KKTC'de seçim öncesi paralı vatandaşlık skandalını ifşa eden gazetecilere dava

KKTC'de, UBP'yi tek başına iktidara taşımak için Türkiye'nin de talimatıyla 50 bin 'paralı vatandaşlık' verileceği öne sürüldü. İddiayı bir ses kaydıyla gündeme getiren gazetecilere dava açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ta ‘para ile dağıtılan vatandaşlıklar’ iddiaları tartışma yaratmaya devame diyor. Adanın güneyinde patlak veren, uluslararası boyutları bulunan skandalın bir benzeri geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Türk tarafında da gündeme geldi. Türkiye’nin odağında olduğu yeni iddialarla beraber, Kıbrıs Türk toplumunda ‘basın ve ifade özgürlüğü’ tartışmaları da alevlendi. Son iddiaları manşete taşıyan üç Kıbrıslı Türk gazeteci hakkında dava açıldı ve 6 yıl hapis cezası talep edildi. 

Kıbrıs’ta yayın yapan Yeni Bakış gazetesi geçtiğimiz günlerde ‘usulsüz vatandaşlık’ iddialarını sayfalarına taşıdı. Gazetenin ilgili haberinde “Adı usulsüz vatandaşlıklarla gündeme gelen ve bugün İçişleri Bakanı koltuğunda oturan Kutlu Evren, partisi UBP’yi tek başına iktidara taşımak için Türkiye’nin talimatıyla 50 bin vatandaşlık için kolları sıvadı” ifadelerine yer verildi.

Yeni Bakış’ın manşetine taşıdığı ses kaydına göre, yaklaşan milletvekili seçimleri öncesinde onlarca kişinin KKTC vatandaşlığı edinmesi için düğmeye basıldı. Yeni iddialara göre her gün onlarca yabancının yurttaşlık hakkı edinmesinin gündemde olduğu yeni süreçte, KKTC vatandaşı olacaklar arasında Afrikalılar da bulunuyor. 

'TÜRKİYE'DEN 50 BİN KİŞİ İÇİN TALİMAT GELDİ' İDDİASI

Kıbrıs’ın kuzeyinde tartışmalara yol açan ses kaydında, “Çok fazla bir rakam değil aslında. 10bin TL dedik. Siz 13 bin TL derseniz, 3 bini siz alırsınız. 12 kişiyi tamamladım, dün itibarıyla kontenjanımda bugün vatandaş yapılacak sadece 20 kişi var” sözleri ve “Türkiye’den 50 bin kişinin vatandaş yapılmasına yönelik talimat geldiği ifade ediliyor” iddiaları göze çarpıyor. 

‘Para ile dağıtılan vatandaşlıklar’ iddiası basına yansıdıktan sonra Kıbrıs’ın kuzeyinde yargı harekete geçti ancak dava, iddiaları gündeme taşıyan üç gazeteci hakkında açıldı. Gazeteciler, Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası kapsamında 'özel hayatı ifşa etmek'le suçlanıyor ve altı yıl hapis cezası isteniyor. Yurt dışına çıkışları yasaklanan üç basın emekçisi, gözaltına alındıktan sonra kefalet ve adli kontrol şartıyla serbest kaldı. 

 

'ÇİÇEK BÖCEK HABERİ YAPMAYACAĞIZ'

Yeni Bakış gazetesi ise son yaşananlarla ilgili olarak, “Yeni Bakış Medya Kurumu, tıpkı ülke yararına habercilik yapan birçok medya kurumuna da giydirilmeye çalışılan elbiseyi giyerek çiçek, böcek haberi yapmayacaktır. Özgür basının susturulduğu tüm coğrafyalarda vatandaşların doğru habere ulaşabilmesi çok zayıf bir ihtimaldir” açıklamasında bulundu. 

‘Para ile dağıtılan vatandaşlıklar’ iddialarını araştıran Kıbrıslı Türk gazetecilerin mahkemeye çıkarılması Kıbrıs’ta siyasilerin, sendikaların ve toplum kuruluşlarının da tepkisini çekti. Birçok siyasi parti vatandaşlıklarla ilgili iddialardan bağımsız olarak gazetecilerin başına gelenlerin kaygı verici olduğuna işaret etti.

SORUNLU YASA

Basın Emekçileri Sendikası, gazetecilerin merkez soldaki ana muhalefetin öncülüğünde çıkarılan bir yasa temelinde hapis cezası tehlikesiyle karşı karşıya geldiğine işaret etti. Sendika, Yeni Bakış Gazetesi çalışanlarının ses kaydı ile ilgili mahkemeye çağrılmasına tepki göstererek, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) tarafından meclisten geçirilen ‘Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası’nın haber yapma özgürlüğüne darbe vurduğunu ifade etti. 

 

'VATANDAŞLIK İLE İLGİLİ HABERLER HAYATIN GİZLİLİĞİ MADDESİNE GİREMEZ' 

Kamu-sen Başkanı Metin Atan ise “Vatandaşlık ile ilgili haberler hayatın gizliliği maddesine giremez. Gazetecilerin mahkemeyeçıkarılmasını kınıyorum” açıklamasında bulunarak Kıbrıs’a taşınan nüfusun hiçbir zaman orijinal nüfusu geçmemesi ve vatandaşlık verilmesi ile birlikte seçim hakkının doğmaması gerektiğine işaret etti. 

 

PARALI VATANDAŞLIKLAR GÜNEYDE DE GÜNDEM

Kıbrıs’ın kuzeyinde genellikle seçim süreçleri öncesinde gündeme taşınan ‘para ile edinilen vatandaşlıklar’ meselesi adanın güneyinde geçtiğimiz aylarda ana gündem maddesine dönüşmüştü. Al Jazeera, adanın güneyinde siyasetçilerin ve emlakçıların isimleri çeşitli suçlara karışmış olan birçok yabancının Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı edinmesi için aracılık ettiğini ortaya çıkarmış, Kıbrıs Temsilciler Meclisi Başkanıyla ana muhalefete mensup bir vekil istifa etmek zorunda kalmıştı.

İfşalar ve iddialar için özel bir komisyon kurulurken, Kıbrıs basını ‘para ile dağıtılan vatandaşlıklar’ meselesinde Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in kurmuş olduğu hukuk bürosuyla beraber birçok ünlü şahsın skandalda rol almış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.