Adalet Ağaoğlu 'tek adam arayışı' uyarısı yapmıştı

Adalet Ağaoğlu, 2012'de Türkiye'nin temel problemini 'sürekli tek adam arayışı' olarak değerlendirmişti. Bu arayışı o günlerde olumsuz olarak gördüğünü söyleyen Ağaoğlu, Cansu Çamlıbel'le yaptığı söyleşide Kürt sorununun çözümünü de yeni bir anayasada gördüğünü aktarmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bugün vefat eden yazar Adalet Ağaoğlu, Duvar English Genel Yayın Yönetmeni Cansu Çamlıbel'le 5 Kasım 2012'de Hürriyet gazetesi için yaptığı söyleşide Türkiye için 'tek adam arayışı'ndan bahsetmişti. Türkiye'nin temel sorununu 'tek adam arayışı' olarak yorumlayan Ağaoğlu o gün, "Tek adam aranıyor devamlı, bu arayış çok baskın. Hep Atatürk aranıyor devamlı. Bu arayış, bir de milliyetçilik ve ulusalcılık bence pek olumlu bir yol değil" demişti.

'HA İNCE MEMED HA PKK'

Ağaoğlu, Çamlıbel'le yaptığı söyleşide 1982 anayasasınıırka dayalı bulduğunu söylemiş ve Kürt sorununun çözümünü anayasa değişikliğinde gördüğünü belirtmişti. Yaşar Kemal'in İnce Memed'iyle PKK'yi eşitlediğini de dile getiren Ağaoğlu, "O kadar benziyor ki. Yaşar Kemal gibi kimse iyi anlatamaz bunu, o bölgenin havasını suyunu. Ağadan dolayı zulme uğramış olan, ailesinin öcünü almaya çıkan eşkıya. Bunlar da geçmişin öcünü almaya, ‘ben varım’ demeye çalışıyorlar. Eşkıyalık da o kadar ezbere bir şey değil yani. PKK da ezbere bir şey değil" demişti.

YENİ ANAYASA VE AK PARTİ 

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa söylemini desteklediğini aktaran Ağaoğlu, Erdoğan'ın 1982 anayasasını değiştirmek istemesi üzerne "Ben ilk defa bir başbakandan böyle bir laf duymuşum. ‘Millet yapacak yeni anayasayı’ diyor. Öyle de karizmatik bir hali var ki inandırıyor insanı" demişti. Ağaoğlu daha sonra umudunun azaldığını söylemiş ve AK Parti'nin tutumunu eleştirmişti.