Kızıldeniz'de saldırıya uğrayan gemi battı

Kızıldeniz'de Husilerin düzenlediği düşünülen bir saldırı sonrası su almaya başlayan Tutor isimli gemi, saldırıdan bir hafta sonra battı.

Battığına inanılan Tutor gemisinin mürettebatı ABD Donanması tarafından gemiden tahliye edilmişti. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yemen'deki Husiler tarafından düzenlendiği düşünülen saldırıda hasar alan Yunan kömür taşıyıcısı Tutor, bir hafta sonra battı. Tutor'a müdahale etmek için bölgeye gönderilen kurtarma gemileri, geminin battığı haberlerini doğruladı.

Reuters'ın aktardığına göre, Tutor, 12 Haziran'da füzelerin ve patlayıcı yüklü, uzaktan kumandalı bir botun hedefi olmuştu. Deniz güvenliği şirketlerinden kaynaklar ve Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO) saldırının ardından geminin su aldığını bildirmişti. UKMTO, dün yaptığı açıklamada, geminin kasım ayından bu yana İran destekli Husiler tarafından batırılan ikinci gemi olduğuna inanıldığını bildirdi.

BÖLGEDEKİ GEMİLERE BİLDİRİM YAPILDI

Husiler, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'teki 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz'de İsrail'le bağlantılı olduğunu söylediği gemilere saldırılar düzenliyor.

Tutor'ın da Husi saldırısı sonrası hasar gördüğü düşünülüyor. Bölgeye gönderilen iki kurtarma gemisinin sahiplerinden Andreas Tsavliris, geminin battığına inanıldığı yönünde kendilerine bilgilendirme yapıldığını aktardı. Buna göre, donanma kuvvetleri, dün öğlen saatlerinde bölgede seyreden gemilere, Liberya bandıralı Tutor'ın battığını, bölgede enkaz ve petrol emareleri olduğunu bildirdi. Tsavliris, "Dolayısıyla, biz de misyonu bıraktık" dedi.

BİR FİLİPİNLİ İŞÇİ HALEN KAYIP

Tutor, Atina merkezli Evalend Shipping firmasına ait. Gemide 22 Filipinli mürettebat bulunuyordu. 14 Haziran'da tahliye edilen mürettebat, ülkelerine gönderilmişti. Filipinler Göçmen İşçileri Departmanı'nın verdiği bilgiye göre, Yemen'in Hudeyde Limanı yakınlarındaki saldırılar sırasında geminin makine odasında çalışan bir kişi ise halen kayıp.

İngiliz Rubymar gemisi de 2 Mart'ta batmış, saldırıya uğradıktan iki hafta sonra batan bu gemi, Husilerin saldırısı sonucu sulara gömülen ilk gemi olmuştu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)