Konteyner kentlerdeki sorunlar sürüyor: 'Bize temiz suyu çok gördüler'

Adıyaman’da kurulan konteyner kentte musluk suyunun içinden böceklerin çıktığını söyleyen depremzedeler şimdi de su kesintileri ile karşı karşıya. Tabip Odası, suların içilmemesi uyarısında bulundu.

Fotoğraflar: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli 6 Şubat Depremleri'nde büyük ölçüde hasar gören Adıyaman’daki depremzedeler bir buçuk yıl sonra hâlâ temiz suya erişemiyor. Temiz suya ulaşamayan depremzedeler, uzun süredir yaşanan ve çözüm bulunmayan su sorunu nedeniyle geçtiğimiz günlerde Besni yolu üzerinde trafiği keserek eylem yaptı.

Merkez ilçede kurulan 2 bin 700 prefabrik evin bulunduğu Vartana Geçici Yaşam Alanı’nda yaşayan depremzedelere ulaştık. Kendilerine verilen içme suyunun hijyenik olmadığını söyleyen depremzedeler, günlük kullanım amacıyla verilen sularda solucanlar, kurtçuklar ve kurbağa larvalarının olduğunu aktardı.

Depremzedeler, aynı zamanda içme suyu olarak kullandıkları şebeke suyunu, kirlilik nedeniyle içmeye korkuyor. Daha önce su nedeniyle hastalananların olduğunu söyleyen ve adını vermek istemeyen bir depremzede, durumu “Şebekeden sarı renkli sular akıyor. Hastalığa davetiye çıkarıyor. Sularımızın içinde böcekler çıktı, çok gördük içilecek su değil. Dişimizi bile fırçalayamayacak kadar kötü, ağzımıza aldığımızda tadı çok kötü ve kokuyor. Bu yüzden başka mahalleden su taşımak zorunda kalıyoruz” ifadeleriyle anlattı. 

Depremzedenin anlattığına göre CİMER dahil bir çok yere başvurmalarına rağmen sorun çözülmemiş. “Bir bardak temiz suya hasret kaldık” diyen depremzede, çözüm istediklerini söyledi.

TABİP ODASI: BU SULARLA AĞIZ BİLE ÇALKALANMAMALI

Su kaynaklı hastalık vakaları yaşandığı iddialarını sorduğumuz Adıyaman Tabipler Odası Başkanı Doçent Doktor Erdal Yavuz Vartan, daha önce hastalıklarla ilgili başvurular olduğunu doğruladı.

Vartan son dönemlerde ise su kesintisi şikayetlerine ilişkin şikayetlerin olduğunu belirtirken konteyner kentte kalanları, sağlıkları için şebeke suyunu içmemeleri konusunda uyardı: “Musluk suyunu lütfen tüketmeyin, ağzını çalkalama dahi sakıncalı. Yemek yapmayın bu sulardan. Bunları daha önce de söyledik, yeniden uyarıyoruz.”

Gelen sağlık şikayetleri üzerine yetkililerle görüştüklerini aktaran Vartan, “Onlar da bize ‘Bu sıkıntıları giderebilmek için altyapıyı yeniliyoruz’ dediler. Tekrar ve önemle, bu suların kullanılmamasını el yüz yıkama, tuvalet gibi ihtiyaçlarda ancak kullanılabileceği uyarısını yapalım” dedi.

Adıyaman Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Vartan, konteyner kentteki suyla ağız çalkalanmasının bile sakıncalı olduğunu ifade etti. 

‘HASTALANANLAR OLDU’

Birçok kişinin sağlık sorunu yaşadığını iddia eden bir başka depremzede, "Su konusunda çok büyük sıkıntılar yaşadık. İçilecek su kesinlikle değil, sadece bulaşık tuvalet yıkamada kullanıyoruz. Onu bile vermemeye başladılar. Böcek mi çıkmadı neler, neler çıkmadı. Çocukları bile yıkadığım zaman o suyun kokusu geliyordu. Bize çok gördüler bir temiz suyu” diye konuştu.

Bir mesajlaşma grubu kurulduğunu ve oradan kesintilerle ilgili bir kişinin kendilerini bilgilendirdiğini anlatan depremzede, şikayetlerini ilettiklerinde ise kendilerinin suçladığını iddia etti: “Bize, ‘Çok kötü kullanıyorsunuz suyu, başkalarını da mağdur ediyorsunuz’ diye bize kızıyorlar. Allah'ın suyunu bile bizim başımıza kaktılar.”

Depremzede, “Bu suyu kullanırken çok hastalanan insanlar oldu. Sonra bize bir arıtma cihazı getirdiler” diyerek getirilen arıtma cihazlarının suyu temizlemediğini ve birkaç kez denendikten sonra kutuya geri kaldırıldığını söyledi. En çok çocuklarının sağlığından endişe ettiğini belirten depremzede, “Komşumuzun aracı var, sağ olsun 3 günde bir 10 - 15 tane bidon şişe veriyoruz adama gidiyor merkezden çarşıdan başka yerlerden su getiriyor. Yeri geliyor satın alıyoruz” dedi.

‘REZALET BİR YAŞAM İÇİNDEYİZ’

Bir başka depremzede de su sorununun hep olduğunu ama son haftalarda kriz boyutuna ulaştığını söyledi. Depremzede “Şimdi günde 2 saat geliyor ve bezdik bundan. Burada 27 metrekare konteynerlerde zor şartlarda zaten kalıyoruz, su sorunu ise bizi gerçekten zorluyor. Depremle mağdur olduk, depremden sonra da mağduruz” diye konuştu. 

Şebeke suyunun içerisinde böcekler gördüklerini söyleyen depremzede, “Daha bir sürü şey göründü, 3-5 günlük iş bilmeyen elemanlara ilaçlama yaptırdılar. Biz gidip dışarılardan sularımızı getirmeye başladık. Gerçekten rezalet bir yaşam içindeyiz. Keşke su arıtma yerlerini de görseniz. Yetkili var ya direkt şikayet ediyor oraya almıyorlar dışarıdan kimseyi. Çünkü depolar böcek dolu, deponun içine girilmiyor bir temizlik yapılmıyor içinde belki 10 santime kadar toprak birikmiş, yosunlaşmış durumda” diye yaşadıkları sorunu anlattı ve yetkililerden çözüm istedi.

İddialara ilişkin ulaşmak istediğimiz belediye, telefonlarımıza cevap vermedi.