Koca: COVAX’ta yer almamamızın Berat Albayrak’la ilgisi yok

Gazeteci Barış Yarkadaş, aşı tedariki konusunda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) girişimi ile kurulan Koronavirüs Aşısı Küresel Erişim Girişimi’ne (COVAX) Türkiye’nin katılmamasının nedeninin eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın para aktarımını kabul etmemesi olduğunu öne sürdü. Bu iddiaya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan yanıt geldi: “Bu programda yer almamamızın eski Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ile hiçbir ilgisi yoktur.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Barış Yarkadaş'ın ortaya attığı "Haziran ve Temmuz ayında Berat Albayrak, Hazine'den para aktarımı yapmayı kabul etmediği için Türkiye COVAX'a giremedi" iddiasına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan cevap geldi. Gece saatlerinde tweet atan Bakan Koca, "Bu programda yer almamamızın eski Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ile hiçbir ilgisi yoktur" dedi. " COVAX oluşumu öncelikle aşıya ulaşım imkânı olmayan ülkeler için planlanmıştır” ifadelerini kullanan Koca şöyle devam etti: “Hangi aşıyı teslim edeceği ise halen net değildir. Taraf ülkelerin nüfusunun en az %10’u kadar aşı vermek için planlanmıştır.

Programa taraf olan ülkelerin önemli bir bölümü aşıya erken ulaşabilmek için birebir aşı şirketleri ile anlaşmaya çalışmaktadır. Bu programda yer almamamızın eski Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ile hiçbir ilgisi yoktur."

‘BU SORULARIN YANITI HALA YOK’

Ardından, iddiayı gündeme getiren Barış Yarkadaş da yine Twitter’dan şu yanıtı verdi: "Sn. @drfahrettinkoca benim önce @krtkulturtv ardından ise @tv100'de gündeme getirdiğim İDDİAya yanıt vermiş. Ancak Pfizer / Biontech aşısını neden alamadığımızın cevabını vermemiş. COVAX'a neden girmedik? Neden Pfizer / Biontech aşısını alamıyoruz? Bu soruların yanıtı hala yok!"

Bu gece @tv100 'de hem Sn.Koca, hem de Sn. Albayrak'a "COVAX konusuna lütfen açıklık getirin" çağrısı yaptım. Sn. Koca'nın çağrımıza verdiği yanıtı tıp otoriteleri değerlendirecektir. Sn. Koca, umarım aşıya ne zaman erişeceğimizi de ayrıntılı olarak açıklar ve kuşkuları giderir."

DSÖ öncülüğünde, 2021 sonuna kadar 2 milyar doz aşının eşit bir şekilde üretimi ve dağıtımı sağlamak için kurulan COVAX girişimine katılmayan 5 ülkeden biri Türkiye. (HABER MERKEZİ)