Kolombiya'da barışın beşinci yılı: ABD FARC'ı terör listesinden çıkarıyor
ABD'nin, Kolombiya'da hükümetle barış anlaşması imzalayarak silah bırakan gerilla örgütü FARC'ı terör listesinden çıkarmaya hazırlandığı belirtildi.
DUVAR - Kolombiya'da toprak reformu için mücadele eden gerilla örgütü FARC ile hükümet arasındaki 52 yıllık iç savaşa son veren tarihi bir barış anlaşmasının beşinci yıldönümü yaklaşırken, ABD'den de çarpıcı bir adım geliyor. Joe Biden yönetiminin, FARC'ı yaklaşık 24 sene sonra terör listesinden çıkarmaya hazırlandığı belirtildi.
'KONGRE BİLGİLENDİRİLDİ'
Reuters ajansına konuşan kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın solcu Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'ni (FARC) terör listesinden çıkarma niyeti konusunda Kongre'yi bilgilendirdiğini ve resmi açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılmasının beklendiğini söyledi.
The U.S. will take former Colombian rebel group FARC off a list of terrorist organizations to show support for its 2016 peace pact https://t.co/ywSlLvcYn8
— The Wall Street Journal (@WSJ) November 23, 2021
'KARA LİSTEDE OLUNCA YARDIM PROJELERİNDEN FAYDALANAMIYORLAR'
ABD'nin bu kararı barış anlaşmasını desteklemek için aldığı belirtiliyor. Kaynaklar, barış anlaşması sonrasında çok sayıda eski FARC üyesinin Kolombiya'da siyasete atıldığını ve ekonomik hayata katıldığını ancak kara listede bulunmaları nedeniyle belirli türlerdeki Amerikan yardım projelerinin bu kesimlere ulaştırılamadığını söyledi. Terör listesinden çıkarma kararıyla, bu yardımların önünün açılması da planlanıyor.
ABD DIŞİŞLERİ: KONGRE'YE DANIŞMA SÜRECİNİ BAŞLATTIK
ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price da, günlük basın toplantısında gelen ilgili soruya "FARC konusunda atacağımız adımlar konusunda Kongre'ye danışma sürecini başlattık" dedi. Önümüzdeki günlerde daha fazla ayrıntının açıklanacağını belirten Price, FARC'ın terör listesinden çıkarılıp çıkarılmayacağına değinmese de 'Biden yönetiminin Kolombiya barış anlaşmasının uygulanmasına ve korunmasına bağlı olduğunu' söyledi.
BM GENEL SEKRETERİ'NDEN ESKİ GERİLLALAR İÇİN ÇAĞRI
Öte yandan, Kolombiya'yı ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de eski FARC gerillalarının toplumsal hayata katılması yönündeki çabaların artırılması çağrısı yaptı. Guterres, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ile birlikte bir 'yeniden entegrasyon kampı'nı ziyaretinde, gerillalar için ekonomik fırsat yaratma çalışmalarının 'iki misline çıkarılması' gerektiğini söyledi. Guterres, "Bu projelerin sürdürülebilirliğini mali ve teknik desteğin yanı sıra toprak ve konutla garanti etme çabalarını iki katına çıkarmalıyız" dedi.
OBAMA YÖNETİMİ ANLAŞMANIN MÜZAKERELERİNE DESTEK VERMİŞTİ
Kolombiya'da hükümet ile FARC arasında 52 yıl süren ve 260 bin kişinin öldüğü, milyonlarca kişinin yerinden olduğu silahlı çatışma 2016 yılında tarihi bir barış anlaşmasıyla son bulmuştu. Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı, dönemin Barack Obama yönetimi anlaşmanın müzakerelerine destek vermişti. Öte yandan ABD FARC'ı ilk olarak 1997 yılında terör listesine almıştı.
Silah bırakma sürecinin ardından FARC siyasete girmiş, ilk olarak 'Halk için Alternatif Devrimci Güç' adıyla kurulan siyasi parti Kongre'de 10 koltuk kazanmıştı. Ancak barış süreci pürüzsüz geçmemiş, sağcı Ivan Duque'nin devlet başkanı seçilmesi, FARC'ın eski önemli komutanlarının da yer aldığı bir kanadının anlaşmanın hayata geçirilmediği gerekçesiyle yeniden silaha sarılması ve ülke çapında yaklaşık 300 eski FARC üyesinin öldürülmesi gibi kritik dönemeçler aşılmıştı. (DIŞ HABERLER)