Korkut Boratav: Türkiye’yi dış borç batırır

İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, Türkiye ekonomisi için asıl kritik olanın dış borç olduğunu belirtti. Boratav, “Olası bir batma senaryosu, dış borçlarla ilgilidir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, Türkiye'nin yükselen dış borçları ve iç piyasada da dövizle borçlanmanın başlamasına karşı uyarıda bulundu. Boratav, "Olası bir batma senaryosu, dış borçlarla ilgilidir" dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'a konuşan Boratav, iç borçlardan hiçbir ekonominin batmayacağına işaret ederek şu noktalara dikkat çekti: “Buradaki kritik mesele dış borçlardır. Dış borçlardan batılır. Zaten iflas lafı da oradan çıkıyor. Olası bir batma senaryosu, dış borçlarla ilgilidir. Onun da ölçütleri var. İç borç en kötü para basarak ödenir. Merkez Bankası’nın para basma sınırı yoktur. Sonuçlarını da göze alırsın, ödersin. Nasıl ödersin, enflasyon borçların değerini düşürür. Kâğıtların değerini düşürür, rahatlarsın. Vergilersin, servet vergisi alırsın gerekirse, problem değildir. TL üzerinden borçların çevrilmesi bir sorun değil. Dış borçlardır kritik olan. Bu borçlar asıl batma kaynağı.”

Türkiye’nin dış borçlarının en önemli unsurunun da kısa vadeli borçlar olduğuna işaret eden Boratav, bu rakamın arttığını ve gözetilmesi gerektiğini söyledi.

'DÖVİZ KAYNAKLARINA FİİLEN EL KOYMA ANLAMINA GELİR'

Boratav, “kötü bir unsur” olarak nitelendirdiği iç piyasada da dövizle borçlanmanın başladığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bu yeni bir uygulama. Dövizli tahvil ihracı Türkiye ekonomisinin yerli tasarruf sahiplerindeki döviz kaynaklarına fiilen el koyma anlamına gelir. Yarın öbür gün bunlar da kâğıttır denilip iç borç muamelesi yapılabilir.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, Hazine’nin iç ve dış borç (anapara) toplamı 3.1 trilyon liraya yükselmiş durumda. Borcun vadesine kadar ödenecek olan faiz yükü ise bir ayda 304 milyar lira daha artarak 2.7 trilyon liraya yükseldi.