Kocaeli'de ikinci tur öncesi: 'Seçmen AK Parti'ye ders verdi'

14 Mayıs seçimlerinin Kocaeli’deki yansımalarını değerlendiren gazetecilere göre kentteki seçmenler, AK Parti yerine Yeniden Refah Partisi'ni tercih ederek iktidara mesaj verdi.

Google Haberlere Abone ol

Dilara Yazıcı

KOCAELİ - 14 Mayıs’ta düzenlenen 28'inci Dönem Milletvekili Seçimlerinde Kocaeli'de AK Parti yüzde 39,66 oy oranıyla birinci, CHP yüzde 23,96 ile ikinci, İYİ Parti yüzde 9,50 ile üçüncü, MHP yüzde 8,42 dördüncü, Yeşil Sol Parti yüzde 5,81 beşinci ve Yeniden Refah Partisi yüzde 5,75 oy alarak altıncı parti oldu. Hiçbir adayın yüzde 50'yi geçememesi nedeniyle ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda ise kentte Recep Tayyip Erdoğan yüzde 57,27, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 38,73, Sinan Oğan ise yüzde 6,63 oy aldı.

Kocaeli'de 2018 yılında yapılan genel seçimde 7 milletvekili Adalet ve Kalkınma Partisi'ne, 3 milletvekili Cumhuriyet Halk Partisi'ne, birer milletvekili de Milliyetçi Hareket Partisi, İYİ Parti ve HDP'ye aitti. 14 Mayıs seçiminde ise AK Parti 6, CHP 4, İYİ Parti, MHP, Yeniden Refah Partisi ve Yeşil Sol Parti birer milletvekilliği kazandı.

‘SEÇMEN AK PARTİ YERİNE YENİDEN REFAH PARTİSİ’NE OY VERDİ’

Çağdaş Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sadun Çetin, 14 Mayıs seçimini geçmiş dönem seçimlerinden ayıran en büyük farkın sessiz bir kitleye sahip olmasından kaynaklı olduğunu söyledi.

Muhalefetin psikolojik üstünlüğe sahip olmasına rağmen bu sessiz kitleyi kendi tarafına çekemediğinin altını çizen Çetin, seçmenlerin mevcut iktidara karşı farklı bir refleks gösterdiğini belirterek, ‘’Seçmen mahallesini terk etmeden, komşusuna oy verdi. AK Parti’ye oy vermedi fakat Yeniden Refah Partisi’ne oy verdi. Yani çoğunluk Cumhur İttifakı'nın yanında olmayı tercih etti. Bu seçmenin kendi çapında 'kendine çeki düzen ver' deme şekliydi’’ diye konuştu.

‘AK PARTİ’YE SİTEM ETMEK İSTEYEN SEÇMEN YİNE DE OYUNU CUMHUR İTTİFAKI’NDAN YANA KULLANDI’

AK Parti’nin Kocaeli’de geçmiş dönem seçimlerine kıyasla düşük oranda oy aldığını belirten Çetin, önceki dönemde AK Parti’nin yedi, Milliyetçi Hareket Partisi’nin bir vekili olduğunu hatırlattı. 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti'nin altı, Yeniden Refah Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin birer milletvekili çıkardığını sözlerine ekleyen Çetin, ‘’Değişen bir şey olmadı. AK Parti’ye sitem etmek isteyen seçmen yine de oyunu Cumhur İttifakı’ndan yana kullandı’’ dedi.

Sadun Çetin

‘MUHALEFET İLK TURDA SAĞLADIĞI PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜĞÜ BU SEFER SAĞLAYAMADI’

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde belediyenin Cumhuriyet Halk Partisi’nde olmasına rağmen AK Parti’nin birinciliği eline aldığını aktaran Çetin, bu durumu CHP ve İzmit Belediyesi yönetimi arasındaki çekişmeye bağlayarak, ‘’İzmit Belediyesi ve CHP arasındaki olumsuzluk nedeniyle CHP bir sinerji yaratamadı. Oy çokluğunu önce çıkaramadı. Zaten İzmit Belediyesi Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet seçimi oy farkı ile de kazanmadı. Bunun sonucu ise önümüzdeki dönem seçiminde göreceğiz.’’ dedi.

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasının ardından Cumhur İttifakı’nın reklam çalışmalarına devam ettiğini ve durumu profesyonel bir biçimde yönettiğini aktaran Çetin, Millet İttifakı'nın ise bu noktada zayıf kaldığını söyleyerek, ‘’Muhalefet ilk turda sağladığı psikolojik üstünlüğü bu sefer sağlayamadı. Reklam çalışmaları için geç kaldı. Seçimden 1 hafta sonra çalışma yapmaya başladı. Bu süreci doğru yönetemediler’’ diye konuştu.

‘KOCAELİ’DE CHP, OYLARINI BELİRGİN SEVİYEDE ARTIRDI’

AK Parti’nin Kocaeli’de uzun yıllardır büyük bir güç olduğunu ifade eden Demokrat Kocaeli Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt Soysal, 14 Mayıs seçimlerinde de bu gücün yansımasının görüldüğünü, 28 Mayıs seçiminde de sonucun aynı şekilde olacağını söyleyerek, "Kocaeli, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yine AK Parti'nin önde tamamlayacağı illerden birisi olarak göze çarpıyor" dedi.

CHP’nin Kocaeli’de oylarını yaklaşık dört buçuk oranında artırdığını, bu oranın belirgin bir yükseliş olduğunu belirten Soysal bunun sebebini ise şöyle açıkladı: ‘’Bunun en büyük etkeni Kemal Kılıçdaroğlu’ndan ziyade Millet İttifakı'nın bileşeni. Saadet Partisi'nin üçüncü sırada yer alması da bunu sebeplerinden biri olarak gözüküyor’’ ifadelerini kullandı.

Mevlüt Soysal
‘CHP HER BÖLGEDE BULUNMAK İSTEDİ ANCAK KENDİNİ İNANDIRAMADI’

Kocaeli Fikir Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Zeynep Yalçın Aksan, 14 Mayıs’ta AK Parti’nin en yüksek oy aldığı ilçenin Kandıra olmasının şaşırtıcı bir gelişme olduğunu söyleyerek, ‘’AK Parti’nin en çok oy almasını beklediğimiz ilçeler Başiskele ya da Kartepe idi ancak bu sefer Kandıra oldu. Nüfus yoğunluğu açısından daha düşük bir nüfus. AK Parti'nin Kandıra'dan en çok oyu alması değişik bir varyasyon.’’ dedi.

Zeynep Yalçın Aksan

Seçim çalışmalarına da değinen Aksan, AK Parti’nin özellikle Gebze’ye daha fazla önem verdiğini vurguladı. CHP’nin ise her bölgede bulunmak istediğini ancak seçmene kendini inandıramadığını, dolayısıyla da yapılan çalışmaların bir sonuç vermediğini aktardı. 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimi için ise İzmit’te yüz kişilik bir anket gerçekleştirdiklerini ifade eden Aksan, altmışının Kemal Kılıçdaroğlu’nu seçtiğini söyleyerek, ‘’Sonuçla ilgili çok da öngörmenin mümkün olmadığı bir seçim’’ diye konuştu.