Konut tadilatı: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay 'yalanladı' Hakverdi fotoğrafları paylaştı

Ankara'daki iki resmi konuttaki tadilat iddiaları Meclis gündemine taşındı. Meclis Başkanlığı'ndan "tadilat yapılmamıştır" yanıtı gelirken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "Yalan" açıklaması yaptı. CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise Oktay’ın taşındığı konutta yapılan tadilatın fotoğraflarını paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından resmi konutlarda da değişikliğe gidildi. Geçmişte Başbakanlık konutu olarak kullanılan konut Meclis Başkanı’na, Meclis Başkanlığı konutu ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı'na tahsis edildi. Yapılan konut değişikliklerinin ardından taşınma öncesinde tadilat iddiaları gündeme geldi.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergeleri veren CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, konut değişikliği sırasında tadilat yapılıp yapılmadığını sordu. Şentop ve Oktay’ın tadilat yapılmadığı yönündeki yanıtları üzerine Hakverdi, Oktay’ın taşındığı konutta yapılan tadilatın fotoğraflarını paylaştı.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: TADİLAT YAPILMADI

Resmi konutlara taşınma sırasında tadilat yapılıp yapılmadığını gündeme getiren CHP Milletvekili Hakverdi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a, “Milyonlarca lira harcanarak 2014 yılında Meclis Başkanları için yapılmış bir konut varken burayı kullanmayıp, Başbakanlık konutuna geçtiğiniz doğru mudur? Doğruysa ne zaman ve hangi ihtiyaca karşılık bu konuta geçtiniz? Başbakanlık konutuna geçerken herhangi bir tadilat yaptırdınız mı? Yaptırdıysanız bu tadilatın tutarı ne kadar” sorularını yöneltti.

Hakverdi’ye yanıt veren Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından kullanılmayan eski Başbakanlık konutunun, resmi kabul ve toplantıların yapılacağı daha uygun mekanlara ve çalışma ofislerine sahip olması nedenleriyle 24 Aralık 2019’da TBMM Başkanlığı’na tahsis edildiğini belirterek, “Eski Başbakanlık konutuna geçilirken hiçbir tadilat yapılmamıştır” dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY: YALAN VE GERÇEK DIŞI

CHP’li Hakverdi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a ise, TBMM Başkanlık konutu olarak kullanılan konutun tarafına tahsil edilip edilmediğini sorarak, “Cemil Çiçek döneminde 2014 yılında yapılan ve 8 milyon liraya mal olan 750 metrekare oturum alanına ve yaklaşık 3 bin metrekare kullanım alanına sahip, üst katının cephesi ahşap lambiri, diğer katları küfeki taşı ile kaplı, zemin kaplamalarında İznik çinisi bordürleri, mermerler ve halı, tavanlarında ise ahşap oyma desenler kullanılan konutu beğenmediğiniz ve bugünlerde milyonlarca para harcayarak tadilat yaptırdığınız doğru mudur? Doğruysa bu tadilat ne kadara mal olmuştur?” sorularına da yanıt istedi.

Hakverdi’ye yanıt veren Oktay tadilat iddialarına ilişkin “gerçek dışı” ve “yalan” ifadelerini kullanarak şu yanıtı verdi:

“‘Resmi konut’ olarak tahsis edilen eski Meclis Başkanlık konutu, tahsil edildiği günden bu yana mevcut haliyle kullanılmaktadır. ‘Sıfırdan tadilat yapıldığı ve israf edildiği’ şeklindeki iddialar tamamıyla gerçek dışı ve yalandır.”

HAKVERDİ: TADİLAT SIRASINDA FOTOĞRAFLAR VAR

Meclis Başkanı Şentop’un konut değişikliği sırasında tadilat yapmadığını bildiklerini, Cumhurbaşkanı Oktay’ın ise tadilat yaptığını ve bunu yanıtıyla inkâr ettiğini belirten CHP’li Ali Haydar Hakverdi yanıtlara ilişkin şunları kaydetti:

“Meclis Başkanı’nın tadilat yapmadığını biz biliyoruz. Konut değişikliği yaptı herhangi bir tadilat yapmadan olduğu gibi geçti. Net ve somut cevap verdi. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tırnak içerisinde ifadelere yer vererek, sıfırdan tadilat yapılmadığını, herhangi israf da olmadığını söyledi. Bu tırnak içerisini neden kullandı bilmiyoruz. Muhtemelen daha sonra belgesi, bilgisi ve resmi çıkınca cevabı çevirebilmek, dolandırabilmek veya kabaca olacak ama kıvırabilmek için bir yazılı cevap gönderip inkâr etti. Oysa ki orada tadilat sırasında fotoğraflar var. Bugün normal bir kişi olsaydı, bir sulh mahkemesinden bilirkişi gönderseydik o tadilatın miktarını da yeni tadilat yapıldığını da tespit edebilirdik.”