Konser iptalleri El Cezire gündeminde: Streisand etkisine yol açtı

Katar merkezli medya kuruluşu El Cezire, Türkiye'deki konser yasaklarını yazdı. Haberde yasakların Streisand etkisine yol açtığı yorumu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katar merkezli medya kuruluşu Al Jazeera (El Cezire), son dönemde Ak Partili belediyeler tarafından iptal edilen konser yasaklarını yazdı. 

"Türkiye’de baharın zirvesi ve bununla birlikte güzel havayı tamamlamak için bir dizi konser ve açık hava festivali geliyor. Ancak son haftalarda, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yönetilen şehirler ve ilçeler tarafından bir dizi etkinlik iptal edildi ve bu, eleştirmenlerin ve analistlerin hükümeti ülkede bir 'kültür savaşı' başlatmaya çalışmakla suçlamasına yol açtı" denilen haberde, konser yasaklarının ve tepkilerin, Streisand etkisine yol açarak, konserlere olan ilgiyi daha da arttırdığı" yorumu yapıldı.

'KONSER YASAKLARI STREISAND ETKİSİ YARATTI'

Kısa Dalga'nın aktardığına göre, haberde, Aynur Doğan ve Melek Mosso'nun iptal edilen konserlerinden sonra daha büyük kalabalıklara hitap ettikleri vurgulandı:

"İronik olarak, konser yasakları ve ardından gelen öfke, muhtemelen bir şeyi bastırma girişiminin yalnızca ona daha fazla dikkat çektiği Streisand etkisi yarattı. Aynur Doğan 28 Mayıs’ta İstanbul’un önde gelen açık hava mekanı Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda kalabalık bir salonda binlerce hayrana Kürtçe şarkılar söyleyerek konser verirken, Melek Mosso ülke çapında büyük bir kalabalık için sahne almaya devam ediyor."

'İPTAL EDİLEN KONSERLERE BİLET ALAN AK PARTİ SEÇMENİ DE VARDIR'

Haberde New York Üniversitesi Hagop Kevorkian Yakın Doğu Araştırmaları Merkezi Müdür Yardımcısı James Ryan da konser yasaklarına ilişkin, “Kürt şarkıcıların konserlerinin iptal edilmesi, Ak Parti’nin söylemleri ve politikasında son dönemde artan milliyetçi, Kürt karşıtı ve yabancı karşıtı eğilime katkıda bulunuyor. Bu onların MHP ile ortaklığının doğal bir sonucu fakat bu kavganın pop müziğe taşınması fikri, bu müzik türünü genel olarak apolitik bir alan olarak görmüş bir ülkede çarpıcı bir gelişme" dedi. 

Ryan sözlerine, "Eurovision izleyen, Sezen Aksu dinleyen, O Ses Türkiye seyreden çok sayıda Ak Parti seçmeni var. Eminim ki konserleri iptal edilen Aynur Doğan, Mem Ararat, Niyazi Koyuncu ve Melek Mosso’nun konserlerine bilet alan Ak Partili seçmenler de vardır” diye devam etti. 

HİLAL KAPLAN: MELEK MOSSO KONSERİNİ HÜKÜMET İPTAL ETTİRMEDİ

Haberde, hükümete yakınlığıyla bilinen Hilal Kaplan'ın da Melek Mosso'nun Isparta konserinin iptalinden Saadet Partisi'ni sorumlu tutmasına da değinildi. Kaplan, "Saadet Partisi kendisini AK Parti’den daha dindar ve daha refleksif bir yerde konumlandırıyor. Ayrıca Melek Mosso’nun Isparta’daki konserinin iptal edilmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Melek Mosso’nun İstanbul’da konser vermesi için bir sahne ayarladı. Böylece hükümet, İstanbul’da onun için bir konser düzenleyerek küçük bir Anadolu kentinden çok daha büyük bir etki alanı yarattı. Dolayısıyla bu gerçekleri görmezden gelmek ve olayların hükümet tarafından iptal edildiğini iddia etmek yanıltıcı olur” ifadelerini kullandı. 

STREISAND ETKİSİ NEDİR?

Streisand etkisi, saklanmaya, gizlenmeye, sansürlenmeye veya kaldırılmaya çalışılan bir bilginin genellikle internet gibi araçlarla daha geniş kitlelere ulaşması fenomenidir. Fenomen, adını 2003 yılında Malibu, Kaliforniya'daki evinin fotoğraflarını yayın organlarından kaldırtmaya çalışan fakat fotoğrafların daha çok yayılmasına yol açan Amerikalı şarkıcı ve oyuncu Barbra Streisand'den aldı.