KKM'de yeni soru: Çıkmak mı zor kalmak mı?
Geçtiğimiz gün kur korumalı mevduatta asgari faiz uygulamasının kaldırıldığı açıklandı. KKM'den borsa ve mevduata geçiş olur mu? Şu an hala KKM’de kalmak mantıklı mı?
DUVAR - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz gün kur korumalı mevduatta (KKM) asgari faiz uygulamasının kaldırıldığını duyurdu. Peki KKM’de asgari faizin kaldırılması ne anlama geliyor? Parasını KKM’de değerlendirenler yeni kararla birlikte mevduat ve borsaya yönelir mi? Şu anda KKM’de kalmak mantıklı mı? Konuyla ilgili merak edilenleri ekonomistler değerlendirdi.
Milliyet'in haberine göre, Ata Yatırım Hazine GMY Etem Öztekin konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Hem KKM’yi özendirmek hem maliyetin önemli kısmının kur farkı yoluyla kamunun üzerinde kalmasının önüne geçmek amacıyla bankalarca KKM müşterilerine teklif edilebilecek faiz oranında bir alt sınır vardı. Bu oran da politika faizi çevresinde belirleniyordu. Dün alınan kararla bu alt sınır kaldırıldı. Yani bankalar istedikleri takdirde TL KKM müşterilerine artık politika faizinden çok daha düşük bir faiz oranı teklif edebilecekler.
KKM’DEKİ DEĞİŞİKLİK MEVDUATA YÖNELİMİ ARTIRIR MI?
TL Dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz sınırının kalkmasını doğru, cesur ve bir parça da riskli bir adım olarak görüyoruz. KKM’den düz TL mevduata geçiş hedefini de göz önünde tuttuğumuz bir ortamda bankalarca KKM’ye ödenen faiz oranlarının düşürülmesini beklemek sürpriz olmaz. Son 4 haftadır KKM bakiyesinin ufak adımlarla da olsa aşağıya geldiğini gözlemliyorduk zaten.
Muhtemelen TL eğilimi daha yüksek olan TL KKM mudilerinden başlanmak suretiyle, ödenen KKM faiz oranlarının aşağıya çekilip düz TL mevduat faiz oranı ile arasındaki makas açılarak, TL mevduata geçişin istenilen düzeyde olup olmayacağı takip edilecek.
Geçen haftaki PPK kararından sonra bu hafta henüz TL mevduat faizlerinde önemli bir hareket gözlemlemedik. Düz vadeli TL mevduatında ortalama yüzde 40 seviyelerinde faiz ödenirken, TL KKM müşterilerine verilecek faiz oranlarında önemli bir ayrışma sağlanabilirse TL mevduata geçişte etkili olabilir.