Kolombiya'da hükümet, EMC ile ateşkesi sonlandırdı: 'Gerekli emir verildi'

EMC'nin 'barış politikasına uymadığını' ileri süren Kolombiya Savunma Bakanı Ivan Velasquez, şiddetin önlenmesi için 'güvenlik güçlerinin gereğini yapacağını' bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da hükümet, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) eski üyelerinden oluşan Estado Mayor Central (EMC) ile yürüttüğü ateşkesi sonlandırma kararı aldı. Savunma Bakanı Ivan Velasquez, yaptığı basın açıklamasında, EMC'nin 'topyekun barış politikasına uymamasını' gerekçe göstererek, daha önce ilan edilen ateşkes anlaşmasının durdurulduğunu belirtti.

'GÜVENLİK GÜÇLERİ GEREĞİNİ YAPACAK'

AA'nın aktardığına göre, EMC'nin 16 farklı bir yapıdan oluştuğunu dile getiren Velasquez, kamu güvenliğinin sağlanması ve şiddetin önlenmesi için 'güvenlik güçlerinin gereğini yapacağını' bildirdi. Silahlı kuvvetlerin yeni atanan Generali Francisco Cubides de EMC'ye karşı "kararlılık" mesajı vererek, "Bu şebekeye karşı ülke genelinde tüm saldırı operasyonlarının yeniden başlatılması için gerekli emri verdik" ifadesini kullandı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da sosyal medya hesabından EMC'ye yönelik sürdürülen operasyonlara değinerek, "Cauca'da EMC'nin yasa dışı ekonomisine darbe vurulmaya devam ediliyor. Bu ekonomi ne kadar tahrip edilirse, EMC o kadar zayıflayacak" değerlendirmesinde bulundu.

BARIŞ ANLAŞMASI REDDEDİLMİŞTİ

FARC'la 50 yıldan fazla süren çatışmaları bitiren barış anlaşmasını, dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile eski FARC lideri Rodrigo Londono, başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda 24 Kasım 2016'da imzalamıştı. "Ivan Mordisco" ismiyle bilinen Nestor Gregorio Vera'nın yönettiği EMC mensupları da Kasım 2016'da devletle imzalanan barış anlaşmasını reddetmişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler kolombiya ateşkes FARC