Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü, Avesta Yayınları'na verildi
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'ne bu yıl Avesta Yayınları layık görüldü. Kürt edebiyatı ve tarihi alanında yayımladığı eserlerle tanınan Avesta Yayınları'nın geçtiğimiz yılda 18 kitabı mahkeme kararınca yasaklanmıştı.
DUVAR - 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından verilen "Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri" bu yılki sahiplerini buldu. Yayınevi Ödülü, geride bıraktığımız yılda 14 kitabı mahkeme kararınca yasaklanan Avesta Yayınları'na verildi. Avesta Yayınları, Kürt tarihi ve edebiyatına yaptığı katkılarla dikkat çeken bir yayınevi olarak tanınıyor.
Avesta Yayınları'nın kurucularından Abdullah Keskin, ödülü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto'nun elinden aldı. Törendeki konuşma yapan Keskin, ödülü geçtiğimiz 15 Ekim'de, Çanakkale'de Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğrayan 74 yaşındaki Ekrem Yaşlı'ya ithaf etti.
AVESTA YAYINLARI'NIN 9 KİTABI BİRDEN YASAKLANMIŞTI
Geçtiğimiz aylarda Avesta Yayınları’ndan çıkan Kan, İnançlar ve Oy Pusulaları, Cesur Adamların Ülkesine Yolculuk, Tasavvur Mu Gerçek Mi? Mahabad Kürt Cumhuriyeti Büyük Güçlerin Politikasında Kürtler 1941-1947, Mağdur Diasporadan Sınır-Ötesi Vatandaşlığa Mı?, Ülkemde Bir Yabancı, Çaldıran Savaşı’nda Osmanlılar Safeviler ve Kürtler, Tanrı ve Şeyh Adi Kusursuzdur: Yezidi Tarihinden Kutsal Şiirler ve Dinsel Anlatılar, Kürdistan Bayrağının Altında ve Irak’ta Soykırım adlı kitapların mahkeme tarafından toplatılmasına karar verilmişti. Şırnak İdil’de KCK/ PKK suçlamasıyla evleri basılan Beylete A. ve Mehmet Emin A.’nın evlerinde adı geçen kitapların bulunması toplatılma kararına gerekçe olarak gösterilmişti.
Gazete Duvar'a konuşan Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin konuyla ilgili olarak “Van, Ankara gibi şehirlerde bulunan kitapçılardan kitaplarımızın yasaklandığına dair bir geri bildirim aldık. Kişilerle konuştuğumuzda bizden antetli kağıtla kitapların yasaklanmadığına dair resmi belge istediler. Bu belgeyi gönderdiğimizde polisin oradaki kitaplarımızı toplattığını öğrendik. Bunun üzerine araştırdığımızda 9 kitabımızın daha yasaklandığını öğrendik. Yayınevimizin adresi değiştiği için bize herhangi bir tebligat gelmemişti. Sonrasındaki süreçte tarafımıza ulaştırılan tebligatta toplatma kararı alındığı bildiriliyordu. Yayınevimize gelen polisler, internet ortamından da satışların durdurulmasını istedi. Sözü edilen kitaplar 2003-2015 yıllarında basılan ve birçoğu dünyanın saygın üniversitelerinde doktora tezi olarak yayımlanmış eserler. Kanuna göre, bir yayın üzerinden 6 ay geçtikten sonra yasaklanamıyor” demişti.
KÜRDİSTAN TARİHİ 18 YIL SONRA YİNE YASAKLANDI!
Yine geride bıraktığımız yılda Avesta Yayınları’nın çıkardığı ‘Kürdistan Tarihi’ kitabı Ayvalık Sulh Ceza Hâkimliği tarafından yasaklanmıştı.
Kitabın ilk baskısı da 2000 yılında İstanbul Devlet Güvenlik Mahmekesi (DGM) tarafından toplatılmış, yayınevi sahibi Abdullah Keskin’e de para ve hapis cezası verilmiş, ceza ertelenmişti.
12 EYLÜL'DE ALINAN KARARLA 3 KİTABA DAHA YASAK!
Geçtiğimiz yıl Çukurca Sulh ve Ceza Hakimliği, Avesta Yayınları’nın 3 kitabı için yasaklama kararı aldı. Mahkemenin geçen 12 Eylül 2018’de aldığı kararla yasakladığı kitaplar şunlardı:
- Kürt Ulusal Haraketi, Chris Kutschera, Fransızcadan Çeviren: Fikret
Başkaya, 2001
- Kürtler ve Kürdistan, Abdurrahman Qasimlo, İngilizceden Çeviren: İbrahim Bingöl, 2009
- 1880 Kürt Ayaklanması, Şeyh Ubeydullah Nehri, Celîlê Celîl, Rusçadan Çeviren: Yaşar Abdülselamoğlu, 2014
Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri 2019 ödülünü aldık. Teşekkürlerimizle.
— Avesta Yayınları (@avestayayin) November 7, 2019
Xelata Azadiya Fikrî ya 2019an a Yekîtiya Weşangerên Tirkiye, dane me. Em spasdar in. pic.twitter.com/SZ4zwddL97
OZAN SANATEVİ'NE EMEK ÖDÜLÜ
"Kitabevi Emek Ödülü"ne Ozan Sanatevi, "Yazar Ödülü"ne de Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan layık görüldü.
(HABER MERKEZİ)
Avesta Yayınları'nın 3 kitabı için yasak kararı
Avesta Yayınları'nın 9 kitabı yasaklandı
Avesta'nın ışığına sığınan gölgeler
Kars Sulh Ceza Mahkemesi iki kitabı yasakladı
Duvar Pası... Amedspor kitabı yazarı Ali Fikri Işık: Kürtler bir ulus ve futbolları var