Kürtçe moda dergisi Kubar: Devletimiz olmayınca modamız da olmuyor

Kürtçe moda dergisi 'Kubar' geçen hafta yayına başladı. Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle yayınlanan dergi; moda, makyaj ve cinsellik konularını ele alıyor. Derginin kurucusu Leyla Arısoy, "Bir devletimiz olmadığı için moda anlayışımız da oluşmuyor. Ne getirirlerse onu giyiyoruz" diyor...

Google Haberlere Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - Kürtçe eğitim üzerine tartışma sürüp gitse de Kürt gençleri kendi dillerini kullanarak farklı alanlarda yeni projeler üretmeye devam ediyor. Kürtçe psikoloji, felsefe, karikatür, müzik dergileri yayınlanıyor, Kürtçe yazan yeni yazarların kitapları yayınlanıyor, Youtube gibi farklı mecralarda programlar üretiliyor... Son olarak Kürtçe moda dergisi 'Kubar' da yayın hayatına girerek bu gelişime dahil oldu.

Derginin kurucusu Leyla Arısoy, Kubar'ı ilk olarak sadece Instagram üzerinden yayınlamayı düşündüklerini söylüyor: “Ben ve Ayşenur Özel yaklaşık 2 sene önce bir Instagram sayfası yayınlamayı düşünüyorduk. Moda ve makyaj üzerine Kurmanci olarak bir şey yapmayı... Daha sonra 'sosyal medya sayfasıyla kalmasın' dedik. Ve bu şekilde e-dergi olarak çıkardık" diyor.

Kürtçe moda, makyaj ve cinsellik dergisi Kubar'dan seçmelerKürtçe moda, makyaj ve cinsellik dergisi Kubar'dan seçmeler

DERGİNİN ADI KÜRT SANATÇI CİWAN HACO'NUN ŞARKISINDAN

Derginin isim babası ise Ciwan Haco... "Kubar'ı Ciwan Haco'nun şarkısından aldık" diyen Arısoy şunları anlatıyor, " 'Kubar kubar kubarê' diyor 'Sê Sê' şarkısında. Kubar, kibar, nazik, zarif demek... Biz de bununla ilgileniyoruz ve çok güzel tepkiler aldık. Moda, makyaj, sağlık, cinsellik konusunda danışman ve redaktörümüz İnan Eroğlu bu konuda bize yardımcı oluyor. Düzenlemeleri İnan Eroğlu yapıyor. Gündemdeki konuları takip etmeye çalışıyoruz ve ona göre konu belirliyoruz. Bu şekilde toparlayıp değerlendirip yazıya dökmeye çalışıyoruz."

'DEVLETİMİZ OLMAYINCA...'

E-dergi Kubar'ın diğer moda dergileri standardında basılmış halde çıkmasını da isteyen Arısoy şöyle devam ediyor: "Bir devletimiz olmadığı için bir moda anlayışımız da oluşmuyor. Ne getirirlerse onu giyiyoruz. Kürt ve kıyafet kelimesi yan yana gelince yöresel, etnik, otantik gibi terimler ortaya çıkıyor. Biz bunu istemiyoruz. Modayla uğraşan arkadaşların tasarımlarını görmek, giymek ve yayınlamak isteriz."

Dergiye ulaşmak isteyenler kubarkovar.wordpress.com 'u ziyaret edebilirler. Derginin sosyal medya hesapları şu şekilde:

Instagram: kubar_ekovar

Twitter: KUBAR