Kocaeli’de çöp eylemi: Köylüler yol kapattı

Kocaeli Büyükşehir’in Kandıra’da yapmak istediği Bio Atık Yakma tesisine karşı çıkan Kandıralılar “Başkan şaşırma sabrımızı taşırma” sloganlarıyla İzmit- Kandıra Yolunu trafiğe kapattı.

Google Haberlere Abone ol

KOCAELİ - 2019 yerel seçimlerinden bu yana Kocaeli’nin en çok tartışılan konularından biri olan yeni çöp depolama tesisi için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Tesise karşı çıkan Kandıralılar ise ÇED toplantısı öncesi eylem yapıp İzmit- Kandıra Yolunu trafiğe kapattı.

2019 yerel seçimlerinden kısa bir süre sonra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, mevcut çöp depolama tesisi İZAYDAŞ’ın kapasitesinin dolduğunu ve acilen yeni bir çöp tesisine ihtiyaç olduğunu ifade etmişti.
2024 yerel seçimleri öncesinde çöp depolama tesisinin Kandıra’ya yapılması kararlaştırılmıştı ancak bölge halkının tepkileri nedeni ile süreç askıya alınmıştı.

Yerel seçimlerden sonra tekrar harekete geçen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çöp tesisinin Kandıra ilçesine yapılmasına karar verdi. Kocaeli’nin tarım ile özdeşleşmiş ilçesi olan Kandıra aynı zamanda yaz aylarında yüzbinlerce turiste ev sahipliği yapıyor.

Çöplerin kurutularak bertaraf edileceği yeni tesisin İzmit-Kandıra Yolu üzerinde bulunan Akçakese Köyü yakınlarındaki hazine arazisinde yapılması kararı alındı.

Tesis için 12 Temmuz günü yapılacak ÇED toplantısı öncesi Akçakese Köyü girişinde bir araya gelen Kandıralılar eylem yaptı. Basın açıklamasına CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko da katıldı.

'ALAYINIZ ÇÖP OLACAKSINIZ'

Basın açıklaması öncesi köylüler 'Şimdi yanımızda olmayan siyasetçi köyümüze gelmesin', 'Çapulcu değil vatandaşız', 'Kandıra yeşil kalsın' yazılı afiş ve dövizleri köyün çeşitli yerlerine astı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez’e tepki gösteren kalabalık açıklama sonrası İzmit Kandıra Yolu’nu trafiğe kapattı.

Kalabalığa seslenen Pirceler Köyü Muhtarı Erol Sert, çöp tesisi için belirlenen alanın uygun olmadığını belirterek tesisin kendilerine dayatıldığını ifade etti. Kandıra halkını sessiz gördükleri için böyle bir girişimde bulunduklarını ifade eden Muhtar Sert, “Biz kimseye gönülden bağlı değiliz. Bu halk arkamızda olduğu sürece bu tesisi yaptırmayacağız. Alayınız çöp olacaksınız” dedi.

Sakarya Üniversitesi Öğretim üyesi Adem Arı, Kandıra Kültür Çevre Derneği adına hazırlanan basın açıklamasını okudu. Köylerin isimlerini sayarak yoklama yapan Arı konuşmasında, “Gözlerim birilerini aradı. Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez nerede?, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın nerede?” diye sordu. Arı’nın soruları üzerinde başkanları yuhalayan katılımcılar “Başkan şaşırma sabrımızı taşırma” ve “Yalaka Erol” şeklinde sloganlar slogan attı.

'ANKARA’DA AŞAĞILANDIK'

Öğretim Üyesi Adem Arı'nın okuduğu ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Siyaset, hükümet, yerel belediyemiz aleyhimizde. Kandıra Belediyesi bu yan duruşun her türlü bedelini ödeyecektir. Siyasetten hiçbir destek alamadık. 'Biz sizin vekiliniziz' diyerek Kandıra'nın tarlalarında başlarında yemeni ayağında şalvar karpuz yiyenler; Ankara'da Meclis'e kendilerini ziyarete gittiğimizde latife yapmaktan bile geri durmadılar. Ankara'da aşağılandık, Ankara'da azarlandık. Kandıra'da hor görüldük. Biz bu memleketin yerlisiyiz dedikçe bize Kızılderili muamelesi yapıldı...
Bugün burada toplandık demokratik isteklerimizi bu şekilde dile getiriyoruz. İlerleyen süreçte ne yaparız bilemiyorum ama köylerden, tarlalardan, derelerden tepelerden İzmit'e akacak traktörler için şimdiden barikatlarınızı hazırlayın. Kandıralılar adına haklı mücadelemizde halkıyla beraber olmayan siyasileri cezalandıracağız. Seçilmiş olanları dört yıllarını doldurmadan istifaya zorlayacağız. Sarısu vadisi korunması gereken birinci derece tarım alanları ile kaplıdır. Bu arazi Kandıra'nın coğrafi işaret alınmış karpuz ve biberinin yetişme alanıdır. Burayı istemiyorsanız nereye yapalım diye sorulacak soruların muhatabı biz değiliz.”