Kocaeli’de akciğer kanseri riski 2,4 kat daha yüksek

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Kocaeli’de yaşayan insanların, hava kirliliği olmayan bir kentte yaşayan insanlara göre akciğer kanserine yakalanma riskinin 2,4 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ - Kocaeli Üniversitesi’nden KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin (KODA) düzenlediği çarşamba seminerlerinin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu oldu.

Hamzaoğlu, Kocaeli’de yaşayan insanların akciğer kanserine yakalanma riskinin, hava kirliliği olmayan bir kentte yaşayanlara göre 2,4 kat daha fazla olduğunu söyledi.

KANSERE BAĞLI ÖLÜM ORANLARI DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

“Kocaeli’de Sanayi ve Akciğer Kanseri Riski: 2008–2020” başlıklı bir sunum yapan Hamzaoğlu, Dilovası Belediyesi aracılığıyla bölgenin ölüm raporlarına ulaştıklarını belirtti. Hamzaoğlu, 1995-2004 yıllarını kapsayacak şekilde tutulan ölüm raporlarını incelediklerinde Dilovası’nda gerçekleşen 493 ölümün 159’unun kanserden kaynakladığını gördüklerini vurguladı. Söz konusu dönemde Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre dünyada kansere bağlı ölüm oranı yüzde 12,5 olurken, Türkiye genelinde kansere bağlı ölüm oranı yüzde 12,9, Dilovası’ndaki kansere bağlı ölüm oranı ise yüzde 32,3 olarak gerçekleşti. Hamzaoğlu kendi yaptığı araştırma sonuçlarına göre de 2000-2006 yılları arasında Dilovası’ndaki her yüz ölümden 30’unun kanser nedeniyle gerçekleştiği bilgisini verdi.

SANAYİ ATIKLARI KANSERE SEBEP OLUYOR

Hamzaoğlu, Kocaeli genelinde çalışır durumda olan 13 hava kirliliği değişim istasyonunun sekizinden yeterli veri alınamadığını da belirtti. Özellikle de Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ölçüm istasyonundan son yıllarda özel mülkiyete ait olduğu gerekçesiyle veri paylaşılmadığını aktardı. Kocaeli’deki kanserojen sanayi kollarını; boya, çimento, lastik, rafineri, deterjan, termik santral, otomotiv ve elektrikli ark ocağı demir-çelik sanayi olarak sıralayan Hamzaoğlu, bu sanayi kollarının üretim esnasında gaz emisyonu olarak atmosfere saldıkları krom, nikel, arsenik, asbest, benzen gibi maddelerin akciğer, prostat, deri ve böbrek gibi kanser türlerine sebep olduklarını söyledi.

‘İL YÖNETİMİNE TAZMİNAT DAVASI AÇILMALI’

Zararlı atıkları üreterek ve yayarak hava kirliliğine neden olanların ve bu duruma engel olmayanların yaşam hakkını ve sağlık hakkını ihlal ettiğini ifade eden Hamzaoğlu, kişisel olarak yapılabilecekleri ise şöyle ifade etti: “Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, hava kirliliğine neden olanlar ile bunları denetlemek yoluyla engel olmakla görevli il yöneticileri hakkında ‘olasılıklı taammüden ölüme sebebiyet vermek’ suçlamasıyla soruşturma başlatmalı. Kocaeli’de yaşayan akciğer kanserli hastalar ile akciğer kanseri nedeniyle ölmüş olan hemşerilerimizin yakınları il yönetimine tazminat davası açmalıdır.”