Kobanê Davası: Başka halklara düşmanlığa karşıyız
Kobanê Davası’nda 9'uncu duruşma, 5'inci gününde devam ediyor. HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız savunmasında, "Biz yurtseveriz, topraklarımıza bağlıyız ama başka halklara düşmanlığa karşıyız" dedi.
DUVAR - HDP eski Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 sanıklı Kobanê Davası’nın 9’uncu duruşması, verilen 2 günlük aranın ardından 5’inci gününde görülmeye başlandı. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, HDP MYK üyeleri, milletvekilleri ve HDP Ankara İl Örgütü temsilcileri ile çok sayıda avukat katıldı.
Mezopotamya Ajansı'nın haberine Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulundu. Farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Bir kısım siyasetçiler duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı. Duruşma, kimlik tespitinin ardından HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız’ın savunmasıyla başladı.
'BİR AYRIŞTIRMA OLACAKSA EZEN-EZİLEN BAKIMINDAN OLMALI'
Vedat Türkali’nin İstanbul şiirine atıfta bulunan Parkmaksız, “Türkali, İstanbul’u çok güzel anlatır ve emekçilerin İstanbul’u diye bahseder. İstanbul’un 3 bin yıllık tarihi var ancak kapitalizm ve sanayinin gelişmesiyle büyük göçler aldı. Daha sonra devlet elitleri Ankara’ya taşındı. Şimdi İstanbul’un emekçi siluetini bozmaya çalışıyorlar” dedi. İnsanları sömürenlerin gerici, sömürüye karşı olanların ise ilerici olduğunu belirten Parmaksız, “Türkiye’de ilericiler, emekçileri uyutmak için birkaç başlık altında saflaştırdı. Bu saflaşma yalandır, yanlıştır. Biz üretimi ve sınıfsal analizi esas alırız. Bir ayrıştırma olacaksa, sınıfsallık ve ezen-ezilen bakımından olmalı. Onun dışında kalan bütün ayrıştırmalar kayıkçı kavgası gibidir, biz kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
'DİN İNSANLARA YAŞAMA DİRENCİ VERİR'
“Marx’ın ‘Din afyondur’ sözü, algı yönetimiyle farklı yorumlandırıldı” diyen Parmaksız, “Marx, kapitalizmin ilk zamanlarında ortaya çıkan yoksulluğa karşı, halkın dine sarılıp yaşama tahammül edebilmesine ilişkin bu sözü söylemiştir. Din insanlara yaşama direnci verir, acıları hafifleten bir yerde görür. Ancak bu sözü egemenler farklı şekillerde kullandı. Marx dinle uğraşmaz, ortaya çıkan nedenlerle uğraşır. Biz İslam’la değil İslamcılarla kavgalıyız. Ne Süleymaniye’ye ne Hz. Muhammed'in mezarına ne de diğer dini kutsallara saldırılmasını doğru buluyoruz” diye aktardı.
'CUMHURİYET BİRİKİMLERİNE SAHİP ÇIKIYORUZ'
Cumhuriyetin birikimlerine de sahip çıktıklarını vurgulayan Parmaksız, sosyalistler olarak ileride bir sosyalist Türkiye kuracaklarının altını çizdi. Parmaksız, “Her şey hareket eder, hiçbir şey durmaz. Büyük acılar çekerek savaşta yer alan halklar var, Kürtler, Çerkezler, Araplar var. Cumhuriyetin birikimlerine sahip çıkıyoruz ama bu bize yetmez. Daha da aşacağız. Biz yurtseveriz, topraklarımıza bağlıyız ama başka halklara düşmanlığa karşıyız” şeklinde konuştu.
'BUNU KENDİMİZE LAYIK GÖRMÜYORUZ'
Artan kadın cinayetlerine de dikkat çeken Parmaksız, bu cinayetlerin çürümüşlüğün sonucu olduğunu söyledi. Parmaksız, “Artık katlettikleri kadınların başında fotoğraf çekiyorlar. Alçaklıkta sınır yok. Dün kılıcı alıp kadını katlettiler, bugün katlettikleri kadınların başında fotoğraf çekiyorlar. Kapitalizm insanı delirtti. Biz, insanları bu hale getiren sistemi ve bu insanları sevmiyoruz. ‘Kanlarından banyo yapacağız’ dediler, sonra ne yaptılar, yurtlarda öğrencilerin kafasını kestiler, çocuklara tecavüz ettiler. ‘Beyinlerine sıkar, inlerine gireriz’ diyorlar. Mezarları tahrip ediyorlar. Nasıl bir Türkiye bu? Biz buna layık mıyız? Biz böyle bir ülke miyiz? Bunu kendimize layık görmüyoruz. Egemenler, patronlar, kapitalizm insanları çıldırttı, biz bunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.
'UYGARLIK DOĞU'DAN BAŞLADI, BATI'YA KAYDI'
Geçtiğimiz günlerde hükümetin hedefi olan Sezen Aksu’nun “Işık Doğudan Yükselir” isimli albümünü hatırlatan Parmaksız, uygarlığın Mezopotamya'da kurulduğunu; pusula, kâğıt ve para dahil çoğu icadın doğudan çıktığını ifade etti. Parmaksız, devamında şunları söyledi: “Batı ise 500 yıllık bir hikayedir. Ondan önce ise her şey doğudaydı. Uygarlık oynaktır, oradan oraya hareket ediyor. Doğudan başladı, yüzlerce, binlerce yıl devam etti sonra batıya kaydı şimdi ise Pasifik’e doğru gidiyor. Tarihimizden korkmuyoruz. Oryantalizmi reddederken, doğuculuk-batıcılık da yapmıyoruz. Egemenlerin bir ideolojisi haline gelen çağdaşlaşma, modernleşme hareketini onların istediği şekilde kabul etmeyiz.” (MA)