Kocaeli’de haddehane kurulmak istenmesine halk karşı çıktı

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde 240 dönüm araziye Yıldızlar Yatırım Holding’in çelikhane ve haddehane tesisi kurmak istemesi üzerine bölge halkı alana giderek eylem yaptı.

Haddehane kurulmak istenen alanda bölge halkı, siyasi partiler ve STK temsilcileri ile eylem yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Cansu Albayrak

KOCAELİ - Yıldızlar Yatırım Holding tarafından Kartepe Uzunbey Mahallesi’nde bulunan 240 dönüm araziye çelikhane ve haddehane (ham demir madeninin eritildiği fırın) yapılmak isteniyor. Bölge halkı, siyasi parti ve STK temsilcileri bugün fabrikanın yapılması planlanan arazide toplandı. Perşembe günü gerçekleşecek olan ÇED toplantısı öncesi bir araya gelen topluluk, halkı toplantıya davet etti.

Kartepe Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Türker yaptığı açıklamada, geleceklerini ipotek altına almak istemediklerini belirtti. Bu tesisin bölgede tarım ve hayvancılığı yok edeceğini dile getiren Türker, ilçede turizm ve tarımın karanlık bir yöne gideceğini söyledi.

24 DÖNÜMÜ DEVLET HAZİNESİ

Yıldızlar Holding’e bağlı Yıldız Demir Çelik tarafından yapılmak istenen çelikhane ve haddehane 3 milyar TL'ye mal olacak. Yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam imkanı sağlayacak fabrika, toplam 240 dönümlük alanda yükselecek. Tüm üniteleri ile birlikte inşaat sürecinin 36 ayda tamamlanacağı öngörülen devasa proje kapsamında, yılda 4 milyon ton kapasiteli çelikhane ve yılda 3 milyon 500 bin ton kapasiteli haddehane inşa edilecek. Arazi hazırlık ve inşaat aşamasında 300, projenin işletme aşamasında ise bin kişinin çalışacağı öngörülüyor.

Proje alanının kapsadığı parsellerin 210 bin 135 metrekaresi Yıldız Demir Çelik'in mülkiyetindeyken, proje alanının 30 bin 500 metrekarelik kalan kısmının 24 bin metrekaresi devlet hazinesi ve 6 bin 500 metrekaresi şahıs arazisinden oluşuyor. Yıldız Demir Çelik, söz konusu projesinin “ÇED olumlu” kararı alması halinde hazine arazilerini Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden kiralayacak, özel mülkiyete ait olan alanları ise satın alacak veya kamulaştıracak.