Komite açıkladı: Çocuk istismarı hükümlüsü olimpiyatlarda yarışacak

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 12 yaşında bir kız çocuğa cinsel istismarda bulunduğu için mahkum edilen Hollandalı plaj voleybolcusunun planlandığı şekilde yarışacağını açıkladı.

Hollanda kafilesi, Paris'teki olimpiyat açılış töreninde. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) daha önce çocuğun cinsel istismarı suçundan hüküm giymiş olan bir sporcu hakkında kendilerine yapılan açıklamadan tatmin olduklarını belirterek müsabakalarda planlandığı şekilde yarışacağını açıkladı. 

Steven van de Velde isimli sporcunun geçen ay Hollanda takımında yarışacağı açıklanmıştı. Van de Velde, 2016 yılında İngiltere'de, 19 yaşında olduğu dönemde 12 yaşındaki bir kız çocuğa cinsel saldırıda bulunmasının ardından 2016 yılında 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Sporcu, hapis cezasının bir kısmının infaz edilmesinin ardından ülkesi Hollanda'ya gönderilmiş ve cezası Hollanda kanunlarının yetki alanına girmişti. Van de Velde, 2017 yılından bu yana plaj voleybolu maçlarına katılıyor. Sporcunun Fransa'nın başkenti Paris'teki olimpiyatlarda ilk müsabakasına pazar günü çıkması bekleniyor. 

OLİMPİYAT KÖYÜNDE KALMIYOR

Reuters haber ajansının aktardığına göre, IOC Sözcüsü Mark Adams, düzenlenen basın toplantısında, van de Velde'nin olimpiyatlarda yarışacak olması karşısında IOC'nin rahat olup olmadığı sorusuna yanıt verdi. Adams, soruya verdiği cevapta, "Bunu rahat ve mutlu sözleriyle tarif etmek doğru olmayacaktır" ifadelerini kullandı. Hollanda Milli Olimpiyat Komitesi ile uzun görüşmeler yaptıklarını anlatan Adams, 'suçun 10 yıl önce işlendiğini, çok fazla rehabilitasyonun olduğunu ve güçlü korumanın söz konusu olduğunu' savundu. Sporcunun olimpiyat köyünde kalmadığını da aktaran IOC Sözcüsü, "Hollanda Olimpiyat Komitesi'nin kararını izah ettiğini hissediyoruz. Rahat ve mutlu; nasıl tarif ederseniz edin ama bize yaptıkları açıklama doğru ve biz de durumu olduğu gibi sürdüreceğiz" dedi. 

BASINA KONUŞMASI YASAKLANDI

Hollanda takımı, van de Velde'nin katılımının 'etkisini azaltmak' için bir dizi adım atmış, olimpiyat köyü yerine kendisine kalacak başka bir yer ayarlamış ve basına konuşmasını yasaklamıştı. Sporcunun olimpiyatlarda yarışacak olması kadın hakları savunucularının da tepkisini çekmiş, bunun 'yanlış mesaj' gönderdiği vurgulanmıştı.

Olimpiyatlar için sporcu seçimi milli komitelerin inisiyatifindeyken, IOC'nin sporcuların, teknik ekiplerin ya da yetkililerin akreditasyonunu iptal etme hakkı bulunuyor. Davet temelinde düzenlenen olimpiyatlara katılım için IOC tüm katılımcılara davet yapıyor. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)