alan ilk makale Alp Yücel Kaya’ya ait. Kaya, “Samir Amin’in Ardından Türkiye’de İktisat Tarihi Tartışmalarını Hatırlamak” başlıklı makalesinde Samir Amin’in çalışmalarının Türkiye iktisat tarihi yazımını nasıl etkilediğini, ele alıyor.

İkinci makalede “Amortisman Sandığı’ndan Devlet Yatırım Bankasına: Borç İtfasından Sermaye Türetmek” başlığıyla Ferhat Akyüz, Türkiye’de 1930-1960 yılları arasındaki iç ve dış borçların itfası konusunu ele alarak Devlet Yatırım Bankasının kuruluşunun köklerini araştırıyor. İzzettin Önder’in “Âşarın Kaldırılması” başlıklı makalesi de tema kapsamında yayınlanan makalelerden. Önder, 1925 yılında dönemin vergi gelirlerinin dörtte biri ile üçte biri arasında yer tutan bir vergi olan âşarın kaldırılmasının toprak ağalarının baskısı sonucunda alınmış bir karar olduğunu öne sürerek bu kararın iktisadi ve mali sonuçlarını analiz ediyor. Umut Öneş, “Davranışsal İktisat Deneylerinde Toplumsal Cinsiyet Temelli Farklar” başlıklı makalesinde kadın ve erkeklerin risk alma davranışları, rekabet karşısında tavırları ve sosyal tercihlerini araştırmaya yönelik deneyleri mercek altına alıyor.

'SARI YELEKLİLER HAREKETİ İNCELENİYOR'

Efe Can Gürcan, “Bir ‘Siyasal Süreç’ Olarak Fransız Sarı Yelekliler Hareketi’nin Ortaya Çıkışı” başlıklı makalesinde Kasım 2018’de Fransa’da ortaya çıkan Sarı Yelekliler hareketini inceliyor. Sayıda son olarak “Güvenlikleştirme Perspektifinden 11 Eylül Sonrası ABD-Suudi Arabistan Askeri İlişkileri” başlıklı makale yer alıyor. Selin M. Bölme ve Şule Sağlam Rıdha’nın kaleme aldığı makale 11 Eylül 2001 terör eylemlerinin El Kaide ve Suudi Arabistan ile özdeşleştirildiği bir ortamda ABD ile Suudi Arabistan arasındaki askeri ilişkilerin nasıl sürdürüldüğünü araştırıyor.

'KİTAP İNCELEMESİ'

Derginin kitap incelemesi bölümünde Nurettin Öztatar’ın hazırladığı “Barış İçin Akademisyenler Anlatıyor: İmza ve Ötesi” başlıklı kitaba ilişkin Fikret Şenses’in yazısı bulunuyor: Kitabın tanıtımını yapılırken, aynı zamanda bu süreçte yaşanılan olayları, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri ve hukuk dışı uygulamalar anlatılıyor.