Kolombiya'da protestocuların zaferi: Hükümet, KDV artıran 'vergi reformu'nu geri çekti

Kolombiya'da hükümetin vergileri artırma girişimine karşı günler süren protestolar zaferle sonuçlandı. Hükümet, 'vergi reformu' adı altında sunulan yasayı tamamen geri çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orta Amerika ülkesi Kolombiya'da, hükümetin 'vergi reformu' adıyla sunduğu ama belirli gıdalar, hizmetler ve benzinden alınan KDV'nin yanı sıra gelir vergisinin artırılmasını öngördüğü için tepki çeken yasa tasarısından geri adım atıldı. Devlet Başkanı Ivan Duque, günler süren protestoların ardından 'vergi reformunu' tamamen geri çektiklerini açıkladı.

Kolombiya'da geçtiğimiz haftadan bu yana on binlerce kişi, ülkenin en büyük sendikalarının çağrısıyla vergilerin artırılmasına karşı sokaktaydı. En az 20 kişinin polis şiddeti sonucu öldüğü belirtilen gösteriler, hükümetin cuma günü en tartışmalı maddeleri kaldıracağını açıklamasına rağmen devam etmişti. 

'YENİ YASA OYBİRLİĞİYLE HAZIRLANACAK'

Gelinen noktada, Devlet Başkanı Duque yasayı geri çektiğini açıkladı. Duque, "Kongre'den maliye bakanlığının önerdiği yasayı geri çekmesini ve finansal belirsizlikten kaçınmak için oybirliğiyle hazırlanacak yeni bir yasayı hayata geçirmesini istiyorum" dedi. Sağcı siyasetçi, Kolombiya'nın kredi notunu koruması ve sosyal programları fonlayabilmesi için bir vergi reformuna ihtiyaç duyduğu görüşünü yineledi. 

'AYNI YASAYI MAKYAJLA YENİDEN SUNMASINLAR'

Hükümetin geri adım atması Kolombiya toplumunun geniş kesimlerinde memnuniyetle karşılandı. Muhalefetteki birçok milletvekili sosyal medyadan bu gelişmeyi 'zafer' olarak yorumlarken, solcu senatör Ivan Cepeda Twitter'dan yaptığı açıklamada 'gençlerin, toplumsal örgütlenmelerin ve harekete geçen vatandaşların hükümeti yenilgiye uğrattığını' belirtti. Cepeta, "Hükümet aynı reformu makyajla yeniden sunmasın. Vatandaşlar numaralara kanmayacak" dedi. Ülke çapında binlerce kişi de kararı tencere tava çalarak kutladı. 

Kolombiya'da sağcı hükümetin önerdiği vergi yasası, şahıs ve işyerlerinden alınan vergilerin artırılmasını, birçok muafiyetinin de kaldırılmasını öngörüyordu. Hükümet, KDV alınan ürünlerin listesini de genişletmeyi planlıyor, toplamda 6 milyar dolarlık ek vergi toplanması hedefleniyordu. Protestocular ise özellikle belirli gıdalar, hizmetler ve benzinden alınacak KDV'ye karşı çıkıyordu. Bu tartışmalı maddelerin eylemler sonucu cuma günü geri çekilmesine rağmen sendikalar tüm yasanın gözden geçirilmesi için sokaktan çekilmemişti. (DIŞ HABERLER)