KKTC'de yeni korona dalgası: Lefkoşa ve Girne'de tam kapanma kararı alındı

Korona virüsü kaynaklı vaka ve ölü sayısında artış kaydedilen Kuzey Kıbrıs'ta, karantina tedbirlerinin sıkılaştırılacağı ve Lefkoşa ile Girne’de tam kapanmaya gidileceği duyuruldu. KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, "Vaka sayısını aşağıya çekmeliyiz” mesajını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ın geneli, son dönemde korona salgınında yeni dalgayla karşı karşıya. Adanın güneyinde sıkı karantina tedbirleri kasım ayından bu yana gündemde. Ekonomik nedenlerden ötürü, karantina ve kapanma tedbirlerini geciktiren Kuzey Kıbrıs'tan ise endişe verici haberler geliyor. 

Kıbrıs Türk basınına konuşan KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, vaka sayısındaki ciddi artışa dikkat çekti. Dün akşam açıklanan verilerin ardından sabah saatlerine kadar yeni vaka sayısının 20'i aştığını söyleyen bakan, şöyle konuştu: "Pandemi Merkezi’nde 88 hasta var. Otellerde 188 vaka var. Gelen vakaların çoğunda akciğerinde sorun var.” 

Pilli ayrıca “Doktorlarda yorulma olmasına rağmen süreci yönetiyoruz. Vaka sayısını yukarıya değil, aşağıya çekmeliyiz” mesajını verdi.

Pilli daha önce Kıbrıs’ın kuzeyinde tedavi gören 264 aktif vaka olduğunu bunların 76'sının pandemi merkezinde durumu daha ağır olan hastalar olduğunu açıklamıştı. Pilli, yerel vakalarda yoğun bir artış olduğunu söylemiş, bunun birinci sebebinin temaslıların 'kendilerini gizlemesi' olduğunu belirtmişti.

KUZEY KIBRIS ENDİŞELİ

Pilli ile Kıbrıslı Türk yetkililerin açıklamaları Kıbrıs’ın kuzeyinde korona kaynaklı ölümlerde kayda değer bir artışın gözlemlendiği bir sürece denk geldi. Kıbrıslı Türk doktorlar ve bilim insanları yeni süreçte iki sıkıntılı noktanın altını çizdi: Salgının ilk safhasına göre yeni ölüm ve vakaların yaş ortalamasındaki düşüş ve virüsün yayılış hızındaki artış.

Kuzey Kıbrıs’ta geçtiğimiz günlerde 40 yaşında hiçbir sağlık sorunu bulunmayan bir vatandaş Covid-19 nedeniyle öldü. Pilli ve yetkililer, Kıbrıs’ın kuzeyindeki sağlık kurumlarında tedavi görenlerin yaş ortalamasındaki düşüşe dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs’taki yeni vakalardan alınan örneklerin, yeni korona virüsü varyasyonu şüphesiyle Türkiye’ye ileri tetkik için gönderildiği kaydedildi. Bu tetkiklerin sonuçları halen adaya ulaşmış değil. Ancak ada genelinde vaka sayılarında ve ölümlerdeki artış ve virüsün genç ve sağlıklı nüfusu etkilemeye başlamış olması tüm ihtimallerin gözden geçirilmesini zaruri kılıyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KARARI

Son gelişmeler üzerine KKTC Bakanlar Kurulu dün korona sürecinin yeniden yoğunlaştığı Lefkoşa ile Girne’de 'tam kapanma', yani sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Sokağa çıkma yasağı Kıbrıs’ın kuzeyi için her gün saat 20.00’den sabah 05.00’e dek geçerli olacak. Girne’de 10 Şubat’a kadar, Lefkoşa’da ise 3 Şubat’a kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Hafta sonu ise tüm ülkede kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Sokağa çıkma yasağıyla beraber Kuzey Kıbrıs’ta tüm okul öncesi, ilk ve orta eğitimde online eğitime geçiliyor.

TEMASLI KİŞİLERİN KONTROLÜNDE SORUN

Başbakan Ersan Saner alınan yeni kararları açıklarken, ülkede görülen yerel vaka sayılarının giderek artış göstermesi ve buna bağlı olarak temaslı sayılarının artmasının yerel bulaşta artışa sebep olduğunu belirtti. Temaslılar hakkında verilen bilgilere bakıldığında bazı verilerde uyuşmazlık olduğunu dile getiren Saner, eksik beyanlarla, ülkede temaslıların da kontrol altına alınması konusunun büyük bir sorun teşkil ettiğini kaydetti.

Kuzey Kıbrıs’taki yeni kapanma kararları 2 Şubat’ta gözden geçirilecek. O tarihe dek ise Lefkoşa ve Girne’de sadece eczane, benzin istasyonu, fırın, kasap, market gibi temel ihtiyaçların karşılandığı iş yerleri açık kalacak ve restoranların sadece paket servis hizmetleri devam edecek.

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

Kıbrıs Türk muhalefeti üçlü azınlık koalisyon hükümetine korona ile mücadelede yeni önlemleri gecikmeli olarak devreye soktuğu argümanı ile eleştiriyor. Hükümet kulvarlarıysa korona ile mücadelenin ekonomik boyutunun da söz konusu olduğunu ve iktidarın tüm boyutları dikkate olmak zorunda olduğu mesajını veriyor.

Kıbrıs Türk basınıysa dün adanın kuzeyinde sadece Lefkoşa ile Girne’de kapanmaya gidilmesi nedeniyle çok sayıda vatandaşın sert önlemlerin şimdilik devrede olmadığı diğer ilçelere yöneldiğini ve bu şekilde virüsün daha hızlı bir şekilde adanın tüm bölgelerine yayılabileceği bilgisini geçiyor. Muhalif medya bu yeni sıkıntılı durumdan hükümeti sorumlu tutuyor.

GÜNEY'DE TEDBİRLERİN GEVŞETİLMESİ GÜNDEMDE

Kıbrıs’ın kuzeyinde yeni kapanma kararları devreye girerken adanın güneyinde yaklaşık üç hafta önce devreye sokulan genel kapanma kararı revize ediliyor. Lefkoşa’nın güneyinden ulaşan son bilgilere göre vaka sayısında son günlerde gözlemlenen düşüşe paralel olarak önümüzdeki haftadan itibaren sert önlemler kısmi olarak gevşetilecek.

Kıbrıs’ın güneyinde iki haftayı aşkın bir süredir sokağa mesaj bildirimi şartı ile sadece çok ivedi ihtiyaçların karşılanması için çıkılıyor. Bu süreçte birçok kamu ve özel işyerlerinde uzaktan çalışma sistemine geçildi. Tüm eğitim kurumlarıysa uzaktan eğitim hizmeti sunuyor. Aynı süreçte adanın güneyinde sadece temel ihtiyaçların karşılandığı işyerleri hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca her gün saat 21.00’den sabah 05.00’e dek sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Nikos Anastasiadis hükümeti ilerleyen günlerde kısmi olarak ve belirli koşullar çerçevesinde bazı işyerleriyle eğitim kurumlarını yüz yüze hizmet ve eğitim için açmayı planlıyor. Ayrıca günlük kısa mesaj bildirimi ile sokağa çıkış hakkının çerçevesi genişletilecek.

AŞI SÜRECİ

Kıbrıs’ta salgının yeni dalgasının gündemde olduğu bir dönemde adanın her iki yakasında da aşılama programları da devam ediyor. Adanın kuzeyi Türkiye’den edindiği Çin menşeli aşı ve Avrupa Birliği’nden (AB) Güney Kıbrıs üzerinden tedarik ettiği Batı menşeli aşıyla risk altındaki grupların aşılanmasına devam ediyor. Aynı şekilde adanın güneyinde de AB’den edinilen aşılarla risk gruplarındaki vatandaşlar aşılanıyor.

Kıbrıs’ın güneyi tüm Avrupa gibi an itibariyle gözlemlenen yeni aşı tedarikiyle ilgili sorunlardan mustarip. Son bilgilere göre adanın güneyine Avrupa’dan yeni aşı gelişi sürecinde önemli gecikmeler yaşanabilir.