Kobanê Davası'nda 2. duruşma: 'Yasadışı yargılama' itirazı

Kobanê Davası'nın ikinci duruşması yarın görülecek. HDP, ilk duruşmadaki temel usul ihlalleri nedeniyle davayı “yasadışı yargılama” olarak nitelendirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası’nın ikinci duruşması yarın (18 Mayıs) yapılacak.

Sincan Cezaevi kampüsü içinde yer alan duruşma salonunda görülen davayı HDP’li milletvekilleri ve parti yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda hukukçu ve çeşitli sivil toplum örgütleri takip edecek.

26 Nisan’da görülen ilk duruşma mahkeme heyetinin uygulamaları nedeniyle tartışmalara neden olmuş, avukatlar iki kez duruşma salonunu terk etmişti. HDP Hukuk Komisyonu Sözcüsü Ümit Dede mahkeme heyetinin ilk duruşmadaki tutumunu eleştirerek yapılan yargılamayı “yasadışı yargılama” olarak nitelendirdi.

HDP: YAPILAN YARGILAMA YOK HÜKMÜNDEDİR

Duruşmada adil yargılama ile ilgili talepler bir yana şekilsel açıdan dahi temel yargılama kurallarına uyulmadığını belirten Dede bunlara, avukatların tamamının salona girememesine karşın yargılamaya devam edilmesini, reddi hakim talebinde bulunulmasına rağmen söz hakkı verilmemesini, avukatlar olmadan kimlik tespiti yapılmasını ve tüm bu süreçler yerine getirilmeden iddianamenin okunmasını örnek gösterdi.

Bunların yargılama ilkelerine aykırı olduğunu belirten Dede, "Şekilsel yargılama bile yapılamadı. CMUK ihlal edildi. Bu nedenle “yasadışı yargılama” diyoruz. Yapılan yargılama yasadışı, yok hükmündedir. En baştan reddi hakim talepleri değerlendirilmeli, bu konudaki söz talepleri yerine getirilmeli ve ardından kimlik tespiti yapılıp iddianame okunmalı” dedi. Mahkeme tavrını değiştirmezse ilk duruşmadaki sıkıntıların devam edeceğine dikkat çeken Dede, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

AVUKAT AKTAR: KONUŞMAK İSTİYORUZ

Demirtaş’ın avukatlarından Mehmet Emin Aktar da mahkeme heyetinin ilk duruşmasındaki tutumunu eleştirdi: “Biz savunmayız. Dava usulüne uygun yürütülsün istiyoruz. İtiraz hakkımız, söz hakkımız var. İsteğimiz haksız yere suçlanan müvekkillerimizle birlikte konuşmak.” 

TANRIKULU: MAHKEME SAVUNMAYI DİKKATE ALMADI

Kobanê Davası'nı CHP’den İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da izleyecek. Tanrıkulu duruşma öncesi yaptığı açıklamada, “Selahattin Demirtaş salt cezaevinde kalsın diye Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hukuka aykırı bir biçimde başlattığı soruşturma nedeniyle tekrar tutuklandı. Daha sonra birçok siyasetçi geçtiğimiz eylül ayında bu soruşturmaya dahil edildi ve tutuklandılar. 3 bin sayfadan fazla iddianame var. Tamamen hukuka aykırı bir biçimde hazırlanmış. Geçtiğimiz duruşmada mahkemenin nasıl savunmayı dikkate almadığını hep beraber gördük. Reddi hakim talepleri var. Yarın bu konuda bir karar çıkacak” dedi.

DAVAYA AK PARTİ’DEN HEYET: DURUŞMA SALONU ÖNÜNDE AÇIKLAMA

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin ilk duruşmanın görüldüğü gün yaptığı açıklamada, davayı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Genel Sekreter Yardımcıları Cem Şahin ve Türk İslam Karakoç ile AK Parti avukatları Muammer Cemaloğlu ve Burhanettin Sevencan'ın takip ettiğini belirtmiş, şikayetçi olarak davaya katılma talebinde bulunduklarını açıklamıştı. Kobanê Davası'nın ikinci duruşmasını da AK Parti adına bir heyet izleyecek. MYK Üyesi, İnsan Hakları Başkanı Leyla Şahin Usta duruşma salonu önünde bir de açıklama yapacak.