Kızderbent’e taş ocağı için ÇED onayı: Parası neyse toplayalım, vazgeçsinler!

Devlet Su İşleri’nin Kızderbent'e yapmak istediği taş ocağı ve hazır beton santraline ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu kararı verdi. Bölge halkı karara tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Kocaeli’nin Karamürsel ilçesine bağlı Kızderbent Mahallesi’ne yapmak istediği taş ocağı tesisi ve hazır beton santraline ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Yapılması planlanan tesis ve santral, Yalova’da bulunan Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına yapı malzemesi çıkarılması için kullanılacak. Sebzecilik, meyvecilik ve hayvancılığın devam ettiği Kızderbent’te bölge halkı, kurulacak tesis ve santral ile birlikte doğanın hızla tahrip edileceğini belirtiyor. Karara karşı çıkan bölge halkı ‘siyaset yapmakla’ suçlanmış, hazırladıkları ‘Taş Ocağına Hayır!’ yazılı pankartlar gece yarısı kimliği belirsiz kişilerce yakılmıştı. Hazırlanan ÇED raporunun onay duyurusunda kararın komisyon çalışmaları ve ‘Halkın görüşleri dikkate alınarak’ hazırlandığı ifadelerine yer veriliyor.

ÇED onay kararına ilişkin Kızderbentliler Dayanışma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Enver Demirsoysal ile konuştuk.

‘SADECE ORMANLARIMIZ, VERİMLİ ARAZİLERİMİZ DEĞİL, SU KAYNAKLARIMIZ DA TEHLİKE ALTINDA’

Bölge halkı olarak yürüttükleri çevre mücadelesinin ÇED onay kararının ardından sonlandırılmayacağını söyleyen Demirsoysal, süreci sonuna kadar takip edeceklerini belirtiyor. Onay kararının iptali için hukuki mücadele başlatacaklarını, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini de sözlerine ekleyen Demirsoysal, “Hiçbir akıl ve vicdan ormanların kesilmesinden, yerine taş ocağı yapılmasından yana olamaz. Halihazırda Kızderbent’in birkaç kilometre ötesinde hem DSİ’nin hem de özel şirketlerin taş ocağı bulunuyor. Pandemi esnasında ürettiğimiz gıdanın değerini daha iyi anladık. Şimdi ise tarımı da hayvancılığı da bitirecek bir adımla karşı karşıyayız. Sadece ormanlarımız, verimli arazilerimiz değil, su kaynaklarımız da tehlike altında. Kimse kendi ülkesine bu kadar hainlik yapamaz. Doğduğumuz, büyüdüğümüz toprakları savunduğumuz için kimi zaman siyaset yapmakla suçlandık. Geçtiğimiz yıl Kızderbent’e devlet tarafından 60 bin liralık gübre atıldı. Bir tarafa tarım ve hayvancılık yapılsın diye gübre atıyorsunuz, bir diğer tarafa taş ocağı yapıyorsunuz. Bu durum akıl alır gibi değil!’ dedi.

Etiketler Kızderbent ÇED rapor