Kolombiya ve Venezuela'dan üç yıl sonra ilk kez büyükelçilik atamaları

Venezuela ve Kolombiya üç yıl sonra karşılıklı olarak büyükelçiler atadı. Venezuela eski dışişleri bakanı Plasencia, Bogota Büyükeçisi olarak atanırken eski senatör Benedetti, Karakas Büyükelçisi oldu

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da 7 Ağustos'ta göreve başlayan Devlet Başkanı Gustavo Petro, Venezuela'ya üç yıl sonra ilk kez büyükelçi atandığını duyurdu. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da eski Dışişleri Bakanı Felix Plasencia'yı Venezuela'nın yeni Bogota Büyükelçisi olarak atadığını açıkladı.

Kolombiya Devlet Başkanı Petro, eski senatör Armando Benedetti'yi Kolombiya'nın yeni Karakas Büyükelçisi olarak atadığını duyurdu, Benedetti'yi "iki ülke arasında bozulan ilişkilerde zor bir görev beklediğini" söyledi. Petro, Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile diplomatik ilişkilerin normalleştirmesi konusunda da görüşmeler yapıldığını ifade etti.  

Maduro da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Félix Plasencia'yı Venezuela'nın Kolombiya'daki yeni büyükelçisi olarak atadım. Tecrübenizin, bilgeliğinizin ve kararlılığınızın iki ülke arasındaki ilişkileri beslemeye, barışı ve gerçek kardeşliği sağlamaya devam edeceğinden eminim" dedi. Venezuela Devlet Başkanı, Kolombiya'yla diplomatik ilişkilerle ilgili ise "Siyasi, diplomatik ve ticari ilişkilerin yeniden inşasında adım adım güvenli şekilde ilerliyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Kolombiya'da 2019 yılında sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque'nin Venezuela'da ABD destekli muhalif lider Juan Guaido'yu "meşru devlet başkanı" olarak tanıması kararı iki ülke arasında diplomatik ilişkileri sekteye uğratmış, karşılıklı sınırların kapatılmasına yol açmıştı. Kolombiya yönetimi, Venezuela'dan göçmen yoğunluğu nedeniyle sınırlarını kapattığını açıklamıştı. 

Kolombiya'da 19 Haziran'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Petro, 22 Haziran'da Maduro ile yaptığı telefon görüşmesinde sınırların açılmasıyla ilgili görüşme yaptıklarını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)