Kıyı Kanunu'na aykırı yapılan otelin içinden rezidans çıktı

Ayvalık’ın Altınova Mahallesi'nde denize 10 metre uzaklıkta önce otel olarak inşa edileceği açıklanan yapının, rezidans olarak satışa sunulduğu ortaya çıktı.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

AYVALIK - Online emlak sitesinde yer alan ilanda VA Gayrimenkul tarafından satışa sunulan Privatus Ayvalık Oliva Mare adlı projede 3+1 deniz manzaralı ve teraslı dairenin satış fiyatı 19 milyon 800 bin TL’den başlıyor. Rezidans olarak satışa sunulan daire ‘hisseli tapu’ karşılığında satılıyor. Gayrimenkulün pazarlamasını yapan acente ise rezidanstan daire almak isteyen alıcılara tapu yerine hisse verildiği bilgisini veriyor.

Altınova sahilinde denize sadece 10 metre uzaklıkta, Uzungöl mevkiinde yer alan gayrimenkul projesi bölge halkının protestolarıyla karşılaşıyor. Geçtiğimiz yıl Gazete Duvar’da yer alan haberde, ‘’Ölüm İnşaatı’’ başlığıyla gündeme gelen proje, Altınova Koruma Girişimi, TMMOB Balıkesir Mimarlar Odası, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Koruma Girişimi ve ADD Ayvalık Şubesi gibi sivil toplum kuruluşlarınca protesto edilmişti.

İnşaat iznini veren Ayvalık Belediyesi’ne açılan dava ise istinafta incelenmeyi bekliyor.

Altınova Koruma Girişimi, projenin Kıyı Kanunu’na aykırı olduğuna ve bölgenin zeminindeki yoğun sıvılaşma nedeniyle yapının olası bir depremde kayıplara yol açacağına işaret etti.  

DAVA, YEREL MAHKEMEDE REDDEDİLDİ

Girişim, Ayvalık Belediyesi tarafından 28 Nisan 2022’de otel olarak verilen inşaat ruhsatının ve imar planının değişikliğinin iptaline yönelik belediyeye dava açtı. Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nde geçen yıl görülmeye başlanan davada, üç teknik bilirkişinin görüşleri girişimin lehine olmasına rağmen; dava Kasım 2023’de yerel mahkemede reddedildi. Altınova Koruma Girişimi tarafından istinaf mahkemesine taşınan dava incelenmeyi bekliyor.  

Bu süreçte inşaatın hız kesmeden devam ettiğini belirten Altınova Koruma Girişimi Yürütme Kurulu üyeleri, otel olarak hizmet vereceği açıklanan projenin, lüks konut projesine dönüştürüldüğüne ve dairelerin astronomik rakamlardan satışa sunulduğuna dikkat çekti. Girişim üyeleri şu bilgileri verdi: "İnşaat yasağı döneminde olmamıza rağmen bugün itibariyle kumsalda beton mikserler çalışmaya devam ediyor. Bu bölgede yaşayanlar olarak mağdur durumdayız. Beş ayrı bloktan oluşacağı söylenen, daha sonra bütün bir yapı olarak karşımıza çıkan bu dev beton kütlesi, bölgemizin ekosistemini ve havasını olumsuz yönde etkiliyor."

'KIYI KANUNU ÇİĞNENEREK YAPILDI'

İnşaatın, bölgenin ekosisteminde ciddi bir bozulma yarattığını söyleyen girişim üyeleri, şunları ifade etti: ‘’Ayvalık Belediyesi ile yaptığımız görüşmelerde, bu projenin 94 yataklı bir otel olacağı tarafımıza söylenmişti ancak inşaatı yapan firma dijital kataloglar ve reklamlarla daire tanıtımlarını yapmaya çoktan başladı. Şimdi de dairelerin gayrimenkul sitelerinde satış ilanlarını görmeye başladık. Bazı dairelerin havuzlu olduğu ve 24 milyon TL olduğunu öğrendik. Pazarlamasını yapan gayrimenkul ajansını aradığımızda, dairelerin tapusu yerine hisse verileceği bilgisi veriliyor.

Bu da yetmezmiş gibi, yapının denize bakan tarafındaki dairelerin balkonlarını genişletmeye başladılar. Kumsalda beton mikserleri çalışıyor. Devasa yapının bahçe duvarlarının denize bakan tarafında kumsala açılan özel giriş çıkışlar yapılıyor. Bu da tesise özel plaj yapılacağı fikrini akla getiriyor.  Kumsalın içine yapılan bina bölgedeki doğal hava koridorunu yok ediyor. İnşaat nedeniyle kuyu sularımızda da kirlilik başladı. Baştan aşağı sorunlar yumağı olan bu inşaat projesi, Kıyı Kanunu’nu çiğnediği gibi şimdi de halka ait olan kumsalı işgal etmeye hazırlanıyor."

Altınova sahillerinde kıyı erozyonu gerçeğinin göz ardı edildiğine dikkat çeken girişim, inşaat için gereken ÇED sürecinin ise 94 odalı otel için Ayvalık Belediyesi’nden alınan inşaat ruhsatı sayesinde hiç başlatılmadığını vurguladı.