Direnişin 16. günündeyiz: Dilenmiyoruz direniyoruz!

Bizler bugün direnişin 16'ncı günündeyiz. Sefalet içinde, yattığımız yer kalktığımız yer belli değil; yemek, aş her konuda sıkıntı çektik. Burada pandemi koşullarına uygun bir ortam yok. Ama ne zaman meydanlara çıkmak istesek kaymakam, emniyet mensupları ve valilik pandemiyi bahane ederek önümüze engel koymak için çaba sarf ediyor. Bizler burada yerin metrelerce altında çalışıp kazandığımız alın terimizi, haklarımızı almak için mücadele ediyoruz.

Google Haberlere Abone ol

Emel Tunçdemir*

Cenne Linyit Kömür İşletmeleri'nde 7 senedir görev alan bir mühendisim. 31 Ağustos 2020 tarihinde başlatılan direnişte sizleri bilgilendirmek için sözcü olarak seçilmiş biriyim. Öncelikle sizlere bu sahalar hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

.

2014 yılında meydana gelen Ermenek Has Şekerler ocağındaki su patlaması üzerine 18 işçinin iş cinayetine kurban gitmesi sonucu, devletin çıkardığı kanunlarla birlikte rödavans çalışma sistemi sonlandırılarak birçok iş yerinin kapanmasına sebep olunmuştur. 2014 yılından önce de bu sahalarda iki patron, yani Özbeyler ve Uyarlar buralardaki işçileri sömürüleri altına almışlardı ve sürekli bir mağduriyet söz konusuydu. Peki bu yasadan sonra ne değişti? İşçi maaşlarının çift asgari ücret olarak düzenlenmesi, senelik izinlerin artışı, çalışma saatinin 8 saatten 6 saat 15 dakikaya düşmesi, patronların maliyet artışını bahane ederek işçi hakları üzerindeki sömürüsünü daha da arttırdı. Sürekli maaşlarını alamayan işçiler bir direniş içinde oldular. Gelelim 31 Ağustos 2020'deki direnişin başlangıcına.

Aralık 2019'da işçiler yine maaş alamadıkları için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bir kısım işçiye maaş yatırıldı, şubat ayında yine iş bırakma eylemi yapıldı, yaklaşık 40 kişinin maaşı yatırıldı ve işten çıkarıldı. Diğer kalan 40 kişi en son Ağustos 2019'da maaş aldıkları için eylem yapma kararına vardı. 13 aydır maaş alamayan işçiler Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde eylemi planladılar ve eyleme başladılar.

İlk günlerde sesimizi kimse duymadı. Ermenek Belediye Başkanı Sayın Atilla Zorlu Bey madencilerin yanlarında değil emirlerinde olduğunu belirterek maddi manevi desteklerini esirgemediler. Bu süreç içerisinde Ermenek Meydanı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi. İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından basın açıklaması engellenmek istendi fakat her şeye rağmen yasal çerçeveler içerisinde basın açıklamamızı gerçekleştirdik. Daha sonra Karaman Milletvekili Sayın İsmail Atakan Ünver ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Veli Ağbaba ve İYİ Parti milletvekilleri ziyaretimize geldiler. 14 Eylül 2020 tarihinde Ermenek Meydanı'ndaki basın açıklamamızdan sonra Konya'da bulunan Özbeyler'in evleri ve iş hanları önünde basın açıklaması yapacağımızı sosyal medya üzerinden duyurmuştuk. Fakat Konya içerisinde polis ekiplerince araçlarımız durduruldu, tartışma yaşadık. Yasal düzeyde ilerlediğimizi belirterek basın açıklaması yapacağımız konusunda kararlı olduğumuzu bildirdik. 10 kişilik bir grup için evlerinin önünde basın açıklaması yapılmasına izin verildi ve burada basın açıklamamızı yaptık. Daha sonra Özbey Yem Fabrikası önünde eyleme devam ettik. Fehmi Özbey'in vekili avukat Mustafa Doğan temsilcilerle bir görüşme yaptı.

.

O görüşmede, sadece maaşlar konusunda yardımcı olacaklarını, tazminatlar, senelik izinler konusunda taleplerin karşılanmasının imkansız olduğunu belirttiler. Temsilciler olarak burada yaklaşık 1500 kişinin tazminat mağduru olduğunu belirterek 'öncelik tazminatlar' dedik. Oradaki eylemin ardından Ermenek'e geri döndük. Bizler bugün direnişin 16'ncı günündeyiz. Sefalet içinde, yattığımız yer kalktığımız yer belli değil; yemek, aş her konuda sıkıntı çektik. Burada pandemi koşullarına uygun bir ortam yok. Ama ne zaman meydanlara çıkmak istesek kaymakam, emniyet mensupları ve valilik pandemiyi bahane ederek önümüze engel koymak için çaba sarf ediyor. Bizler burada yerin metrelerce altında çalışıp kazandığımız alın terimizi, haklarımızı almak için mücadele ediyoruz, bizler dilenmiyoruz, haklarımız için direniyoruz. Sadece ekmeğimizin peşindeyiz; artık ezilen işçiler olmamak için haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu sorunlar çözülmezse 1 Ekim 2020'de Ermenek'ten Ankara'ya yürüyüş başlatacağız.

*Cenne Linyit Kömür İşletmeleri'nde Mühendis

.