Komplo teorilerinin ardında ne yatıyor?
Komplo teorileri aslında hayatımızda hep vardı ancak Covid-19 ile birlikte daha görünür oldu. Peki insanları çipler konusunda bu kadar şüpheye iten komplo teorilerinin ardında ne yatıyor?
DUVAR - Covid-19 salgınına karşı aşılamalar başladığında bütün dünyada bir anda "aşıların insanlara çip yerleştirmek için kullanılan bir yöntem olduğuna" dair iddialar yükseldiğine şahit olduk. Dün de Elazığ’da görev yapan nöroloji uzmanı Dr. Oktay Kapan, ABD'nin kendisini takip ettiğini iddia eden ve beyninde bir çip olduğunu düşünen hastası tarafından saldırıya uğradı.
Peki insanları çipler konusunda bu kadar şüpheye iten komplo teorilerinin ardında ne yatıyor ve kimler komplo teorilerine inanmaya daha yatkın?
Haber Global'den Sıdal Utkucu'ya konuşan Uzman Psikolog Alanur Özalp, salgın, ekonomik sıkıntılar gibi belirsizliklerin yüksek olduğu dönemlerde insanların korku sonucu komplo teorilerine inanmaya daha meyilli olabildiğine işaret ediyor.
Komplo teorilerine inanan kişilerin üç sınıfta ele alınabileceğini aktaran Özalp, ilk grubun ağır psikolojik rahatsızlık yaşayanlardan oluştuğunu belirtiyor. Bu kişilerin gerçekte olmadığı halde o düşünceye kesinlikle inandıklarının altını çizen Özalp, “Bu kişiler, paranoya şizofreni gibi majik (büyülü) düşüncelere kapılırlar" diyor.
Özalp, “Örneğin yakınlarını öldürebiliyorlar; birilerinin kendilerini takip ettiğini, öldüreceğini, çipleyeceğini ya da nüfusun azaltılacağını düşünebiliyorlar. Korkulara kapılabiliyorlar. Bu kişilerin tedavi olmamaları veya tedaviyi reddetmeleri durumunda ise geç kalınıyor" şeklinde konuştu.