Kobanê Davası çağrısı: 'Ülkenin geleceği karanlıklara teslim edilmemeli'

Kobanê Davası’na ilişkin Diyarbakır ve Van’da yapılan eylemlerde demokratik siyaset üzerinde kurulmak istenen baskıdan vazgeçme çağrısı yapıldı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), karar duruşması görülen Halkların Demokrasi Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu 18'i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası'na ilişkin Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bulunan il binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Açıklamada " Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganıatıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre açıklamadan önce konuşan DBP İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, siyasetçilerin bırakılmasını ve tecridin sonlanmasını istedi. 

DEM Parti İl Eşbaşkanı Abbas Şahin ise, cumhuriyetin kurucu unsurlarından olan Kürt halkının varlığının yok sayıldığını, dilinin ve kültürünün asimile edilmeye çalışıldığını, buna karşı duranların ise sürgün edilip cezaevlerinde ölüme terk edildiğini söyledi. Şahin, “Özgür ve eşit yaşamı esas alan ve bunun üzerinden örgütlenen Kürt halkı ve devrimci demokrat güçler hiçbir dönem ve tarihte bu baskı ve zor politikalarına boyun eğmedi, her daim aktif bir mücadele içerisinde oldu" diye konuştu.

'KUMPASLAR HAKLI MÜCADELEMİZİ GERİLETEMEDİ'

6-8 Ekim 2014 tarihinde Kürt kentleri başta olmak üzere Türkiye metropollerin de gerçekleştirilen gösterilerde yaşanan olayların Kobanê Davası'na dayanak gösterildiğini söyleyen Şahin, o süreçte yaşananları hatırlattı. 

Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: "Nasıl ki daha önceki operasyonlar, kumpaslar ve davalar haklı mücadelemizi geriletemedi, aksine mücadelede ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi; bundan sonra da böylesi kumpaslar mücadelemizde bir adım geri attıramayacaktır. Buradan çağrımız bu hukuksuzluğun bir an önce ortadan kaldırılıp demokratik siyaset üzerinde kurulmak istenen baskıdan vazgeçilip, ülkenin ve demokrasinin geleceği karanlıklara teslim edilmemelidir."

'HUKUK TARİHİNE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇTİ'

Kobanê Davası'nın karar duruşması öncesinde DEM Parti Van İl Örgütü de açıklama yaptı. İl binası önünde yapılan açıklamada, “Siyasi kumpaslar bizi yıldıramaz” pankartı açıldı. 

Açıklamada konuşan DEM Parti Van İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, halkın o dönem demokratik tepkisini ortaya koymak için sokaklara çıktığını belirterek, “Kürt meselesinde onurlu bir barışın sağlanması ve Kürt meselesinin çözümü için evrensel hukuk ilkeleri, demokratik bir müzakere ve çözümün muhataplarına saygı ile mümkündür. Kobanê Davası'nda haksız ve hukuksuz kararların çıkması çözümsüzlükte ısrar etmek demek olacaktır. Sonuç olarak Kobanê Kumpas Davası, Türkiye hukuk tarihine bir kara leke olarak geçmiştir. Hukuka deli gömleği olarak giydirilmek istenen bu yaklaşım derhal son bulmalıdır” dedi. 

 

(HABER MERKEZİ)