Klimaların çalışmadığı hastane için enfeksiyon uyarısı

SES Şişli Şubesi'nden Muhsin Uysal, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde klimaların çalışmadığını belirterek, yoğun bakım ve ameliyathaneler için enfeksiyon uyarısında bulundu.

Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sivrisinek istilasının ardından klimaların çalışmamasıyla yeniden gündemde. Hastanede, 3 haftadır klimalar yeterince çalışmıyor. Bazı hastalar, evlerinden getirdikleri vantilatör gibi cihazlarla serinlemeye çalışıyor. UPS prizlerine bağlanan cihazlar, elektrik çarpması, yangın ve sistem arızası gibi riskler taşıyor.  

Ayrıca klimaların soğutma sisteminde biriken suyun menfezler aracılığıyla dışarı atılması ve belli alanlarda birikmesi, hastaneye girip çıkanlar için risk taşıyor. Söz konusu durum, zaman zaman kayıp düşmelere neden oluyor. 

SU BİRİKİNTİSİ

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi yöneticilerinden Muhsin Uysal, klimaların merkezi sistemdeki ayarlarının soğuk moda alınmasıyla birlikte hasta odalarında ve hizmet verilen birimlerde klima menfezlerinden su damlaları ve su akmaları başladığını belirtti. Uysal, "Bu sorunlarla ilgili teknik ekibe gerekli bildirimler yapıldı ve ekip bu odalarla ilgilenmeye çalıştı. Ancak çözüme kavuşmadı. Özellikle son bir haftadır su akıtma sorunu hastanedeki odaların yaklaşık yüzde 30'unda görülmeye başlandı" ifadelerini kullandı. 

'HER KÖŞEDE KOVA VAR'

Damlamaya karşı su kovalarıyla tedbir alınmaya çalışıldığını ifade eden Uysal, "Her su damlatan yerin altına kova koymuşlar ve uyarı bantları çekmişler. Acilde, hastaların oturacağı bankları çekip altına kova koymuşlar. Tomografi alanında merkezi klima sistemi hiç yok, oraya harici iki klima bağlamışlar ve suyun nereye gideceğini bulamamışlar. Hortum çekip bir varile tahliye sağlıyorlar ve görevli personel sürekli suyu boşaltmak zorunda kalıyor" diye konuştu. 

'YANGIN ÇIKABİLİR'

Hastaların serinleme ihtiyacını gidermek vantilatör getirdiklerini aktaran Uysal, "Klimaların yeterince soğutmadığı için bazı hastalar ve çalışanlar, kendi cihazlarını getirip hastanedeki prizlere bağlamaya başladı. Ancak, dışarıdan getirilen bu cihazlar hastanenin elektrik sistemine zarar verebilir. Hastanedeki elektrik tesisatı, özellikle yoğun bakımda vantilatöre bağlı hastaların solunumuna devam edebilmesi için kesintilere karşı UPS (kesintisiz güç kaynağı) ile korunmaktadır. Bu sisteme dışarıdan sağlıksız cihazların bağlanması ciddi sıkıntılara yol açabilir" uyarısında bulundu.

'İSG GÖREVİNİ YAPMIYOR'    

Ameliyathane, yoğun bakım alanların belli bir sıcaklık aralığında olması gerektiğinin altını çizen Uysal, sorunun çözülmemesi durumunda enfeksiyon riskinin artabileceğini dile getirdi. Bu konuda sorumluluğun hastanenin İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kurulu'na ait olduğunu dile getiren Uysal, "Bunların hepsinin değerlendirilmesi gereken kurul hastanenin iş sağlığı ve güvenliği kuruludur. Ancak, bu kurul adeta bir noter gibi çalışmakta; toplanıp bazı kararlar almış gibi yapıp, imzalarını atarak çıkıyorlar. Ayrıca, bu kurula müdahil olmamızı istemiyorlar. Kurumun bir çalışan temsilcisi olarak katılmamızı da istemiyorlar. Yöneticilerin neden istemediklerini biz çok iyi biliyoruz. Her ne kadar o kurulun içinde olmasak da, kurulun sağlıklı bir şekilde işlemesi için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde konuştu.

‘ENFEKSİYON RİSKİ ARTIYOR’

Türkiye'nin en gelişmiş hastanelerinde bu vakaların yaşanmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Uysal, şöyle devam etti: "Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, son dört aydır çeşitli olaylarla gündeme gelmektedir. Daha önce sivrisinek istilası problemi yaşandı ve sendikamızın girişimleri ile basının gündeme taşımasıyla ilaçlama yapıldı. Ancak, duvarlarda sivrisineklerin bıraktığı izler hala duruyor ve hastalar bu durumdan şikayetçi. Şimdi ise klimalardan tavandan akan sular, su basmaları ve klimaların yetersiz çalışması nedeniyle hastalar ve çalışanlar sıcak bir ortamda hizmet vermek zorunda kalıyor. Özellikle ameliyathane, yoğun bakım ve sterilizasyon gibi alanların belirli bir sıcaklıkta olması gerekirken, bu durum enfeksiyon riskini arttırmaktadır."  

Sorunları gidermesi gereken Sağlık Bakanlığı ve hastane idaresi olduğunu hatırlatan Uysal, "Ancak biz bu sorunlarla mücadele ediyoruz. Bunun sebebi de Bakanlığın, idarecileri siyasi ya da yetkilendirilmiş sendikamsı yapı referanslarıyla yani torpille görevlendirmesidir. Eğer bu insanlar liyakatli olsaydı, biz bu sorunları yaşamazdık. Şu anda hastane idaresinin klima ile ilgili problemi ivedi bir şekilde çözmesini talep ediyoruz" çağrısında bulundu"

(HABER MERKEZİ)

Etiketler taksim hastane mikrop