Koku duyusu kaybı demans belirtisi olabilir mi?
Dr. Leah Mursaleen, beynin koku almadan sorumlu bölgesindeki hasarın demansın bir belirtisi olabileceğini dile getirdi.
DUVAR - Bilim insanları, koku duyusu ile hafıza arasındaki ilişkinin demansla mücadelede işe yarayabileceğini bildirdi. Uzmanlar, "Koku duyusunu güçlendirmek, demans riskini azaltabilir mi?" sorusunu araştırdı.
İngiltere Alzheimer Araştırmaları Araştırmaları Birliği'nin başkanı Dr. Leah Mursaleen, "Başka sebepleri olsa da, koku alma duyunuzu kaybetmek demansın erken bir belirtisi olabilir" dedi. Mursaleen, demansın, beynin koku almadan sorumlu bölgesindeki hasarın potansiyel bir belirtisi olabileceğini söyledi.
Mursaleen, "Kuvvetli kokulu maddelere tekrar tekrar maruz kalma yoluyla koku duyumuzu 'eğitmenin' belirli görevlerde bilişsel performansı iyileştirmede fayda sağlayabileceğini öne süren bazı erken çalışmaları zaten gördük" sözleriyle devam etti.
"Koku duyusu, beyin süreçlerine ve özellikle de uyaranların duygusal işlenmesine yakından dahil" diyen Technische Universität Dresden'den Prof. Thomas Hummel ise, şu ifadeleri kullandı: "Koku alma işlevi başarısız olursa, uyaranlar belirginliğini kaybeder ve bu da genel bilişsel işlevleri etkileyebilir."
Geçtiğimiz yıl Kore'de yürütülen bir araştırmada, 'koku eğitimi' verilen 34 demans hastasında depresyon, dikkat, hafıza ve dil fonksiyonlarında iyileşme olduğu gözlemlenmişti. (DIŞ HABERLER)