'Kopya resim' iddiasında ödül savunması: Düelloya davet ediyorum

Hakan Yaşar’ın "İkizler" eserinin kopyasını yaptığı iddia edilen Elif Şahin Altunkaya, "Yılın Çıkış Yapan Ressamı" ödülüne layık görüldü. Altunkaya, "Benim Hakan Yaşar ile bir ilgim yok" dedi.

Hakan Yaşar'ın 'İkizler' adlı tablosu (solda), Elif Şahin Altunkaya'nın 'Doğana, doğurana, doyurana dokunmayın' tablosu (sağda)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Norveç’te yaşayan ressam Hakan Yaşar’ın tablosunun kopyasını yaptığı iddia edilen Elif Şahin Altunkaya, Best Of Turkey Awards (Türkiye’nin En İyileri) Ödül Töreni'nde "Yılın Çıkış Yapan Ressamı" ödülüne layık görüldü. Ödül töreni sırasında satışa çıkarılan tablo, 40 bin TL'ye alıcı buldu.

Tablolar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında "Cumhuriyet Sergisi" adıyla sergilendi. Altunkaya, "Yılın Çıkış Yapan Ressamı" ödülünü alırken “Sanatçı evrende olan bütün kötülükleri, iyilik olarak yansıtandır. Doğana, doğurana, doyurana dokunmayın yeter” ifadelerini kullandı. 

'EMEK HIRSIZLIĞI SANATÇIYA VE SANATSEVERLERE HAKARETTİR'

Hakan Yaşar ise yaptığı açıklamada kopyalandığını iddia ettiği eserine 2019 Nisan ayında başladığını, Şubat 2020'de ise bitirdiğini söyledi. “İstanbul Sanat Fuarı'nda tablolarımı sergilerken birkaç kişi bana gelerek yaptığım bir resmin Adana'da kopyalandığını, Beşiktaş Medya tarafından da resme ödül verildiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Yaşar sözlerine şöyle devam etti: “Benim kötü bir kopyamı yapmış. Bu, o resmi oraya götürenin ve bunu iyi bir resim olarak tanımlayanların sanattan anlamadıklarını gösteriyor. Böyle bir emek hırsızlığının alenen yapılması hem sanatçıya hakaret hem de sanatseverlere karşı bir hakaret. Beşiktaş Medya'nın da ödül vermesi üzücü bir durum. Bu resim iki hafta sonra Diyarbakır'da sergilenecek. Bana zarar vermiş olacak.”

'BENİM YAPTIĞIM KADIN YAŞLI'

Ressam Hakan Yaşar ve resmi ile bir ilgisi olmadığını öne süren ressam Elif Şahin Altunkaya ise şunları söyledi:

“Hakan Yaşar'ın yaptığı genç kadın, benimki yaşlı kadın. Karşılaştırabiliriz. Benim Yaşar ile bir ilgim yok. O da sanatını yapıyor ben de. Ama benim resmim kimsenin kopyası değil. Düelloya davet ediyorum. Yan yana aynı resmi çalışalım. Benim asla bir yanlışım olmaz. Eğer bir resimden etkilenirsem izin alırım ancak öyle yaparım. Ben Hakan Yaşar ile aynı yüzü kullanmadım. Yaşar'ın ne çalıştığını görmedim. Bu resimde benim DNA'm var. Elime iğne batırarak göz bebeklerini kendi kanımla yaptım. Ben kimseyi taklit ederek bir yerlere gelmek istemiyorum. Bu ilk resmim. Beni bitirmeye çalışıyorlar. Bu resme geçen yıl başladım ama bazı sıkıntılar olduğu için bitiremedim. Oğlum Irak'ta asker, yaralı geldi, babamı kaybettim. Amcamı kaybettim. Böyle bir süreç yaşadım, resim kaldı. Resmi yaptığımda kimse de görmedi. Hiç Facebook'ta da paylaşmadım. Bana haber geldi, sergi açar mısınız dediler. 'Benim bir tane resmim var bununla da sergiye katılamam' dedim. Resmi gördüler, 'bu ödüllük bir resim, size bir ödül verelim' dediler. Böyle gelişti. Ben kimseyi arayıp bana ödül verin demedim. Ben Adanalıyım, gelir beni bulur herkes. Hakan yokken ben vardım. Resimden çok, resmin adı 'Doğana, doğurana, doyurana dokunmayın' nedeniyle ödül aldım."