Fahrettin Koca: Mutasyonun Türkiye'deki oranı yüzde 75’lere ulaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü mutasyonunun her geçen gün arttığını belirterek "Şu an mutasyonun Türkiye'deki oranı yüzde 75’lere ulaştı. Kimi illerimizde yüzde 55 oranında" dedi.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis'te korona virüsü salgınına ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'de korona virüsü mutasyonunun her geçen gün arttığını belirten Sağlık Bakanı Koca, "Şu an mutasyonun Türkiye'deki oranı yüzde 75’lere ulaştı. Kimi illerimizde yüzde 55 oranında ama yüzde 95 olan illerimiz de var" dedi. Koca sözlerini şöyle sürdürdü: "Mutant giderek arttığı için, ağırlıklı İngiliz varyantı olduğu için ve bulaştırıcılığı da fazla olduğu için bu dönemde bizim kapalı, kalabalık ortamlardan ve özellikle yakın temastan uzak durmamız gerekiyor."

'KONGRELERİ GÜNDEMDE TUTMANIN KİMSEYE FAYDASI YOK' 

Koca, vaka sayılarındaki artışa etki ettiği yönünde eleştiriler yapılan AK Parti'nin kongrelerine ilişkin, "Bu konuyu gündemde tutmanın kimseye faydasının olmadığı kanaatindeyim. Bugüne kadar Bilim Kurulu üyelerimiz dahil olmak üzere kapalı ortamlarda virüsün bulaştığını biliyoruz. Bu bilgilendirmede bir değişiklik söz konusu değil dolayısıyla herkesin bu mücadelede üzerine düşen sorumluluğun gereğini yapması gerektiği kanaatindeyim. Burada bir ayrıcalık çıkarma hikayesini oluşturmanın doğru olmaz" ifadelerini kullandı. 

'PFIZER AŞISI BİRKAÇ GÜN SONRA BAŞLAYACAK'

BioNTech-Pfizer aşısının uygulanmasına birkaç gün sonra başlayabileceğini söyleyen Bakan Koca, "Lojistikle ilgili hazırlıklar tamamlandı. BioNTech-Pfizer aşısının şu an Türkiye'ye geldiği doz miktarı 2,8 milyon oldu. Bir hafta 10 gün içinde de 4,5 milyona tamamlanmış olacak. Sırası gelen, 'Ben Biontec aşısı olmak istemiyorum' dediğinde, bir başka, Sinovac aşısı olabilir olacak. Bu anlamda sırası gelenin yaptırmama hakkı olacak." diye konuştu. 

Koca, basına yönelik aşı çalışması olup olmayacağının sorulması üzerine ise "60 yaş, riskli ve kronik hasta grubuna aşıya başladık. Emniyet, güvenlik ve yargıdaki çalışanlarla ilgili de önümüzdeki günlerde başlamış olacağız. Dolayısıyla sıra hizmet sektörü ve sizlere gelmiş oldu" diye konuştu.  

'NAZAL AŞININ HAYVAN ÇALIŞMALARI BİTTİ'

Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Covid-19'a karşı geliştirilen ve burundan uygulanacak olan sprey aşının yıl içinde kullanıma sunulacağı açıklamasına ilişkin ise şunları kaydetti:
"Nazal aşı; başından beri takip ettiğimiz, bakanlık olarak 2020 Mart ayında desteklemek üzere yazı yazdığımız bir aşı. Nazal aşının hem preklinik hem klinik safhasını bakanlık olarak TÜSEB üzerinden destekliyoruz ve desteklemeye devam ediyoruz. Mukozal immüniteyi sağlayan ve girişi önlediği için bulaşıcılığı da önleyen bir aşı olarak biliyoruz. Hayvan çalışmaları bitti. Araştırma için GMP şartlarında üretim hazırlıkları yapıldı. Zannediyorum 2-3 hafta içinde araştırma için üretim, GMP şartlarında bittiğinde gönüllülere de hızla Ankara Şehir Hastanemizde Faz-1 çalışmasını başlatmış olacağız."

'TERAVİHLER KAPALI OLMAYACAK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iftar ve sahurlarla ilgili uyarıda bulunduğu hatırlatılarak, "Geçen yıl ramazanda teravihler de kapalıydı. Bu yıl nasıl olacak?" sorusu üzerine Koca, "Teravihler kapalı olmayacak. Bu noktada hassasiyet gösterilerek, tedbirler alınarak kılınmaya devam edilecek. Sayın Diyanet İşleri Başkanımızın da bu konuyla ilgili zaten açıklamaları olacak. Ama iftar ve sahur gibi toplu organizasyonlar, dün Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı şekliyle yasaklandı" ifadelerini kullandı.(HABER MERKEZİ)