Konserve açarken elini kesenlere uzmanından uyarı

Konserve açarken oluşan parmak kesiği uzmanına göre dikkate alınmalı. Zamanında müdahaleyle tedavi edilebilen yara, geç kalınması durumunda parmağın iyileşme şansını düşürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Estetik Plastik Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, konserve açarken meydana gelen kesiklerin hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak uyarılarda bulundu. Özkaya, geç tedavi edilen yaraların parmağın iyileşmesinde başarı şansını düşürdüğünü söyledi.

'CİDDİYE ALINMALI'

Mutfakta sıklıkla karşılaşılan bir durum olan konserve açarken meydana gelen kesikler, bazı sağlık risklerini beraberinde getirebiliyor. Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, meydana gelen kesiklerin boyutu küçükte olsa bu kesiklerin hafife alınmaması gerektiğini vurguladı. İHA'ya konuşan Özkaya, özellikle mutfakta sıkça karşılaşılan bu durumun, ciddiye alınmasının gerektiğini belirtti. Özkaya, kesiklerin enfeksiyon riski taşıyabileceğini ve yanlış bakım durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. 

'GEÇ ONARIM BAŞARI ŞANSINI DÜŞÜRÜYOR'

Bu vakaların hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Özkaya, “Bu vakalarla eskiden de karşılaşıyorduk fakat bugünlerde görülme sıklığı arttı. Bu tür kesiklerde ilk yardım çok önemli. Daha sonra iyi bir muayene ve müdahale gerekmekte. Bazı kesikler küçük gibi görünüp hafife alınsa da daha sonra bunun ciddiyetinin farkına varabiliyorlar. Tendon kesiği olduğunda acıyla hareket kısıklığını fark etmiyorlar. Zaman geçtikçe ellerini rahat kullanamadıklarını fark ediyorlar. O zaman çok daha aksi durumlar ortaya çıkıyor. Geç onarım başarı şansını daha çok düşürüyor. Bu yönden de hastalarımız risk altında oluyor. Bu vakalar kesinlikle hafife alınmamalı. Kesiğin boyutu kişiye göre küçükte olsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmeli. Tetanos aşısı ve antibiyotik tedavisi uygulanmalı” şeklinde konuştu.

(İHA)

Etiketler Konserve tedavi