Komisyon'dan istifa eden Breton'un iddialarına AB'den 'yorum yok'

AB Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Breton, Komisyon Başkanı Von der Leyen hakkında bazı iddialarda bulunarak istifa etti. AB Sözcüsü ise iddialar hakkında 'yorumlarının olmadığını' belirtti.

Von der Leyen ve Breton. (Fotoğraflar: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in yeni dönemde Fransa'dan kendisi yerine başka bir isim talep etmesinin ardından istifa etti. Breton, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen'e yazdığı istifa mektubunu paylaştı.

AA'nın aktardığına göre, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen'in temmuz ayında üye ülkelerden 2024-2029 dönemi komisyon üyeliği için aday isimler talep ettiğini anımsatan Breton, mevcut üyelerin göreve devamını planlayan ülkelerin ise iki aday göstermesi gerekmediğini, tek adayın yeterli olduğunu hatırlattı. Breton, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un temmuzda kendisini bir dönem daha görev yapmak üzere aday gösterdiğine işaret ederek, "Birkaç gün önce gelecekteki komisyona ilişkin müzakerelerin son aşamasında Fransa'dan kişisel nedenlerle adımın geri çekilmesini talep ettiniz" dedi. 

'HİÇBİR DURUMDA BENİMLE DOĞRUDAN GÖRÜŞMEDİNİZ'

"Hiçbir durumda benimle doğrudan görüşmediniz. Siyasi bir takas olarak Fransa'ya gelecekte daha etkin bir portföy önerdiğiniz iddia ediliyor. Şimdi size farklı bir aday önerilecek" diyen Breton, son gelişmeler ışığında tartışmalı yönetim unsurları ortaya çıktığını ifade etti.

Thierry Breton, "Komisyon üyeliği görevimi artık yerine getiremeyeceğim sonucuna vardım. Bu nedenle derhal AB Komisyonu üyeliğinden istifa ediyorum" ifadesini kullandı. Breton, Avrupa Birliği Komisyonu'nda sanayi politikası, savunma yatırımları, iç pazar ve dijital platformlara ilişkin kurallar gibi önemli dosyaları yönetiyordu.

AB: YORUM YOK

AB Sözcüsü ise Breton'un AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen hakkındaki iddialarına ilişkin "Yorum yok" ifadesini kullandı. Reuters haber ajansının aktardığına göre, Sözcü, Von der Leyen'in yeni Komisyon'un yapısı konusunda üye ülkeler ile gizli temas halinde olduğunu söyledi. Sözcü, açıklamasında ayrıca Von der Leyen'in yine de 17 Eylül Salı günü yeni Komisyon teklifinde bulunabilmeyi umduğunu ifade etti. 

ELON MUSK'LA TARTIŞMIŞTI

Thierry Breton, milyarder iş insanı Elon Musk'a ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile X sosyal medya platformunda yapacağı yayın öncesinde tehdit ve uyarı içerikli mektup göndermişti. Musk da X hesabından Breton'a atıfta bulunarak, küfürlü ifadeler içeren bir film görselini paylaşmış, böyle yanıt vermek istediğini ama asla bu kadar 'kaba ve sorumsuzca' davranmayacağını belirtmişti.

Bu gelişmenin ardından AB Komisyonu, Breton'un Musk mektubunu Ursula von der Leyen veya Komisyon üyeleri ile koordine etmediğini, bu konuda mutabık kalınmadığını ve Breton'un kendi başına hareket ettiğini açıklamıştı. Breton, Von der Leyen'in AB Komisyonu başkanlık yarışında, partisi Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından aday gösterildiği kongrede çok yüksek destek almadığına dikkat çeken bir paylaşımda da bulunmuştu.

Von der Leyen'in ikinci döneminde Komisyon üyelikleri için hazırladığı listeyi bu hafta açıklaması bekleniyor. AB Komisyonu'nda her üye ülkeden bir üye görev yapıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)